Nu skal tyskerne finde Merkels afløser: - Valget er vigtigere end nogensinde
Meningsmålingerne viser næsten dødt løb mellem Olaf Scholz fra SPD og Armin Laschet fra CDU i kampen om kanslerposten.
Det er valgdag for vores naboer mod syd. Tyskerne skal stemme til forbundsdagen, og der er lagt op til noget af en gyser.
Valgstederne åbnede kokken 8, og nu har omkring 60 millioner stemmeberettigede tyskere mulighed for at afgøre, hvem der bliver Tysklands næste kansler efter 16 år med Angela Merkel.
Meningsmålingerne viser tæt løb mellem kanslerkandidaterne Olaf Scholz fra SPD og Armin Laschet fra CDU.
Derfor er valget ekstra vigtigt denne gang. Det er holdningen hos flere af de vælgere, som TV 2s udsendte har talt med i Aachen i det vestlige Tyskland.
- I år er valget vigtigere end nogensinde. Hvis vi vil skabe gode betingelser for næste generation, er det super vigtigt, siger Baerbel Schoenberg.
Samme melding lyder fra Günther Kessler:
- Det er vigtigt hver gang, men i år er det selvfølgelig ekstra spændende, fordi der venter et regeringsskifte.
Svært at bestemme sig
Selvom valget er vigtigt, har det ikke været nemt at bestemme sig denne gang. Sådan lyder det fra flere vælgere, som TV 2 har talt med ved et valgsted i München.
- Til sidst fulgte jeg ikke med på tv, for kandidaterne gik mig på nerverne. Jeg håber, de alle holder deres løfter. Personligt synes jeg, at mange kritiske ting ikke er blevet diskuteret, siger Baerbel Hahn.
Også Severin Schendel har sat sit kryds, selvom det har været svært at bestemme sig:
- Det var ret indviklet. De gjorde det ikke nemt for en. Man havde indtryk af, at ingen af dem er egnet til at blive forbundskansler. Jeg har stemt to gange på samme parti og håber ikke, jeg bliver skuffet.
Uhyre tæt løb
De seneste meningsmålinger tyder stadig på, at valget bliver uhyre tæt og spændende. Det fortæller TV2s udsendte Poul Erik Skammelsen:
- De seneste målinger viser en lille føring til SPD og Olaf Scholz som kanslerkandidat, men ikke en større føring end at CDU og søsterpartiet CSU sagtens kan have overhalet dem, når valgstederne lukker klokken 18, og de første exitpolls kommer.
Selvom SPD lige nu er et mulehår foran i målingerne, bliver de ikke store nok til at danne deres egen regering. Nu har SPD’s Olaf Scholz sagt, at han foretrækker en regeringskoalition med partiet De Grønne.
Det vil betyde et sporskifte i tysk politik, for så kommer man af med CDU og CSU, der har siddet på magten i 16 år, siger TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen.
- Mange vil nok mene, det er på tide med et sporskifte. CDU og CSU har måske brug for lige at puste ud, og så kan de komme igen på et senere tidspunkt. Det er i hvert fald det, socialdemokraterne og De Grønne håber på – et sporskifte, siger Ulla Terkelsen.
Tvivlere kan blive afgørende
Forleden viste en måling, at op mod 40 procent af de tyske vælgere stadig ikke havde besluttet sig.
Derfor har kandidaterne også kæmpet til det sidste for at vinde de mange tvivleres gunst. Lørdag havde CDU’s kanslerkandidat Armin Laschet allieret sig med Angela Merkel ved et vælgermøde i Laschets hjemby Aachen.
Den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, opfordrede lørdag tyskerne til at afgive deres stemme ved dagens vigtige forbundsvalg.
- Du bestemmer, hvilken retning vores land skal tage de næste fire år, skrev Frank-Walter Steinmeier i et indlæg i avisen Bild am Sonntag.