Valg i Tyskland

Han ville være kansler, men endte med det værste resultat siden 1949

Det tyske parti CSU er gået så markant tilbage ved valget til forbundsdagen, at det kan få betydning for, hvem der får magten i Tyskland.

Der er en ting, der har været sikkert i Bayern i de seneste 75 år.

Og det er, at partiet CSU har været nærmest umulige at komme udenom, hvis man ville lave politik.

For nogle år siden stemte hver anden vælger i delstaten på CSU, men ved dette valg er der dømt nedtur.

Ifølge tal fra Bayerischer Rundfunk er det populære parti faldet til et historisk lavpunkt på 32,8 procent af vælgerne - et fald på seks procentpoint siden 2017 og en stor skuffelse.

- Hvad angår CSU's resultat, så er dette selvfølgelig ikke tilfredsstillende, sagde partiets generalsekretær, Markus Blume, til Bayerischer Rundfunk søndag aften.

CSU er i union med partiet CDU i den tyske forbundsdag, og vælgerflugten rammer dermed CDU's kanslerkandidat, Armin Laschet, der netop nu forsøger at løfte arven fra Angela Merkel..

Magtkampen

Da medlemmerne af CSU og CDU i foråret 2021 skulle afgøre, hvem der skulle efterfølge Angela Merkel som de to partiers kanslerkandidat, var der hård kamp mellem CDU's Armin Laschet og CSU's Markus Söder.

Efter ti dages magtkamp i april, var det Markus Söder, der blinkede først, og dermed var det altså CDU's kandidat Armin Laschet, som kunne blive kansler efter en eventuel valgsejr.

Men han har heller ikke haft et specielt godt valg.

Ifølge prognoserne søndag aften ser det også ud til at CDU er gået tilbage, og at partiet får et historisk dårligt resultat.

Allerede i april forudså flere politiske kommentatorer, at CSU's leder Markus Söder ville give Armin Laschet skylden i tilfælde af en eventuel vælgerlussing.

- Han ville pege på Laschet og råbe: Det er hans fejl, og: I skulle have satset på mig, skriver Suddeutche Zeitung for eksempel.

Respekten

Men ved den såkaldte elefantrunde for partilederne på tysk tv søndag aften, holdt Markus Söder sig tilbage.

Under partilederrunden holdt Markus Söder fast i, at CDU/CSU sagtens kan ende bag skrivebordet i kanslerkontoret efter dette valg.

- Jeg har enorm respekt for Armin Laschet, sagde Markus Söder under debatten.

- Det handler om at holde Tyskland stabil og stadig forny, og det mener jeg, vi kan med Armin Laschet - og med FDP og De Grønne - og vi tilbyder at være den rette partner for det, siger Markus Söder.

Hvis de to søsterpartier kan få det liberale parti FDP og miljøpartiet De Grønne med i en regering, ser det også ud til, at der vil være et flertal bag drømmene.

- Det handler om at holde Tyskland stabil og stadig forny, og det mener jeg, vi kan med Armin Laschet - og med FDP og De Grønne - og vi tilbyder at være den rette partner for det, sagde Markus Söder under debatten.

Den historiske tilbagegang for CSU gør imidlertid, at det socialdemokratiske parti SPD ifølge prognoserne ser ud til at blive Forbundsdagens største parti - og en regering bestående af SPD, FDP og De Grønne er også en mulighed.