Udland

Forskere kom med dyster profeti for 20 år siden - gør vulkanudbrud på La Palma den til virkelighed?

Skrækscenarier peger på tsunamier i op til en kilometers højde, hvis vulkanen skrider. Risikoen er dog meget lille.

Det fik hurtigt store lokale konsekvenser, da vulkanen Cumbre Vieja søndag gik i udbrud på den kanariske ø La Palma. Huse gik i brand, tusindvis af mennesker blev evakueret, og fly blev anbefalet at styre uden om området.

Men mens ilden endnu sprutter, og lavaen flyder ned ad vulkanens flanker, spirer også flere årtiers mistanke. Mistanke om, at det kanariske udbrud får konsekvenser langt, langt væk fra ferieøen.

Hvis udbruddet får vulkanens sider – og dermed hele den sydlige halvdel af La Palma - til at skride, kan det nemlig medføre en yderst ødelæggende tsunami.

- Skrækscenariet er, at det skaber en tsunami i op mod en kilometers højde, når de enorme mængder jord og klippe rammer havet, siger Thomas Find Kokfelt, der er geolog og seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), til TV 2.

Konsekvenserne vil "utvivlsomt" være store

Studier og modelleringer peger på forskellige udfald af en sådan bølge. Risikoen for skrækscenariet er dog meget lille. Det understreger også Thomas Kokfelt.

Men skulle det alligevel blive udfaldet, er vi ude i fatale konsekvenser. Han peger på, at en sådan megatsunami kan rejse med over 700 kilometer i timen hen over havet og derfor ramme den amerikanske østkyst i løbet af omkring seks timer.

- Den bliver selvfølgelig dæmpet af det store ocean, men kan alligevel ramme østkysten med en højde på omkring 30 meter. Flere millionbyer som Miami, New York City og Boston ligger i skudlinjen, og der ville konsekvenserne utvivlsomt være store, siger Thomas Kokfelt.

Nyheden om søndagens udbrud spredte sig hurtigt til alverdens sociale og traditionelle medier.

Ifølge Newsweek steg antallet af Google-søgninger på ”tsunami” og ”megatsunami” kraftigt mandag. Også på Twitter trendede ordet tsunami.

Teori: Tsunami rammer Florida efter ni timer

Det er hele tyve år siden, de første dystre profetier om konsekvenserne af et eventuelt kollaps af netop vulkanen Cumbre Vieja så dagens lys.

Således begyndte den britiske vulkanforsker Simon Day omkring årtusindeskiftet at advare om, at det kan medføre enorme ødelæggelser så langt væk som New York eller England.

Ifølge forskeren og hans kompagnon Stewen Ward vil bølgerne nå en højde på 900 meter i det øjeblik, vulkanen styrter i havet. Og godtager man deres teori, vil en tsunami herefter bevæge sig mod den amerikanske østkyst og efter ni timer ramme Florida med en højde på op til 25 meter.

Forudsigelserne har siden fået stor kritik for at være for overdrevne - også i disse dage, hvor spekulationerne tager fart. Og senest har USA’s nationale advarselscenter for tsunamier da også slået fast, at der på nuværende tidspunkt ingen fare er for tsunami i forbindelse med udbruddet på La Palma.

Et studie fra 2008 foretaget af tre norske forskere viser, at sandsynligheden for en tsunami af stor kaliber er "opfattet som lille af de fleste".

- Men ikke desto mindre bør de mulige, katastrofale konsekvenser kalde på opmærksomhed, skriver forskerne, og ifølge deres beregninger kan en bølge forårsaget af vulkanens skred nå ”flere hundrede meters højde”.

- Selvfølgelig kommer Cumbre Vieja til at skride

Grunden til, at der overhovedet tales om et eventuelt kollaps, er, at området omkring Cumbre Vieja er stejlt og ustabilt. Det fortæller både Thomas Kokfelt og Nina Søager, der er adjunkt i geologi på Københavns Universitet og har speciale i vulkaner.

- På de her vulkanøer er det naturligt, at vulkaner bygger sig højere og højere op, så vulkansiderne bliver stejlere og stejlere. På et tidspunkt er siderne ikke stabile mere, og i forbindelse med udbrud kan det hele kollapse, siger hun til TV 2.

- Når der sker et skred, hvor hele siden af en vulkan rutsjer i havet, er det klart, det kan danne en tsunami, der kan rejse langt, siger hun.

I forbindelse med et udbrud i 1949, så man tegn på begyndende ustabilitet i Cumbre Viejas vestlige flanke. Tsunamier udløst af vulkanskred sker gennemsnitligt omkring en enkelt gang per titusinde år, fortæller han. Og snakker vi megatsunamier, er vi oppe omkring 100.000 års mellemrum.

- Selvfølgelig kommer Cumbre Vieja til at skride på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er bare hvornår og med hvor stor effekt, siger Thomas Find Kokfelt,

Stille i 50 år

Effekten kommer blandt andet an på, hvor store mængder bjerg- og vulkanmasse, der ved et skred vælter ned i havet – og hvor hurtigt det foregår.

Ifølge det aldrende studie fra Stewen Ward og Simon Day er der ved et kollaps tale om alt mellem 150 og 500 kubikkilometer materiale.

Seneste udbrud af Cumbre Vieja var i 1971, og vulkanen har således forholdt sig stille i 50 år indtil i søndags.

6000 ud af La Palmas godt 80.000 beboere er indtil videre blevet evakueret.