Valg i Tyskland

Laschet jager stemmer til det sidste – og han har taget det tunge skyts i brug

Angela Merkel har været fraværende det meste af valgkampen, men er nu gået aktivt ind i kampen for CDU's kanslerkandidat Armin Laschet.

I Tyskland er nedtællingen i gang før søndagens valg, og de tre kanslerkandidater er til det sidste på stemmejagt.

- I morgen handler det om, at Tyskland forbliver stabilt

Angela Merkel, afgående kansler

Lørdag holdt CDU’s kandidat, Armin Laschet, vælgermøde i sin hjemby Aachen. Og han havde taget det helt tunge skyts med i form af Angela Merkel.

Den afgående kansler havde en klar opfordring til vælgerne i Aachen om at stemme på bysbarnet Laschet:

- I morgen handler det om, at Tyskland forbliver stabilt, sagde Merkel med henvisning til Laschets erfaring som ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen.

Tvivlere kan afgøre valget

Armin Laschet har flere gange under valgkampen fremhævet, at han er født og opvokset i Aachen, hvor hans far var minearbejder.

Men der blæser nye vinde på Laschets hjemmebane.

- Måske er det tegn på nye tider i Tyskland, for her i Aachen har man nu fået en overborgmester fra De Grønne efter mange år med en CDU-borgmester,fortæller TV 2s korrespondent, Uffe Dreesen, der overværede vælgermødet.

Her oplevede han blandt andet vælgere, der buhede eller råbte "Laschet lyver", under kandidatens tale.

Tvivlere i massevis

Mens nogle er helt klare i deres holdning til Laschet, er den store ubekendte forud for søndagens valg, at mange tyskere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på.

Forleden viste en måling, at op mod 40 procent af de tyske vælgere stadig ikke har besluttet sig.

Derfor kæmper kandidaterne for at få krydset fra nogle af de mange tvivlere.

- Laschet skal sælge det budskab, at han er den rette arvtager til Angela Merkel, som har siddet på magten i 16 år. Derfor betyder det meget, at han står her side om side med Merkel, siger Uffe Dreesen.

Kan Merkel redde Laschet?

Efter at have været fraværende i store dele af valgkampen er Angela Merkel her i slutspurten gået aktivt ind i kampen for at få tyskerne til at sætte kryds ved CDU eller søsterpartiet CSU.

Spørgsmålet er så, om 'Mutti', som tyskerne kalder Angela Merkel, kan nå at gøre en forskel ved at tage på charmeoffensiv med Armin Laschet.

- Faren er, at det lidt kommer til at fremstå som en støttepædagog. Når hun først kommer her til sidst, forstærker det indtrykket af, at det mere er en redningsaktion end en støtteaktion, siger TV 2s Tysklands-analytiker Mirco Reimer-Elster.

De seneste målinger før søndagens valg viser, at CDU og Laschet står til 22 procent af stemmerne, som derved halter efter SPD med Olaf Scholz i spidsen.

Laschets møgsager

Armin Laschet var længe storfavorit til at blive Tysklands næste kansler, men en række møgsager har tippet fordelen over til socialdemokraternes Olaf Scholz.

I sidste ende er det nu op til tyskerne at stemme på det parti, som de synes har spillet deres kort bedst.

- Hvis CDU beholder kanslerposten, er det på trods af Armin Laschet, ikke på grund af ham, siger Mirco Reimer-Elster.

- Hvis SPD vinder, er det på grund af Scholz. Han var manden, der var der i det rigtige moment, og som var skabt til lige netop det øjeblik, hvor der blev brug for ham.