Udland

Joe Biden til FN: USA er klar til at lede verden

Mens der er kurrer på tråden over for Europa, opfordrer USA til globalt samarbejde. Mette Frederiksen kalder FN-talen for "en ubetinget fornøjelse".

Den amerikanske præsident Joe Biden brugte sin tid på FN’s talerstol tirsdag til at komme med en opfordring til internationalt samarbejde.

Samarbejde om klimaforandringerne. Samarbejde om bekæmpelse af covid-19. Og samarbejde om kampen mod terror.

- Vi vil tage føringen, når det gælder alle vor tids store udfordringer, lige fra covid til klimaet, fred og sikkerhed, menneskelig værdighed og menneskerettigheder. Men vi vil ikke gå enegang, sagde Joe Biden.

Han slog fast, at han ikke ønskede ”en ny kold krig, der deler verden i rigide blokke”. Men han sagde samtidig, at USA ikke er bange for at lade sine ideer og sin styrke måle med resten af verden.

- USA vil konkurrere, og vi vil konkurrere stærkt, og vi vil lede med vores værdier og vores styrke. USA vil stå skulder ved skulder med vores allierede og venner og stille op, når stærke lande forsøger at dominere de svagere, sagde præsidenten.

Kritik fra Europa

Præsidentens forsikringer om, at ”USA ikke vil gå enegang” kommer netop som USA’s gamle allierede i Europa har kritiseret USA for netop det.

Både i forbindelse med tilbagetrækningen fra Afghanistan og i forbindelse med USA’s ubådsaftale med Australien har europæerne kritiseret, at de ikke er blevet taget med på råd, før USA tog beslutninger af fælles interesse.

Så sent som natten til tirsdag holdt EU’s udenrigsministre krisemøde for at aftale en fælles holdning til den amerikansk-australske ubådsaftale, der kostede EU-medlemmet Frankrig en militæraftale til mange milliarder kroner.

Mandag var EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ude at sige, at ”noget er gået i stykker i forholdet mellem USA og Europa".

- Et af vores medlemslande er blevet behandlet på en måde, der ikke er fair, sagde hun til CNN.

"Et andet USA"

For den danske statsminister, Mette Frederiksen, der er i New York for at deltage i FN’s generalforsamling, ændrer den slags krusninger på overfladen dog ikke på, at ”det var en ubetinget fornøjelse at lytte til Biden i dag”.

- Der er jo altid mulighed for at forbedre samarbejdet endnu mere. Men jeg var her også for to år siden, da Donald Trump holdt tale til generalforsamlingen, og det var et andet USA, det var en anden præsident, og det var et andet værdigrundlag, som USA ønskede verden skulle stå på, siger hun.

Den pointe var Joe Biden også inde på i sin tale fra FN’s talerstol:

- Når jeg står her, så er det første gang i 20 år, USA ikke er i krig. Vi har taget hul på et nyt kapitel. Med al vores uovertrufne styrke, energi, beslutsomhed, viljestyrke og ressourcer, er vores nation nu fuldt og helt fokuseret på det, der ligger foran os, ikke på det, der ligger bag os, sagde den amerikanske præsident.

Penge til klimaet

Der var få konkrete løfter i Joe Bidens tale. Men den indeholdt et bemærkelsesværdigt løfte om, at USA igen er med i den globale klimakamp – ikke bare som deltager, men som en af lederne.

Seks uger før det næste internationale klimatopmøde lovede Joe Biden at arbejde for, at USA fordobler sin støtte til klimakampen i verdens fattigste lande – med et håb om, at den samlede amerikanske bistand inklusive private bidrag kunne nå op på 100 milliarder dollars.

Alle verdens lande må møde op til klimatopmødet ”med det højest mulige ambitionsniveau”, sagde han.