Udland

Briterne hamstrer benzin: Kovending under opsejling

Mangel på lastbilchauffører skaber massive problemer. Senest er det benzinstationerne, der ikke kan følge med efterspørgslen.

En krise i den britiske forsyningskæde betyder, at en ekstraordinær post-Brexit kovending kan være under opsejling i Storbritannien.

Det skriver Sky News.

Efter flere ugers politisk pres er premierminister Boris Johnson nu klar til at indføre et midlertidigt visum, der giver udenlandske lastbilchauffører mulighed for at afhjælpe den nuværende britiske forsyningskrise.

Således er en række af landets ministre fredag indkaldt til krisemøde, hvor en konkret plan for midlertidige visumregler skal debatteres.

De manglende lastbiler på landevejene påvirker især dagligvarebutikker og benzintanke, der ikke kan få varer og benzin frem. Og det kan mærkes hos de britiske forbrugere.

Mangel på op mod 25.000 lastbilchauffører

25.000 lastbilchauffører har forladt Storbritannien som konsekvens af Brexit, og det har skabt kaos i distributionsledet i den britiske forsyningskæde.

Senest har manglen på benzin resulteret i, at de britiske bilister valfarter til benzintanke, der har svært ved at leve op til den store efterspørgsel kombineret med manglen på distribuering.

- Det er det værste, jeg har set. Vi mangler 20 procent af chaufførerne, siger Steve Bowles.

Hamstringen af benzin har skabt køer og trafikkaos, som flere britiske politikere forsøger at afværge.

De forsøger at mane til besindighed hos forbrugerne og oplyser, at det er nogle få benzintanke, der ikke kan følge med efterspørgslen.

Tal fra brancheforeningen viser ifølge The Guardian, at det kun er en brøkdel af de britiske benzinstationer, der er ramt.

BP må lukke tankstationer

Olieselskabet BP har været nødt til at lukke nogle af dets tankstationer, fordi det ikke kan få tankvogne kørt ud grundet manglen på chauffører.

Virksomheden har på nuværende tidspunkt været nødsaget til at lukke 20 tankstationer ud af 1200, mens yderligere 50 oplever mangel på benzin.

Tidligere har transportminister Grant Shapps overfor BBC udelukket at lukke "billigere europæiske chauffører" ind i Storbritannien, fordi det "ville gå ud over britiske chauffører".

Men Brexit, den akutte mangel på naturgas og manglen på chauffører har nu fået de britiske myndigheder til at overveje at lempe reglerne for visum.

CO2-mangel bringer julen i fare

Brexit og coronapandemien har allerede gjort, at Storbritannien har store problemer med forsyninger.

De seneste måneder er mange briter blevet mødt af halvtomme hylder i forretninger og supermarkeder.

Nu advarer flere medier - herunder The Guardian - om, at briterne kan blive tvunget til at skyde en hvid pind efter julegåsen.

Storbritanniens slagterier lider nemlig under akut mangel på kuldioxid (CO2), der blandt andet bruges til at bedøve fjerkræ, inden de slagtes.

Den CO2, slagterierne bruger, stammer blandt andet fra fremstilling af gødning, men rekordhøje priser på naturgas til den daglige drift har tvunget flere store gødningsfabrikker i Storbritannien til at reducere eller helt indstille produktionen.

De generelt høje priser på naturgas og energi skyldes, at efterspørgslen på det globale marked har været større under coronapandemien.