Udland

Australiere raser over ny lockdown – hundredvis af demonstranter anholdt

Politiet har måttet bruge tåregas og peberspray mod flere demonstranter.

Coronasmitten stiger i Australien, og det har fået regeringen til endnu engang at indføre skrappe restriktioner.

Men hvor befolkningen før har taget tiltagene til sig, er modtagelsen noget mere negativ denne gang.

Den seneste uge har tusindvis af demonstranter været på gaden, og hundredvis er blevet anholdt. Særligt i Melbourne, hvor der endnu engang er indført lockdown, har der været en række voldelige optøjer, skriver ABC News.

Politikere kalder demonstranterne "ekstremister", og premierminister i delstaten Victoria, Daniel Andrews, var mandag ude med en klar melding:

- Protester virker ikke. At blive vaccineret virker, at følge reglerne virker. Sådan får man lov at åbne, hvis man ikke er åben lige nu, sagde han.

Kastede flasker mod fagforenings-boss

Bølgen af demonstrationer startede for alvor i Melbourne mandag, hvor 500 personer var mødt op foran kontoret for fagforeningen CFMEU, som repræsenterer ansatte i byggebranchen. Det skriver ABC News.

Demonstranterne var vrede over nedlukningen af byggepladser og nye regler i staten Victoria, som gør det obligatorisk for byggearbejdere at lade sig vaccinere mindst én gang inden 23. september.

Stemningen var særdeles anspændt, og da formanden for fagforeningen, John Setka, forsøgte at tale gruppen af demonstranter til ro, fik han kastet kasser og flasker mod sig.

Også andre steder i byen blev der demonstreret.

Omkring 2000 mennesker marcherede rundt i Melbournes gader og råbte anti-vaccinationsbudskaber. Flere endte i karambolage med politiet, der måtte affyre tåregas.

Hundredvis anholdt

Politiet oplyser, at de seneste dages demonstrationer har været "voldsomme" og ledt til flere hundrede anholdelser.

Alene fredag, hvor endnu en demonstration fandt sted i centrum af Melbourne, blev der anholdt 94 personer, skriver ABC News.

Ifølge politiet er langt de fleste blevet arresteret for at overtræde de lokale coronarestriktioner.

I delstaten Victoria er der erklæret undtagelsestilstand frem til 21. oktober, og i hovedstaden Melbourne er der decideret udgangsforbud.

Det vil sige, at det kun er tilladt at forlade sit hjem, hvis man eksempelvis ikke kan arbejde hjemme, hvis man skal handle noget meget nødvendigt eller skal vaccineres.

Langsom vaccineudrulning

Restriktionerne er blevet indført, efter Australien har oplevet en markant stigning i antallet af coronatilfælde de sidste uger.

Det seneste døgn er der registreret 1163 smittetifælde. Det er meget i Australien, hvor man fra regeringens side har et mål om så tæt på nul tilfælde som muligt.

Australien kom faktisk igennem hele 2020 med meget lave smittetal, fordi der så hurtigt blev indført omfattende nedlukninger, når smitten brød ud.

Til gengæld har udrulningen af vaccinationsprogrammet været genstand for stor kritik, fordi det går langsomt.

På nuværende tidspunkt er 50,9 procent af borgerne over 16 år færdigvaccineret. Til sammenligning er 74,3 procent af den danske befolkning færdigvaccineret.