Udland

Kæmpe migrantlejr i Texas er ryddet for mennesker

Lejren har givet anledning til kritik af den amerikanske regering - blandt andet fordi migranter blev presset ud i Rio Grande-floden.

Amerikanske myndigheder har fredag ryddet en omstridt lejr på grænsen mellem USA og Mexico for de sidste migranter.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Da flest mennesker boede i lejren i grænsebyen Del Rio i Texas, der har huset op til 15.000 migranter. Men fredag er virvaret af midlertidige telte og læskure mere eller mindre forsvundet.

Tilbage er kun enkelte arbejdsfolk, der fjerner de sidste rester efter lejren.

Og samtidig står amerikanske grænsebetjente langs floden Rio Grandes bred, som markerer en del af grænsen mellem de to lande, for at afskrække flere migranter for at komme ind i USA.

Herunder kan du se, hvordan stedet så ud, før og efter at lejren blev ryddet.

30.000 krydsede grænsen

De fleste af den seneste bølge af asylsøgere kommer fra Haiti, hvor befolkningen er ramt af en række katastrofer - senest et jordskælv og en omfattende politisk krise efter mordet på landets præsident i juli.

Og ifølge den amerikanske minister for indenlandsk sikkerhed, Alejandro Mayorkas, har myndighederne de seneste to uger har truffet cirka 30.000 migranter i Del Rio. Det siger han fredag.

De fleste af migranterne er stadig i USA efter at være blevet fjernet fra lejren, der opstod i skyggen af en motorvejsbro. Resten er enten blevet udvist til Haiti eller er vendt tilbage til Mexico.

Ifølge Reuters vil over 12.000 af migranterne få muligheden for at få prøvet deres asylsager foran USA's migrationsdommere.

Det estimeres, at 8000 frivilligt er vendt tilbage til Mexico, mens 2000 er blevet udvist til Haiti.

De resterende migranters skæbne er endnu ikke blevet afgjort.

Betjente til hest pressede migranter ud i flod

Tidligere på ugen kom lejren igen i fokus, da billeder viste, hvordan grænsebetjente på hesteryg hårdhændet pressede flere af migranterne tilbage i Rio Grande-floden.

Billederne fra grænsen er blevet fordømt af flere amerikanske politikere og har også ført til sammenligninger med USA’s fortid som slavestat.

Ifølge BBC lover USA's præsident, Joe Bider, fredag i sine første offentlige bemærkninger omkring situationen i Texas, at de pågældende betjente vil blive holdt ansvarlige.

- Jeg lover jer, at disse mennesker vil bøde. De vil blive efterforsket, og der vil være konsekvenser, siger Biden, der heller ikke tøver med at kalde behandlingen af migranterne langs grænsen for "en skændsel".

Allerede inden da affødte forholdene i den nu ryddede lejr massiv kritik af den amerikanske regering. Ikke mindst fordi mange af migranterne i lejren har manglet basale fornødenheder som mad og vand.

Det skyldes blandt andet, at amerikanske myndighederne lukkede grænsen til Mexico.

Dermed blev migranterne forhindret i at vade frem og tilbage til Mexico for at købe mad.