Udland

Fire migranter ved grænsen mellem Polen og Hviderusland dør af kulde og udmattelse

Cirka 30 afghanske flygtninge, den yngste en 15-årig pige, har nu været fanget i 40 dage i en skov i grænseområdet.

I løbet af de seneste dage er fire migranter, der er strandet på grænsen mellem Polen og Hviderusland, døde, oplyser de polske myndigheder ifølge The Guardian.

Dermed spidser krisen til mellem Hviderusland og nabolandene, der gennem længere tid har anklaget den hviderussiske regering for bevidst at efterlade flygtninge ved grænsen i et forsøg på at lægge pres på EU.

Ifølge de polske myndigheder blev tre mennesker, blandt dem en mand fra Irak, i lørdags fundet døde af kulde og udmattelse på den polske side af grænsen. Søndag blev liget af en kvinde fundet på Hvideruslands side af grænsen.

Yderligere otte stærkt afkræftede mennesker blev fundet efterladt i et sumpet område langs dele af grænsen, siger polske grænsevagter. Syv af dem er blevet indlagt på hospitalet, hvor de behandles for udmattelse.

Det er den seneste udvikling i en næsten to måneder lang strid mellem blandt andet Polen på den ene side og Hviderusland på den anden side. Polen, der er medlem af EU, anklager Hviderusland for bevidst at efterlade migranter i stort antal ved grænsen som hævn for de sanktioner, EU har indført mod Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko.

Afghanske flygtninge har været fanget 40 dage

Den polske menneskerettighedsorganisation Ocalenie er i telefonisk kontakt med cirka 30 afghanske flygtninge - den yngste af dem en 15-årig pige. De 30 flygtninge har nu været fanget i området ved den polske landsby Usnarz Górny i mere end 40 dage under "dramatiske omstændigheder", lyder det fra Piotr Bystrianin fra organisationen.

- Det er denne situation, vi har advaret om. Hvis myndigheder og grænsevagter ikke holder op med at bryde loven ved at blive ved med at sende folk tilbage i skoven, så vil der ske en tragedie.

Kalina Czwarnog, en anden ansat hos NGO Ocalenie, er meget bekymret.

- Bange, svage og forvirrede bliver folk efterladt i skovene, uden håb om hjælp eller en chance for at blive hørt. Vi er bange for, at en allerede tragisk situation bliver værre, siger Kalina Czwarnog.

Polsk premierminister: Aktion styret fra Minsk og Moskva

FN's internationale organisation for migration har tidligere kaldt migranternes situation "ekstremt barsk - med begrænset adgang til drikkevand og mad, lægehjælp, sanitære forhold og tag over hovedet".

De tre EU-lande Polen, Litauen og Letland er i den senere tid kommet under stærkt pres ved grænsen til Hviderusland. De tre lande har kaldt Hvideruslands opførsel for et "samlet angreb" som hævn for de sanktionern.

- Det er en velorganiseret aktion styret fra Minsk og Moskva, lyder det fra Mateusz Morawiecki, Polens premierminister. Han tilføjer, at op mod 7000 migranter og asylansøgere er set ved grænsen siden begyndelsen af august.