Udland

Litauere advares mod kinesiske telefoner: - Skil jer af med dem

Hvis de danske myndigheder undersøgte sagen til bunds, ville et forbud mod salg af telefonerne fra Xiaomi ikke være usandsynligt, mener dansk ekspert.

Forsvarsministeriet i Litauen har frarådet landets forbrugere at købe telefoner fra den kinesiske producent Xiaomi.

Borgere, der allerede er i besiddelse af telefonerne, opfordres til at skille sig af med dem "hurtigst muligt".

Det skriver Reuters.

Ifølge forsvarsministeriet i Litauen har den kinesiske techgigant indbygget en software i telefonerne, der gør det muligt at identificere og censurere ord og vendinger såsom "befri Tibet" og "længe leve Taiwans uafhængighed".

Lander ovenpå stridigheder

I en rapport fra Litauens Nationale Center for Cybersikkerhed fremgår det, at softwaren i Xiaomis Mi 10T 5G-telefon kan aktiveres eksternt uden at være i nærheden af telefonen.

- Vores anbefaling er, at man ikke køber nye kinesiske telefoner, og at man hurtigst muligt skiller sig af med telefoner, som man i forvejen har anskaffet sig, siger viceforsvarsminister Margiris Abukevicius ifølge Reuters.

Funktionen i den specifikke model er dog slået fra i EU, står der i rapporten.

I et skriftligt svar til Berlingske afviser Xiaomi anklagerne og fastholder, at man "aldrig har og aldrig vil begrænse eller blokere nogen brugeres handlinger".

Perspektiv

Forholdet mellem Kina og Litauen

Det er ikke første gang, der er kurrer på tråden mellem Kina og Litauen.

I juli blev det meldt ud, at Litauen tillader Taiwan at åbne en ambassade i Vilnius under eget navn, og det betød, at Kina trak sin ambassadør i Litauen ud af landet.

Samtidig bad kineserne Litauen om at hente deres ambassadør i Kina hjem.

Kineserne mener nemlig ikke, at Taiwan er et selvstændigt land. De mener derimod, det hører under Kina.

Dansk it-ekspert: - Der er grund til bekymring

Rapporten fra Litauen lander ovenpå stridigheder mellem Litauen og Kina, men på trods af det er overvågning af forbrugernes data en problematik, som man bør tage meget alvorligt.

Sådan lyder advarslen fra Jesper Helbrandt, der er it-ekspert og til daglig vejleder virksomheder og myndigheder mod cyberkriminalitet.

Jeg ville aldrig selv anskaffe mig en telefon fra en kinesisk udbyder, og jeg ville heller ikke anbefale andre at gøre det

Jesper Helbrandt, it-ekspert, vejleder virksomheder og myndigheder mod cyberkriminalitet

Han har læst rapporten og slår fast, at der er grund til bekymring dog med et forbehold.

- Det er enormt svært at verificere og fastslå omfanget af det. Historier som denne, og dem er der mange af, udspringer af efterretninger og analyser - meget sjældent af konkrete beviser, siger han.

Jesper Helbrandt tilføjer, at telefonerne ikke sælger så godt herhjemme - noget, der ifølge ham kan skyldes de danske forbrugeres "efterhånden kritiske sans og høje krav til cybersikkerhed".

Stort skridt at tage

Historien om Xiaomi-softwaren kommer ikke som en overraskelse for it-eksperten. Den kan gavne både virksomheden og den kinesiske stat.

- Kommercielt ved vi af erfaring, at data fra privatforbrugere er sindssygt værdifuld, mens den målrettede censurering jo er en tydelig geopolitisk agenda, siger han.

Alvoren af en sådan overvågning skal man ifølge Jesper Helbrandt ikke tage fejl af.

- Det er bemærkelsesværdigt, at myndighederne i Litauen opfordrer borgere til at skille sig af med telefonerne. Det er et stort skridt at tage, siger han og fortsætter:

- Hvis den danske regering undersøgte det til bunds, tror jeg ikke, at det vil være usandsynligt med et forbud mod salg af de omtalte telefoner herhjemme, siger han.

TV 2 ville gerne have forholdt Center for Cybersikkerhed til Litauens sikkerhedsvurdering, men de har ingen kommentarer til den.

"Vigtigt for alle lande, der benytter Xiaomi-udstyr"

Listen over termer og udtryk, der kan blive censureret af Xiaomi-telefonens software, vokser kontinuerligt. I øjeblikket består listen ifølge rapporten af 449 kinesiske udtryk.

- Det her er vigtigt. Ikke blot for Litauen, men også for alle andre lande, der benytter Xiaomi-udstyr, fremgår det.

Litauens Nationale Center for Cybersikkerhed påpeger også i rapporten, at Xiaomi-telefonen sender brugerdata til en server i Singapore. En sikkerhedsbrist, der også blev fundet i en telefonmodel af mærket Huawei.

Efterfølgende har Huawei overfor BNS News afvist, at virksomhedens telefoner sender brugernes data til eksterne servere.

Billige priser lokker

Ekspert i cybersikkerhed Jesper Helbrandt kunne aldrig finde på selv at anskaffe sig en telefon fra de kinesiske udbydere.

Jesper Helbrandt kan dog godt forstå, at den billige pris kombineret med gode tekniske specifikationer kan være tillokkende for nogen.

- Jeg ville aldrig selv anskaffe mig en telefon fra en kinesisk udbyder, og jeg ville heller ikke anbefale andre at gøre det, siger han.