Zhao Wei i 2015.
Kernen

Superstjernen forsvandt på et øjeblik – men hendes historie er ikke så unik, som man skulle tro

Zhao Wei var en af Kinas største stjerner. Nu er hun væk, og kommunistpartiets aviser skælder ud på "tøsede drenge" og "patteunderholdning" fra USA.

Hun forsvandt på et øjeblik en sommerdag i 2021.

25. august var hun et af Kinas rigeste og mest kendte mennesker, der både havde succes som filmstjerne, instruktør, popsanger, model og forretningskvinde.

Dagen efter var det som om, 45-årige Zhao Wei aldrig havde eksisteret.

Hendes meget populære tv-serie 'My Fair Princess' blev fjernet fra landets streamingtjenester, og hvis man slår hendes populære film 'So Young' op på Kinas svar på Wikipedia, er instruktørnavnet nu erstattet med en streg.

Transformationen vil vaske alt støvet væk

Li Guangman, pensioneret redaktør

Det sociale medie Weibo slettede superstjernens fanside, og inde på Zhao Weis egen profil blev de 85 millioner følgere mødt af tavshed.

Ingen kunne fortælle, hvor hun var henne, og der blev ikke givet nogen officiel forklaring på, hvad der var sket.

Her, en måned senere, har Zhao Wei stadig ikke givet livstegn fra sig – og du kan selv tjekke om profilen på Weibo fortsat er tavs.

Christina Boutrup, der er TV 2s korrespondent i Kina, medvirker i denne uge i programmet 'Kernen' på TV 2 PLAY, der forsøger at finde svar på, hvorfor Zhao Wei er forsvundet.

- Det svarer jo til, at en af de allermest kendte danskere, for eksempel Ghita Nørby eller Trine Dyrholm, forsvandt, siger Christina Boutrup og tilføjer, at Zhao Wei jo også er forretningskvinde, model, investor og i det hele taget en toneangivende person i Kina.

- Derfor er det faktisk større end noget, vi kan forestille os i Danmark, når sådan en her forsvinder, siger Christina Boutrup.

Og Zhao Wei er ikke den eneste.

Én efter én er kinesiske berømtheder på det seneste blevet fjernet fra filmplakater, hjemmesider og streamingtjenester.

Mange er kort og godt blevet slettet, uden at myndighederne ulejliger sig med at fortælle hvorfor.

I hvert fald ikke direkte.

Jagten på spor

Men hvis man læser landets statskontrollerede medier, er det ofte muligt at finde spor, der siger noget om den officielle grund – og af og til også noget om den virkelige årsag.

Superstjernen Zhao Wei er for eksempel ikke blevet fuldstændigt glemt af de kinesiske myndigheder, og hendes navn dukkede op i statsmedierne dagen efter hendes forsvinden.

Her blev det offentliggjort, at hun var centrum i en sag om skatteunddragelse, for hvad der svarer til 46 millioner dollars.

Ifølge reglerne i Kina kan anklagen være nok til at ødelægge en kunstners karriere.

- Regeringen har meget klart meldt ud, at der er brug for, at dem, der har idolstatus, skal bære det ansvar og sørge for at udbrede de rigtige moralske værdier i det kinesiske samfund, siger Christina Boutrup.

Christina Boutrup vurderer, at Zhao Wei er tavs, fordi hun tilbageholdes af myndighederne.

- Ingen ved jo, hvor hun er, men det, der er mest sandsynligt, er, at hun er blevet arresteret. Nok ikke sat i fængsel eller arresthuset, men er tilbageholdt i en eller anden luksuslejlighed eller hotel, mens hendes sager bliver undersøgt, siger hun.

Førstesøsterens skæbne

Anklagen om skattesvindel har dog ikke fjernet spekulationerne om, hvad Zhao Wei i virkeligheden kan have gjort for at pådrage sig kommunistpartiets vrede.

Nogle gange kan det være svært at regne ud.

Som du kan læse herunder, kan vreden skyldes ting, man har foretaget sig for meget længe siden, og som er fuldt lovlige.

Og den rammer også mennesker i den helt modsatte ende af kendisskalaen end Zhao Wei.

For eksempel i Hongqiao-lufthavnen i Shanghai, hvor en 18-årig kvinde for nogle år siden brugte al sin tid på at ligge på lur.

Kvinden boede praktisk talt i den travle lufthavn, for hun var droppet ud af skolen for at jage berømte mennesker med sin mobiltelefon i den 82.000 kvadratmeter store terminal.

Hvis hun var heldig, blev der tid til en kort snak eller et måltid mad med offeret.

