Joe Biden sætter Boris Johnson på plads
USA advarer mod at pille ved Brexit-aftalen om Nordirland.
Den britiske premierminister Boris Johnson første besøg i Det Hvide Hus tirsdag var en dyr omgang.
I det ovale værelse var den kontante besked fra præsident Joe Biden, at Johnson har sat sine ønsker om en frihandelsaftale med USA på spil. Det har han, fordi at han forlanger Brexit-aftalens protokol om Nordirland lavet om. Og det vil USA ikke finde sig i, meddelte præsidenten.
Der er derfor meget på spil.
En frihandelsaftale med USA har hele tiden været Brexit-tilhængernes helt store løfte. Og det britiske parlament beregner, at en frihandelsaftale vil give ekstra handel for 132 milliarder kroner plus en gevinst til briterne på 30 milliarder kroner om året.
Så det koster dyrt, at USA bliver ved med at trække forhandlingerne i langdrag. Men politisk er det endnu mere vigtigt. For uden denne frihandel med USA er alle løfterne om et gyldent ”Global Britain” tæt på at være en rigtigt dårlig vittighed.
Den britiske regering havde ifølge Politico regnet med, at aftalen om atomubåde til Australien sammen med USA ville åbne døren for en frihandelsaftale. Men det gik ikke. Amerikanernes tillid til Boris Johnson er begrænset. De har ikke glemt, at han var nær ven af tidligere præsident Trump.
Freden på spil
For amerikanerne er det intet mindre end freden i Nordirland, der er på spil.
USA var med til at skabe fredsaftalen i 1998. Og præsidenten, hvis oldefar udvandrede fra Irland, gjorde på forhånd klar, at sagen var vigtig for USA.
Derfor leverede præsident Biden sin advarsel og sagde:
- Jeg ønsker ikke på nogen måde at se en ændring af den irske aftale.
Trækker tæppet væk
Men hvor slem er denne advarsel for Boris Johnson?
Svaret er, at den trækker tæppet væk under hans udspil til EU og til Nordirland. For protokollen er skabt af Boris Johnson selv.
Den var nødvendig for at få EU til at skrive under på Brexit traktaten. For protokollen flyttede toldgrænsen til EU væk fra den irske ø. I stedet går toldgrænsen mellem EU og Storbritannien nu i Det irske Hav – og dermed er Nordirland stadigvæk en del af EU’s fællesmarked.
Men toldkontrollen har lammet en stor del af handelen mellem Storbritannien og den nordirske provins. Så Boris Johnson kræver nu, at EU går med til at ændre protokollen, så toldkontrollen ophæves.
Dermed mister protokollen reelt indhold. Men både EU og USA mener, at man dermed skaber tvivl om forholdet mellem Irland og Nordirland. Så truer krigen igen, mener man i USA.
Den britiske Brexit-minister, Lord Frost, har ifølge The Guardian optrappet striden med EU om protokollen. Han siger, at EU skal acceptere at genforhandle protokollen. Ellers vil man i London sørge for at udløse den såkaldte ”artikel 16”, hvorefter protokollen suspenderes.
EU har USA i ryggen
EU’s holdning er, at aftalen skal bevares. EU-kommissær Maroš Šefčovič appellerer til, at man dropper de skarpe trusler. Men EU’s forhandlere er klar over, at de har USA i ryggen.
Til gengæld skaber hele Nordirland Protokollen voldsomme vanskeligheder i Nordirland.
Det protestantiske Democratic Unionist Party’s Edwin Poots føler sig svigtet og støttes af landbrugsminister George Eustace, skriver BBC.
Boris Johnson ”turde ikke”
Tilmed beklager Stephen Farry fra det pro-britiske Alliance Party, at Boris Johnson ”ikke turde udfordre Joe Biden” i Det hvide Hus. Hans udfald har udløst en lang debat på Twitter.
For Boris Johnson har hans første besøg i Det hvide Hus derfor skabt nye problemer – både i Nordirland og over for EU. Og problemerne forværres af, at Johnson har hævdet, at den hollandske statsminister Marc Rutte ville hjælpe ham i forhold til EU, skriver The Guardian.
Den udlægning er Marc Rutte ikke enig i. Så nu har Johnson fornærmet sin nærmeste ven i EU, og dermed er der nye sten på vejen til Bruxelles.
Så med de kontante meldinger fra både præsident Biden og fra Nancy Pelosi må han nu først få repareret vejen til Nordirland. For amerikanerne bøjer sig normalt ikke.