Valg i Tyskland

Danske unge overrasket over valg - hvor godt har du styr på vores naboland?

Tyskerne går til valg søndag, men hvordan ser vi på vores naboer mod syd? Find ud af det her og test din viden om tyskerne.

Søndag skal tyskerne stemme til landets parlament, Forbundsdagen, og for første gang i 16 år er den siddende kansler Angela Merkel ikke på stemmesedlen.

I stedet skal de tre kanslerkandidater, Armin Laschet fra CDU, Olaf Scholz fra SPD og De Grønnes Annalena Baerbock kæmpe om et flertal, som vil kunne føre dem til posten som Tysklands kansler.

Mange unge kender kun til et Tyskland med Merkel som kansler, og TV 2 har derfor spurgt en række danske unge, hvad de forbinder vores tyske naboer med. Kun en enkelt var klar over, at der er valg søndag.

I bunden kan du teste din viden.

Rasmus Krejlund, 26 år

Hvad forbinder du Tyskland med?

- EM i 1992, hvor vi vandt over dem. De er naboer, men jeg har aldrig tænkt på dem som vigtige samarbejdspartnere. Jeg har fundet ud af, hvor vigtigt det er, at der er nogen, som varetager vores interesser i Tyskland. Men jeg må indrømme, at selvom jeg ved det, er det stadig med et halvt øje, jeg følger med.

- Jeg ser dem som punktlige, selvhøjtidelige og ikke så humoristiske, og at alt fungerer til tiden. Det kan sagtens være, at det bare er en fordom.

TV 2 har også talt med 29-årige Louise Christensen, som også ser tyskerne som et striks folkefærd. De tre første ting, hun tænker på ved Tyskland, er Berlin, Hitler og currywurst (karrypølse, red.).

Ida Rømer, 28 år

Pølser er også blandt de tre ting, der dukker op i hovedet hos Ida Rømer, sammen med den afgående kansler Angela Merkel, og at tyskerne er gammeldags.

- Jeg tror, jeg havde flere fordomme om dem, da jeg var yngre. Men efter jeg har været i Tyskland flere gange, har jeg ikke rigtig nogen fordomme. Måske at de har dårlig tøjsmag.

På Vesterbro møder TV 2 19-årige Nikolai Petersen, som også ser vores tyske naboer som gammeldags og en smule bagude. Han nævner bilindustri og en befolkning med meget diversitet som de første ting, der dukker op hos ham.

- Jeg tror, at særligt min generation ikke har nogen fordomme om tyskerne. Det kunne vores ældre generationer måske godt have. Jeg tænker, at de minder meget om os, siger han til TV 2.

Har du selv godt styr på vores naboland mod syd? Test din viden om Tyskland i quizzen herunder:

Hvor godt kender du Tyskland?

 1. Hvem var kansler før Angela Merkel?

  Du har 0 rigtige

 2. Hvor mange kilometer motorvej er der i Tyskland

 3. Hvor mange mennesker bor i Tyskland

 4. Hvilket år faldt Berlinmuren?

 5. Hvilket parti er Angela Merkel fra?

 6. Hvor mange partier er med i valgkampen?

 7. De sidste spørgsmål handler om Danmark og Tyskland: Hvem drikker mest alkohol per indbygger?

 8. Hvem har den højeste stemmeprocent ved parlamentsvalg?

 9. Hvem har den højeste drivhusgasudledning per indbygger?

 10. Hvem har det største bruttonationalprodukt per indbygger?