I 2017 havde den unge kvinde lagt så mange billeder af sig selv og et utal af kinesiske berømtheder på nettet, at hun selv begyndte at blive berømt.

Fans på Weibo kaldte hende 'Førstesøsteren fra Hongqiao-lufthavnen', flere millioner fulgte hendes profil, og hun var på vej til at blive lige så kendt som de film- og popstjerner, hun jagede.

Førstesøsterens virkelige navn er Gong Yuwen, og i de fleste lande havde myndighederne nok trukket på skuldrene af den arbejdsløse unge kvindes besættelse af berømtheder.

Men dette var Kina.

Pigen med den lave IQ

Hvad der dernæst skete med Gong Yuwen, kunne man læse i avisen Global Times, der anses for at være et af kommunistpartiets talerør.

- Lige efter at hun blev berømt, begyndte journalister at grave detaljer ud om hendes fortid. Historien om hendes angiveligt lave IQ og dårlige akademiske formåen i skolen dukkede op og fik mange til at kritisere hende for at være et skrækkeligt eksempel på Kinas fankultur, skrev avisen.

Og så sluttede Gong Yuwens eventyr i lufthavnen.

Udviklingen i Kina har ikke stået stille siden udskamningen af den unge kvinde i 2017, og nu ser mange af de berømtheder, som Gong Yuwen jagede i lufthavnen, ud til at være blevet ofre for samme type social kontrol.

Superstjernen Zhao Weis forsvinden ses af mange som det seneste eksempel.

Hendes forsvinden kommer netop som myndighederne i Kina har offentliggjort en plan på ti punkter, der skal "udbedre kaos i fanfællesskaber".

Blandt andet forbyder planen hitlister, der opstiller berømtheder efter, hvem der er mest populær. Lister som Zhao Wei ofte befandt sig på – eller nær ved – toppen af.

Ifølge Shanghai-avisen The Paper skal alle eksisterende lister, der allerede er udgivet på nettet, slettes, mens fremtidige lister kun må rangere musiknumre, film eller tv-shows – og altså ikke de stjerner, der medvirker i dem.

Desuden skal udgiverne lægge vægt på professionelle vurderinger af de værker, de omtaler, mens antallet af kommentarer og likes ikke må have stor betydning.

Men ikke nok med det.

Styret har også forbudt uautoriserede fanklubber og vil lukke grupper på sociale medier, hvor kineserne udveksler sladder om berømtheder, kommer med private anmeldelser af berømtheders optræden eller forsøger at tjene penge på deres idoler.

Dermed retter de kinesiske myndigheder et hårdt slag mod den fankultur, som 'Førstesøsteren fra Hongqiao-lufthavnen' var grebet af.

Og det var faktisk en kultur, der kunne have givet den arbejdsløse kvinde en fornuftig indtægt, selvom hun ifølge Kinas statsmedier angiveligt har "en lav IQ".

Spildt mælk

Værdien af markedet for kinesiske fans af film- og popstjerner blev anslået til at være på 15,6 milliarder dollars i 2020, og det er et marked, hvor berømtheder, influencere, tv-selskaber og ledere af fanklubber har indflydelse på, hvilke varer folk køber.

I foråret 2020 brugte kinesiske fans for eksempel millioner af dollars på at købe mælkeprodukter med smag, fordi en QR-kode på kapslerne gav dem mulighed for at stemme i et realityshow, der var sponsoreret af den kinesiske mejerigigant Mengniu.

Der var hård konkurrence mellem deltagerne i realityshowet 'Youth With You 3', og videoer på Weibo viste, hvordan fans hældte litervis af mælk i kloakken og beholdt kapsler og kartoner med QR-koder på.

Dengang vakte det ikke den store opsigt.

Men så vedtog kommunistpartiet en lov mod madspild.

Det var i april 2021, og hvis tilsvarende regler blev indført i Danmark, ville det nok vække opsigt.

Det er mangel på respekt for arbejde

Global Times, kinesisk avis

Loven betyder blandt andet, at gæster på kinesiske restauranter risikerer en ekstraregning, hvis de ikke spiser op og efterlader for mange levninger. Samtidig risikerer madbloggere på internettet bøder på op mod 15.000 dollars, hvis de offentliggør videoer af grovæderi.

- Nogle videobloggere foregiver at have ædekonkurrencer på platforme med korte videoformater, men i virkeligheden levner de meget mad uden at spise den og kaster ofte den mad op, de har indtaget, kunne avisen Global Times oplyse, efter at loven var vedtaget.

Få dage efter vedtagelsen gik Kinas statslige nyhedsbureau Xinhua til angreb på den spildte mælk under realityshowet 'Youth With You 3'.

