Valg i Tyskland

Jamaica, Trafiklys eller noget helt tredje? Her er scenarierne efter det tyske valg

Tyskland er på vej mod en ny koalitionsregering, men hvad er egentlig mulighederne? Få overblikket her.

Søndagens valg i Tyskland blev lige så tæt og uforudsigeligt som ventet.

Socialdemokratiske SPD bliver det største parti i Forbundsdagen efterfulgt af kristenkonservative CDU med søsterpartiet CSU.

Men hvem skal danne regering, og hvem skal afløse Angela Merkel efter 16 år som tysk kansler?

Hverken Olaf Scholz fra SPD eller Armin Laschet fra CDU kan danne regering på egen hånd, og de er derfor afhængige af andre.

Det eneste sikre synes at være, at ingen vil samarbejde med det højrenationale AfD, som derfor er udelukket i en kommende tysk regering.

I den nye Forbundsdag vil der være i alt 735 mandater, og derfor kræver det 368 mandater bag sig for at have flertal.

Så hvad er scenarierne? Herunder kan du få et overblik over de mulige konstellationer.

JAMAICA-KOALITION

(406 mandater)

Navnet baserer sig på de tre partiers farver, der er de samme som i Jamaicas flag.

Sammensætningen har været benyttet på delstatsniveau, men aldrig i Forbundsdagen, hvor de tre partier ved tidligere forsøg på at danne regering ikke har kunnet enes. Senest i 2017 hvor FDP følte sig kørt ud på et sidespor af de to andre og sprang fra.

- Det er bedre ikke at regere, end at regere dårligt, sagde FDP-leder Lindner dengang.

Men denne gang er Jamaica-koalitionen en mere sandsynlig løsning.

Lyn-analyse

På forhånd ser dette ud som et af de mest sandsynlige scenarier. De sort-gule har tidligere siddet i regering sammen og er tættest på hinanden politisk. Men de har brug for en tredjepart, som meget vel kan blive De Grønne. Udfordringen bliver, at der er åbenlyse ideologiske forskelle mellem FDP og De Grønne på eksempelvis skatte-, klima- og velfærdspolitikken. Regeringsforhandlingerne er kuldsejlet ved tidligere forsøg, men både FDP og De Grønne virker denne gang tilpas ivrige for at komme i regering og få indflydelse. Så spørgsmålet er, om de tre partiers forhistorie bliver en hæmsko eller et ekstra drive, fordi de ikke vil lade chancen passere igen.

TRAFIKLYSET

(416 mandater)

Historisk set har socialdemokraterne i Forbundsdagen siddet i regering med både FDP og De Grønne, men aldrig med begge partier på én gang. Det er kun sket på delstatsniveau, som det i øjeblikket er tilfældet i Rheinland-Pfalz.

Men en centrum-venstre-regering med SPD, FDP og De Grønne – hvis farver tilsammen udgør et trafiklys – anses som et af de mest sandsynlige udfald efter valget.

De ideologiske forskelle mellem partierne kan dog blive svære at forene.

Lyn-analyse

Hvis Scholz får muligheden for at danne regering, er en rød-gul-grøn løsning nok den mest sandsynlige. I forhold til Jamaica-scenariet er forskellen, at De Grønne her vil tage sig meget dyrt betalt for at gå i regering, især på grund af uenighederne med de liberale. FDP insisterer nemlig uanset hvad på at få finansministerposten og står helt anderledes på centrale økonomiske spørgsmål om eksempelvis skattestigninger og mindsteløn. 

GROKO-KOALITION

(402 mandater)

En ny stor koalition – på tysk Große Koalition, forkortet GroKo – vil for tyskerne betyde mere af det samme.

Tre ud af Angela Merkels fire regeringer siden 2005 har nemlig været store koalitioner ind over midten mellem CDU/CSU og SPD.

I Tyskland virker der dog til at være en metaltræthed over de store koalitioner.

Lyn-analyse

Det lyder ikke til, at nogen rigtig er interesseret i dette scenarie. Man skal dog aldrig sige aldrig. Det så vi senest i 2017, hvor valgresultatet var få minutter gammelt, da SPD meldte ud, at de nu gik i opposition, men alligevel endte tilbage som en del af en stor koalition. Ironisk nok vil et scenarie med CDU/CSU som juniorpartner i en SPD-ledet regering også kunne være en politisk redningskrans for Armin Laschet, da han efter den store tilbagegang nok vil skulle redde sig selv i regering i forsøget på ikke at blive væltet af sine egne. 

KENYA-KOALITION

(520 mandater)

En Kenya-koalition - efter farverne i det afrikanske lands flag - mellem CDU/CSU, SPD og De Grønne vil sikre et massivt flertal i Forbundsdagen.

En sådan alliance har aldrig tidligere eksisteret i Forbundsdagen, hvor to partier altid har været tilstrækkeligt til at sikre sig flertal, og det sker næppe heller denne gang.

Koalitionen er dog set i flere delstatsregeringer, aktuelt i Sachsen og Brandenburg.

Lyn-analyse

Både De Grønne og FDP er for ivrige for at komme i regering til, at dette scenarie bør komme i spil. Ingen af de to partier er interesseret i at blive tredje hjul i en udvidet udgave af GroKo, hvor de som det klart mindste parti risikerer at blive kørt midt over. Det svarer til at skulle sidde i midten på bagsædet: man vil helst være det foruden, medmindre der absolut ikke er andre muligheder. 

TYSKLAND-KOALITION

(494 mandater)

En koalition, der har sit navn efter farverne i det tyske flag, men som ikke er særlig udbredt. Den har aldrig været prøvet i Forbundsdagen, men blev en realitet efter sommerens delstatsvalg i Sachsen-Anhalt.

FDP's generalsekretær har sagt, at en Tyskland-koalition "er en mulighed", men Olaf Scholz har givet udtryk for, at han ikke ønsker en ny koalitionsregering med CDU/CSU, og derfor virker både Tyskland- og Kenya-koalitionerne ikke særlige sandsynlige.