Udland

Sikkerhedsansat anklager Britney Spears' far for ulovlig overvågning

Både Britney Spears' soveværelse, mobiltelefon og internethistorik blev løbende overvåget, fortæller en tidligere ansat ved Black Box.

Britney Spears' far overvågede gennem sikkerhedsselskabet Black Box hendes soveværelse og mobiltelefon.

Det fortæller den tidligere medarbejder hos Black Box, Alex Vlasov, til New York Times i det, der ifølge avisen er den mest detaljerede beskrivelse af overvågningen af Britney Spears til dato.

Ifølge Alex Vlasov, der blandt andet stod for cybersikkerhed hos Black Box, blev Britney Spears' soveværelse aflyttet med mikrofoner, mens blandt andet hendes telefon og internethistorik blev overvåget.

Det skulle hjælpe blandt andre superstjernens far, Jamie Spears, med at kontrollere stort set alle dele af hendes liv.

- Det mindede mig virkelig om én, der var i fængsel. Og sikkerhedsfolkene fik i virkeligheden rolle som fængselsbetjente, siger Alex Vlasov til New York Times.

Private beskeder og søgehistorik blev overvåget

Black Box, der blev hyret til at stå for Britney Spears’ sikkerhed, har gennem flere år været omgivet af mystik.

Ifølge selskabets egen hjemmeside har grundlæggeren Edan Yemini en fortid i de israelske specialstyrker. Og i 2012 blev den dengang 21-årige Alex Vlasov ansat som hans personlige assistent.

- Jeg gjorde alt lige fra at skrive hans beskeder og e-mails til at lytte med på telefonsamtaler for at tage noter for ham. Jeg var i virkeligheden den eneste hos Black Box, der vidste alt, siger Alex Vlasov.

Derfor sad han også på første række, da Britney Spears telefon blev overvåget, hvorefter beskeder, opkald, billeder, noter og søgehistorik blev krypteret og sendt til blandt andre hendes far og manager.

Ifølge Alex Vlasov fik han at vide, at overvågningen var nødvendig for at beskytte Britney Spears. Men også samtaler med hendes mor, kæreste, tætte venner og advokat blev overvåget og delt.

- Hendes egen telefon og egne private samtaler blev så tit brugt til at kontrollere hende, siger Alex Vlasov.

Slap fri af værgemål

Jamie Spears blev tildelt værgemål over sin datter i 2008 - kort tid efter at Britney Spears flere gange blev indlagt til mentale undersøgelser.

Det gav ham blandt andet kontrol med datterens forretninger og hendes formue på 60 millioner dollars.

Men allerede året efter begyndte hashtagget #FreeBritney at florere med opfordring til at støtte en kampagne, der skulle ”løslade Britney”. Og det har det gjort ad flere omgange siden.

I 2019 begyndte hashtagget endnu en gang at brede sig på sociale medier, da sangerinden satte sine koncertplaner på pause og lod sig indlægge på et psykiatrisk hospital.

Det skabte yderligere bekymring, at en podcast, der analyserede Britney Spears' Instagram-profil billede for billede, satte spørgsmålstegn ved hendes helbred, fordi hendes opslag havde skiftet karakter.

Flere gange har Britney Spears gennem retten forsøgt at slippe fri af sin fars greb. Og flere gange har hun afgivet følelsesladede vidnesbyrd og betegnet værgemålet som misbrug.

I august meddelte Jamie Spears til retten i Los Angeles, at han var parat til at ophøre som sin datters værge.

Blev bedt om at slette optagelser

Ifølge Alex Vlasov selv fortsatte han sit arbejde hos Black Box af frygt for, at en opsigelse kunne skade hans jobmuligheder i sikkerhedsbranchen.

Men da han blev bedt om at slette en USB-stik med skjulte lydoptagelser fra Britney Spears soveværelse, gemte han en kopi.

- De virkede meget nervøse og sagde, at det var ekstremt følsomt, og at ingen nogensinde må kende til det her. Derfor skulle jeg slette det hele, så der ikke var nogen beviser, fortæller han.

I april sagde han sit job op hos Black Box. Og efter Britney Spears i juni offentligt kaldte sin fars værgemål for et overgreb, følte han sig tvunget til at stå frem, fortæller han.

Ifølge New York Times bekræftes Alex Vlasovs historie blandt andet af screenshots af samtaler, e-mails og lydoptagelser fra Britney Spears soveværelse, som avisen er i besiddelse af.

Afviser, at overvågning var ulovlig

Ifølge Britney Spears’ advokat, Mathew Rosengart, bør sagen efterforskes ”fuldt ud og aggressivt”.

- At placere optagere i Britneys soveværelse ville være særligt utilgiveligt og vanærende, og det bekræfter så meget af hendes overbevisende, gribende vidneudsagn, siger han i en meddelelse til New York Times.

Ifølge avisen vides det dog endnu ikke med sikkerhed, om en domstol har sagt god for overvågningen som en del af Jamie Spears’ værgemål.

Og i et skriftligt svar til New York Times understreger Jamie Spears’ advokat, at overvågningen skete indenfor lovens rammer.

- Hans handlinger blev udført med vidende og samtykke fra Britney, hendes (daværende, red.) beskikkede advokat og/eller retten, står der blandt andet.

Samme svar lyder fra Black Box.

Her understreger selskabets advokat også på skrift, at overvågningen ikke var ulovlig.

- Hr. Yemini og Black Box har altid holdt sig indenfor professionelle, etiske og juridiske grænser, og de er særligt stolte af deres arbejde med at passe på fru Spears gennem mange år, skriver han.