Valg i Tyskland

Trods dødt løb: - Tyskerne vil have mig som kansler

I en ny måling står socialdemokraterne fra SPD til 25,8 procent af stemmerne, mens kristendemokraterne fra CDU står til 24,2 procent.

Den socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, mener, at det foreløbige valgresultat tydeligt viser, at tyskerne ønsker et regeringsskifte.

- Der er ingen tvivl om, at tyskerne har sat kryds ved SPD, fordi de ønsker, at Tysklands næste kansler skal hedde Olaf Scholz, sagde kanslerkandidaten ved SPD's valgfest.

I tv-stationen ZDF's seneste prognose står socialdemokraterne fra SPD til 25,8 procent af stemmerne, mens kristendemokraterne fra CDU står til 24,2 procent.

De Grønne spås at få 14,7 procent, mens FDP står til 11,8. Det er de to partier, der formentlig får afgørende betydning for, hvem der ender med at blive kansler.

De grønne kongemagere skæver til SPD

De Grønne er klar til at forhandle om en regering. Det oplyser partiet efter de første målinger søndag aften.

Som en af flere kongemagere siger De Grønne til tv–stationen ZDF, at de går efter en koalition, "der passer til" tiden - men at partiet læner sig mere mod SPD end CDU/CSU.

Ifølge TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen betyder det tætte valgresultat, at SPD og CDU må bejle til det trejde- og fjerdestørste partis gunst.

- FDP og De Grønne kommer til at afgøre, hvem der bliver kansler. Ingen af de to store partier kan gøre noget uden dem, siger Ulla Terkelsen.

Laschet vil kæmpe for magten

CDU's spidskandidat, Armin Laschet, erkender, at partiet ikke har haft et godt valg.

- Vi har dødt løb. Denne valgaften er en undtagelsessituation. Lige nu ved vi ikke, hvad slutresultatet bliver, men hvad vi ved er, at vi ikke kan være tilfredse, siger Laschet i en tale ved CDU's valgfest.

Trods partiets skuffende valg forsikrer Armin Laschet om, at CDU vil arbejde for at danne regering.

Generalsekretæren i CDU, Paul Zeimak, peger på et samarbejde mellem CDU, De Grønne og FDP. Det er den såkaldte Jamaica-koalition.

- Det er et meget snævert resultat, vi ser nu. Men der er en mulighed for flertal for en regering med Jamaica-koalitionen, siger Paul Zeimak.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er det da heller ikke udelukket. Uanset hvordan det ender, skal partierne samarbejde på kryds og tværs for at danne regering, fordi ingen af dem har flertal, siger han.