Taliban i Afghanistan

Amputationer er snart en del af hverdagen i Afghanistan, lover landets fængselschef

Mullah Nooruddin Turabi var med til at stifte Taliban-bevægelsen.

Der står et stadion i Kabul, hvor byens indbyggere blev tvunget til at se blod.

Tyveknægte fik hugget en hånd af, landevejsrøvere mistede både en hånd og en fod, mens drabsdømte blev skudt med en enkelt kugle i hovedet af et af offerets familiemedlemmer.

At hugge hænder af er nødvendigt for sikkerheden

Mullah Nooruddin Turabi, ny chef for fængselsvæsenet i Afghanistan

Afghanistans magthavere hos Taliban gjorde grusomhederne til en bizar blanding af afskrækning og underholdning, indtil USA invaderede landet i 2001.

Men nu er amerikanerne taget hjem, og de mænd, der beordrede lemlæstelserne dengang, har atter fået magt.

En af dem er Mullah Nooruddin Turabi, der i sin tid var Talibans justitsminister og chef for det berygtede Ministerium for til Fremme af Dyd og Bekæmpelse af Synd.

I dag er Mullah Nooruddin Turabi først i tresserne, og som en af Talibans grundlæggere er han højt placeret i magthierakiet i Kabul, hvor det lykkedes nyhedsbureauet AP at få et interview med ham.

Det viser sig, at han stadig har det helt fint med de offentlige henrettelser og synes, at kritikerne skal blande sig udenom.

- Alle kritiserede os for afstraffelserne på Kabuls stadion, men vi har aldrig sagt noget om den måde, de straffer på, siger han til nyhedsbureauet.

Han advarer samtidig Talibans kritikere mod at blande sig, når bevægelsen for alvor tager fat på at indføre deres strenge fortolkning af islam.

- Ingen skal fortælle os, hvordan vores love bør være. Vi vil følge islam, og vi vil lave vores love ud fra Koranen, siger Mullah Nooruddin Turabi.

En nødvendighed

I dag er han ikke længere minister, men han arbejder stadig med afstraffelse.

De nye magthavere har nemlig sat Mullah Nooruddin Turabi, der mistede et øje og et ben i kampen mod Sovjetunionen i 1980'erne, i spidsen for fængselsvæsenet.

Han fortæller, at Taliban vil genindføre henrettelser og amputationer af hænder, men at det muligvis ikke vil ske under offentlige arrangementer.

- At hugge hænder af er nødvendigt for sikkerheden, siger Mullah Nooruddin Turabi til AP og tilføjer, at lemlæstelser efter Talibans mening har en afskrækkende effekt.

Landets nye regering er ifølge mullahen stadig i færd med at undersøge, om afstraffelser skal ske i fuld offentlighed. Han siger til AP, at man er i færd med at udvikle en politik på området.

Mullah Nooruddin Turabi understreger over for nyhedsbureau, at Taliban har ændret sig siden bevægelsen sidst var ved magten.

For eksempel ved at sige ja til at blive interviewet af AP's journalist Kathy Gannon, der er kvinde.

Det modsatte køn

Da Taliban havde taget magten i Afghanistan i 1996, gik Mullah Nooruddin Turabi nemlig amok under et pressemøde Kabul på grund af en kvinde.

- En mullah med et øje, et træben og et uensartet gråsprængt skæg under sin sorte turban stormede ind under et møde mellem militsfolk fra Taliban og fire udenlandske journalister, skrev AP dengang.

Mullahen var rasende over, at Taliban-folkene talte med "vantro journalister", og han gav deres kommandør en lussing.

Da han opdagede, at en af journalisterne var kvinde, blev han endnu mere rasende.

- Hurtigt, fortæl denne kvinde, at hun skal ud. Du skal ud. Ud med dig, råbte han ifølge den artikel, Kathy Gannons skrev om episoden i 1996.

I dag, 25 år senere, tager Mullah Nooruddin Turabi det en smule mere afslappet i forhold til det modsatte køn.

Han fortæller, at Taliban denne gang vil give kvinder lov til at være dommere, så de også kan være med til at afgøre, hvem der skal miste en hånd.

Taliban er blevet moderne

Et andet moderne tiltag, som Taliban ifølge Mullah Nooruddin Turabi ser mindre strengt på end sidst, er moderne teknologi.

Under Talibans regime sidst i 1990'erne var Mullah Nooruddin Turabi kendt for at flå kasettebånd ud af biler, smadre dem og hænge båndsalat op i træer og lygtepæle.

Denne gang siger han til AP, at tv-apparater, mobiltelefoner, fotos og video vil blive ved med at være tilladt.

- Fordi det er en nødvendighed for folk, og det mener vi alvorligt, siger mullahen.

Han fortæller endda, at Taliban selv ønsker at gøre brug af de nye medier.

- Nu ved vi, at vi i stedet for nogle få hundrede kan nå millioner af mennesker, siger han og tilføjer, at Taliban vil give folk lov til at filme offentlige afstraffelser, hvis det altså bliver besluttet, at de skal tillades.

Ifølge Mullah Nooruddin Turabi vil sådanne billeder være med til at øge den afskrækkende effekt.

De første offentlige afstraffelser

Og Taliban er allerede gået i gang med at afskrække.

Selv om der ikke er billeder af amputationer, florerer der flere billeder på sociale medier, hvor personer udskammes offentligt i Kabul.

Ifølge Mullah Nooruddin Turabi selv er der ingen tvivl om, at metoderne virkede dengang, Afghanistan var kendt for offentlige amputationer og henrettelser på Kabuls Stadion.

- Sikkerheden var komplet i alle dele af landet, siger han om sine erfaringer fra dengang i 1990'erne.