Udland

Det officielle valgresultat fra Tyskland: SPD bliver størst

Hvem der bliver Tysklands næste kansler, er stadig uvist. Og svaret ser ikke ud til at komme lige foreløbig.

Socialdemokratiske SPD vinder søndagens valg til Forbundsdagen med 25,7 procent af stemmerne foran de konservative søsterpartier CDU/CSU, der må nøjes med 24,1 procent.

Det viser det officielle resultat, efter at stemmerne fra alle valgkredse er talt op. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa tidligt mandag morgen.

I forhold til det forrige valg i 2017 går SPD frem med omkring fem procentpoint, mens CDU/CSU får sit dårligste valgresultat siden Anden Verdenskrig.

Allerede da de tyske tv-stationer offentliggjorde deres første prognoser søndag aften, stod det klart, at der var tæt løb mellem SPD og CDU/CSU om vælgernes gunst - men hele tiden med et lille forspring til SPD.

På den baggrund konkluderede SPD's kanslerkandidat, Olaf Scholz, at vælgerne ønsker ham som kansler.

Men Armin Laschet, kanslerkandidat for CDU/CSU, har også ambitioner om at kunne danne en ny regering, sagde han søndag aften:

- Som det ser ud, bliver det for første gang en forbundsregering med tre koalitionspartier. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at danne en regering ledet af os.

Lange forhandlinger i sigte

Både Scholz og Laschet er enige om, at den hidtidige koalition mellem CDU/CSU og SPD ikke skal fortsætte.

Nu venter der et langt forhandlingsforløb, hvor både SPD og CDU/CSU vil bejle til de to mindre partier, de liberale i FDP og miljøpartiet De Grønne. De kan være mulige koalitionspartnere for begge de store partier.

Søndag aften kom formanden for FDP med det overraskende udspil, at FDP og De Grønne bør sætte sig sammen for at få så stor indflydelse som muligt på regeringsforhandlingerne.

- Det kunne være tilrådeligt, at de partier, som har ført valgkamp mod status quo - det vil sige De Grønne og FDP - taler sammen først for så at strukturere alt det, der kommer bagefter, sagde FDP's formand, Christian Lindner, i den afsluttende partilederdebat.

Men ifølge TV 2’s korrespondent Ulla Terkelsen bliver det vanskeligt for de to meget forskellige partier at blive enige om ret meget.

- Det er en spagat. Man må bare håbe, at bukserne vil holde. FDP er det liberale parti for big business og minimalstat, mens De Grønne ønsker stor offentlig indflydelse på samfundsudviklingen, siger hun.

I Tyskland er der tradition for lange forhandlinger og udarbejdelsen af et detaljeret regeringsgrundlag, før der dannes en regering. Søndag aften turde de politiske ledere ikke love andet, end at "man vil forsøge at have et regeringsgrundlag på plads inden jul".

- I Tyskland udarbejder man et regeringsgrundlag så tyk som en bibel, så man er sikker på at få flertal i alle spørgsmål, forklarer Ulla Terkelsen.

Grønne blev tredjestørst

De Grønne har med 14,8 procent af stemmerne fået sit bedste valgresultat nogensinde og den største procentvise fremgang af alle partier i forhold til 2017, da miljøpartiet fik 8,9 procent.

Det Liberale parti blev nummer fire med 11,5 procent af stemmerne, mens det indvandrerkritiske parti AfD fik 10,3 procent.

Venstrefløjspartiet Die Linke fik 4,9 procent af stemmerne ved det tyske valg og kommer ikke over spærregrænsen på fem procent.

Men da partiet står til at vinde mindst tre kredsmandater, får det på grund af tyske valgregler ikke betydning for partiets mandattal, som ifølge nyhedsbureauet dpa forventes at ende omkring 39.

I alt kommer det nye parlament til at bestå af 735 medlemmer, det højeste antal nogensinde.

I modsætning til for eksempel Danmark varierer parlamentets størrelse fra valg til valg. Det skyldes et sindrigt mandatsystem.