- Dette er at søge profit og opmærksomhed gennem spild og sløseri. Det er mangel på respekt for arbejde, samt foragt for og brud på loven, skrev nyhedsbureauet.

Væk med de tøsede mænd

Selvom både mejerigiganten og streamingtjenesten iQIYI lynhurtigt sagde undskyld for at have brudt en lov, der ikke eksisterede, da de brød den, blev 'Youth With You 3' slettet, og showets finale i 2021 blev aflyst, ligesom alle fremtidige afsnit.

Showets bagmænd havde formentlig ærgret sig lidt mindre, hvis de havde vidst, at Kina var på vej til at forbyde talentshows i almindelighed og shows med androgyne unge mænd i særdeleshed.

Forbuddet blev offentliggjort af Kinas nationale radio- og tv-myndigheder 2. september 2021, hvor tv-stationer og streamingtjenester også fik besked på, at de "resolut skal stoppe med at vise tøsede mænd og anden abnorm æstetik".

Så filmstjernen Zhao Weis forsvinden er altså langtfra den eneste voldsomme omvæltning, der har ramt Kinas underholdningsindustri på det seneste.

Hun er heller ikke den eneste kunstner, der blev slettet i perioden op til de nye forbud.

Spøgelset fra fortiden

26. august – altså samme dag som Zhao Wei blev væk – forsvandt tv-vært og musikproducer Gao Xiaosongs værker også fra streamingtjenesterne i Kina.

Der blev ikke fremsat nogen officielle anklager mod ham, men Kinas nationale institut for historieforskning lavede et opslag på Weibo, hvor han blev anklaget for at nedgøre Kinas folkehær i sine tv-shows og for at have forsvaret den militarisme, der hærgede i Japan under Anden Verdenskrig.

Man skal betale en høj pris, hvis man udfordrer den nationale værdighed

Global Times, kinesisk avis

At holde med Japan er en alvorlig ting i Kina, hvor man stadig tydeligt husker de japanske krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig, hvor omkring seks millioner kinesere omkom.

Den forsvundne filmstjerne Zhao Wei har i øvrigt også gjort sig uheldigt bemærket i den sammenhæng, fordi hun i 2001 som model deltog i en fotoserie, hvor en af kjolerne var påtrykt Japans gamle kejserflag.

Statsmedierne i Kina har dog ikke skrevet noget om kjolen for nylig.

Japans beskidte sjæl

Men at gamle historier kan dukke op fra fortiden og hjemsøge Kinas filmstjerner, kan Zhao Weis 30-årige kollega filmstjernen Zhang Zhehan tale med om.

Alle hans mest kendte film forsvandt pludselig fra Kinas streamingtjenester 13. august i år, mens kinesiske medier skrev, at han i 2018 havde besøgt et kontroversielt mindesmærke over japanske soldater, der døde under Anden Verdenskrig.

- Man skal betale en høj pris, hvis man udfordrer den nationale værdighed og er samtidig bevidst om det, skrev Global Times.

At en udgave af samme avis nogle få måneder før Zhang Zhehans besøg ved mindemærket havde opfordret alle kinesere til at besøge det for at "se Japans beskidte sjæl", kom sig åbenbart ikke så nøje.

Skuespilleren sagde undskyld, men lige lidt hjalp det.

Ingen love var blevet brudt, men den unge stjerne, som 'Førstesøsteren fra Hongqiao-lufthavnen' engang havde taget selfies med i lufthavnen i Shanghai, var færdig.

For at gøre ondt værre annullerede den amerikanske fødevaregigant Coca Cola kort efter sit sponsorat af Zhang Zhehan.

Og det var bare de stjerner, der blev slettet i august.

Tidligere i 2021 gik det ud over popstjernen Kris Wu, der blev fjernet fra Kinas streamingtjenester efter en anklage om voldtægt. Samme måned mistede tv-stjernen Qian Feng sit job efter lignende anklager om overgreb, og i marts blev filmstjernen Zheng Shuang slettet, da det kom frem, at hun havde to illegale børn i USA og blev anklaget for skatteunddragelse.

Alle blev slettet eller fyret, inden eventuelle retssager mod dem overhovedet var afsluttet.

At elske moderlandet

Livet som musik- eller filmstjerne er i det hele taget ikke blevet nemmere i Kina i løbet af 2021.

En del af forklaringen skal muligvis findes i nye retningslinjer fra Kinas nationale organisation for scenekunst, der 5. februar opdaterede sine regler for, hvordan skuespillere og sangere skal opføre sig.

