Udland

Donald Trump lægger sag an - kræver millioner af niece

Donald Trump vil have 100 millioner dollars i erstatning - det er blot det seneste sagsanlæg på kryds og tværs i Trump-familien.

Tidligere præsident Donald Trump har lagt sag an mod sin niece og avisen New York Times, fordi de har offentliggjort fortrolige skatteoplysninger om Donald Trump, hans familie og hans forretningsimperium.

Donald Trump kræver 100 millioner dollars i erstatning fra niecen Mary Trump, fra avisen og fra tre af avisens medarbejdere, der i 2018 skrev en række artikler om Donald Trumps skatteforhold, fortæller britiske BBC.

Niecen Mary Trump har åbent erkendt, at hun har givet New York Times de dokumenter, der dannede baggrund for avisens artikler.

- Faktisk er jeg ganske stolt af det, siger hun i et interview med magasinet Daily Beast.

Mary Trump har længe været i et voldsomt modsætningsforhold til sin berømte onkel.

Sidste år udgav hun en biografi om sin splittede familie ”Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man”, hvor hun indrømmede at have leveret familiedokumenterne videre til New York Times.

Bogen fik dengang Trump-familien til at anlægge sag mod Mary Trump for at forhindre bogens udgivelse, men det lykkedes ikke.

Sagsanlæg frem og tilbage

Faktisk er sagsanlæg internt i familien ikke noget nyt. Og det var ironisk nok et andet sagsanlæg, der skaffede Mary Trump de fortrolige dokumenter i hænderne.

Tilbage i 2001 mente Mary Trump, at Donald Trump og andre familiemedlemmer systematisk snød hende i en arvesag om fordelingen af familieformuen. Derfor sagsøgte hun familiemedlemmerne og fik i den forbindelse udleveret 40.000 dokumenter om familiens forretninger.

Den sag endte i et forlig, hvor parterne skrev under på, at de ikke ville dele familiens hemmeligheder med offentligheden.

Skrev bog om sin onkel

Men det ændrede sig, da Donald Trump blev valgt til præsident.

Mary Trump besluttede at skrive en bog om onklen, som hun foragtede, og hans forretningsmetoder, som hun betragtede som mere end tvivlsomme.

Donald Trumps bror Robert prøvede dengang at forhindre bogen med et sagsanlæg.

Men det lykkedes ikke.

En dommer afgjorde, at aftalen fra 2001 ikke kunne bruges til at stoppe Mary Trump i at bruge de gamle oplysninger i bogen.

Begrundelsen var, at nu hvor Donald Trump var blevet præsident, var hans forretninger et emne af betydelig offentlig interesse.

I bogen forsøgte Mary Trump at bevise, at Donald Trump overhovedet ikke var den succesfulde, self-made forretningsmand, som han selv påstod.

Hun redegjorde for, hvordan Donald Trumps far gennem årene havde postet flere hundrede millioner dollars i sønnens forretningsimperium og på den måde hjulpet det gennem svære tider.

"Han er en taber"

Knap var den sag afsluttet, før der kom en ny.

Mary Trump lagde igen sag an mod Donald Trump og flere andre ældre familiemedlemmer med påstand om, at de havde snydt hende for hendes retsmæssige arv.

Nu kommer så det seneste sagsanlæg internt i Trump-familien.

- Jeg synes, han er en taber, og han vil forsøge alt muligt. Det er ren desperation, siger hun til tv-stationen NBC om Donald Trumps krav på 100 millioner dollars.

"Overdrevent korstog"

Donald Trump har ikke kun rettet sagsanlægget mod niecen, der gav skattepapirerne videre, men også mod New York Times og de tre journalister på avisen, der skrev artiklerne og modtog en Pulitzerpris for deres arbejde.

Trumps advokater skriver i sagsanlægget, at de tre journalister ikke bare har fået udleveret dokumenterne fra Mary Trump – de har i lang tid plaget for at udleveret papirerne:

- En gruppe journalister fra New York Times har, som led i deres overdrevne korstog for at få fingre i Donald Trumps fortrolige skattepapirer, ubønhørligt opsøgt hans niece Mary og overtalt hende til at smugle dokumenterne ud fra sin advokats kontor, står der i sagsanlægget.

New York Times afviser, at avisens journalister har gjort noget forkert.

- Gennem omhyggelig journalistik har vi informeret vores medborgere om en sag af overvældende offentlig interesse, siger Danielle Rhoades, der er talsmand for avisen.

En af de tre sagsøgte journalister Susanne Craig afviser pure, at hun og hendes kolleger gjorde noget forkert ved at tage imod papirerne:

- Jeg bankede på Mary Trumps dør. Hun åbnede den. Jeg mener, det er det, man kalder journalistik, skriver hun i en kommentar.