Udland

Dansk virksomhed skal coronateste i omstridt migrantlejr

Det er den danske virksomhed PentaBase, der har fået til opgave at teste migranter i en nyopført migrantlejr.

Den danske biotekvirksomhed PentaBase skal stå for at coronateste migranter i en nyopført migrantlejr på den græske ø Samos.

Den nye EU-finansierede lejr på Samos hedder Zervou, og er omringet af to ruller pigtråd. Portene til lejren er lukket for uvedkommende, og der skal fingeraftryk og særlige elektroniske kort til for at passere.

Ulf Beck Christensen, professor og direktør i PentaBase, ved, at diskussionen om migration er et hedt emne, men han er glad for opgaven.

- Vi rigtig stolte over, at vi kan hjælpe personer, der har det svært under coronapandemien. Vi ved, at migranter er særlig sårbare personer, siger Ulf Beck Christensen.

En ekstra sensitiv PCR-test

Ulf Beck Christensen siger desuden, at migranter ofte bliver mistænkte for at bringe coronasmitte med ind i Europa.

- Vi er godt klar over, at diskussionen om migration er en varm politisk kartoffel, som man kan have mange meninger om. Ingen ønsker, at der skal være smitteudbrud, lige meget hvilken lejr, der er tale om, siger han.

PentaBase kan tilbyde PCR-test baseret på spyt. Det vil sige, at vatpinde i kropsåbninger ikke er nødvendige.

- Vi kan tilbyde en ekstra sensitiv og hurtig PCR-test, lyder det fra Ulf Beck Christensen.

- Ved at fange de smittede, der kommer fra eksempelvis Afrika, kan vi finde ud af, hvilke varianter af corona, de bærer rundt på, så det kan håndteres i EU.

Starter torsdag

Aminat Makhauri er projektmanager hos PentaBase og befinder sig i øjeblikket på Samos. Hun fortæller, at arbejdet med at teste folk for alvor starter torsdag.

- Vores overordnede opgave er at stille et laboratoriesetup til rådighed. Vi har sendt en fra vores serviceteam, som har 15 års erfaring med laboratoriearbejde, til lejren, siger hun.

Den udsendte skal oplære sundhedspersonale på stedet i at benytte virksomhedens udstyr.

- Torsdag starter vi med at teste. Vi har fået lov til at arbejde og forberede os, og de ansvarlige for lejren har været gode til at hjælpe, og er allerede interesseret i, om vi kan hjælpe på andre øer.

Aftalen er kommet i stand efter en dialog med en græsk partner, og Ulf Beck Christensen understreger, at det er en frivillig indsats, og at PentaBase betaler for det hele.