Kunstnere skal ifølge reglerne "elske moderlandet og støtte partiets linje og politikker" og udføre kunst, der "tjener folket og socialismen".

Til gengæld må kunstnere ikke "bringe den nationale enhed i fare", involvere sig i "porno, hasardspil og narkotika" eller give koncerter som playback, hvor de kun foregiver at synge eller spille.

Ifølge reglerne vil kunstnere, som ikke retter ind, blive frataget deres tilladelse til at optræde.

På sociale medier i Kina diskuterer fans af den forsvundne filmstjerne Zhao Wei nu, hvilke skrevne eller uskrevne regler, hun kan have brudt.

Men måske skal svaret findes et andet sted.

Den venstresnoede redaktør

Nemlig hos en venstresnoet pensioneret redaktør af det energifaglige medie Central China Electric Power.

De kulturelle markeder vil ikke længere være et paradis for tøsede drengestjerner

Li Guangman, pensioneret redaktør

I årevis har den pensionerede redaktør Li Guangman affyret den ene bredside efter den anden mod Kinas underholdningsindustri, som han beskylder for at begå forræderi mod formand Mao, der grundlagde det kommunistiske Kina.

Mængden af læsere var til at overse.

Men så satte han sig til tasterne for at give sit besyv med om Zhao Weis forsvinden.

- Hvis ret skal være ret, burde Zhao Wei have været fjernet fra offentligheden i Kina for tyve år siden, skrev Li Guangman og beskrev episoden med kjolen, der var dekoreret med det japanske flag.

Derefter tegnede han et billede af Zhao Wei som en foragtelig storkapitalist i stil med amerikaneren Warren Buffet og opfordrede til revolution mod mange af de vestlige værdier.

- Transformationen vil vaske alt støvet væk. Pengemarkederne vil ikke længere være et paradis for kapitalister, der søger hurtig rigdom, de kulturelle markeder vil ikke længere være et paradis for tøsede drengestjerner, og nyhederne samt den offentlige mening vil ikke længere være i en position, hvor man tilbeder vestlig kultur, skrev Li Guangman.

Så rettede han skytset mod den indflydelse, som modstanderen USA har på Kinas underholdningsindustri.

- Hvis vi fortsætter med at bøje os for Amerikas taktik med "patteunderholdning", hvis vi tillader en generation af unge mennesker at miste deres mod og maskulinitet, hvem har så brug for en fjende? Vi vil have bragt ødelæggelsen over os selv meget lig Sovjetunionen i gamle dage, da de tillod nationen at gå i opløsning, lød det fra Li Guangman.

At en klumme fra en pensioneret redaktør på et obskurt energitidsskrift pludselig skulle ende i mindst fem af kommunistpartiets store medier, havde de færreste nok forudset.

Men nogen syntes åbenbart, at den var værd at bringe.

En ny kulturrevolution

Klummen gav endda genlyd helt i USA, hvor New York Times uden held forsøgte at opklare, hvor mange af Li Guangmans holdninger, der deles af Kinas præsident, Xi Jinping.

Ifølge TV 2s korrespondent Christina Boutrup, ser det ud som om, han i hvert fald deler nogle af dem.

Lyn-analyse

Kinas præsident, Xi Jinping, er lige nu i færd med at tage en ideologisk og værdimæssig kamp. Folk, jeg taler med, kalder det en ny kulturrevolution, fordi det simpelthen er en overhaling af hele samfundet, der er i gang.

Jeg synes dog ikke, det er helt korrekt at kalde det det. Under kulturrevolutionen var der jo kaos, altså totalt kaos. Og det er lige præcis det modsatte, Xi Jinping ønsker at opnå nu. Han ønsker kontrol og stabilitet for enhver pris.

Så man kan sige, at det er en form for kontrolleret kulturrevolution.

Det er blandt andet den store ulighed mellem rig og fattig, Xi Jinping forsøger at gøre noget ved, og ifølge Christina Boutrup sender styret et signal til de rige om, at ingen er fredet, når superstjerner som Zhao Wei også bliver ramt.

Og imens filmstjernens fans venter på, at hun dukker op igen, har 'Førstesøsteren fra Hongqiao-lufthavnen' fået et rigtigt arbejde.

Hun har skrevet kontrakt med et firma og driver sin egen blog om Kinas berømtheder.

Men der er ikke så mange selfies til hendes tre millioner følgere længere.

I stedet bliver man mødt af flere klip fra kinesisk stats-tv, når man besøger hendes profil på Weibo, og så ser det ud til, at hun har fået en sund interesse for sport.

Se 'Kernen' om filmstjernen, der forsvandt på TV 2 PLAY nu.