Udland

Det Hvide Hus kalder videoer fra grænsen "skrækkelige"

Tusindvis af migranter befinder sig i øjeblikket under en bro i byen Del Rio, hvor de bor under kummerlige forhold.

Biden-administrationen er "forfærdet" over en række videoer af amerikanske grænsevagter, der bruger hårdhændede metoder mod migranter, som vil ind i USA.

Sådan lyder det både fra den amerikanske præsident, Joe Biden, vicepræsident Kamala Harris og minister for indenrigssikkerhed Alejandro Mayorkas ifølge CNN.

Videoer fra Reuters og Al Jazeera viser vagter på hesteryg, som vil holde migranter tilbage, der forsøger at flygte. En af vagterne har lange tøjler i hænderne, som han svinger nær en gruppe mennesker.

Joe Biden kalder ifølge pressechefen i Det Hvide Hus, Jen Psaki, videoerne for "skrækkelige" og "forfærdelige", mens Kamala Harris siger, at hun støtter en granskning af sagen.

- Det, jeg så med de personer på hesteryg, der behandlede mennesker på den måde, var skrækkeligt.

- Mennesker burde aldrig blive behandlet sådan, og jeg er dybt bekymret over det, lyder det fra vicepræsidenten.

Strider mod værdier

Tusindvis af migranter opholder sig i øjeblikket under en bro i byen Del Rio ved grænsen mellem USA og Mexico.

Migranterne er blot nogle ud af hundredtusinder af mennesker, som de seneste måneder har forsøgt at krydse grænsen til USA, og den seneste bølge kommer hovedsageligt fra Haiti.

Under broen bor migranterne under kummerlige forhold med begrænset adgang til mad og vand, mens de venter på, at de amerikanske grænsemyndigheder skal registrere deres sag i håb om, at de får lov til at komme ind i landet.

Den amerikanske minister for indenrigssikkerhed, Alejandro Mayorkas, udtrykker også sin forfærdelse over optagelserne og siger, at han vil "lade undersøgelsen (af videoerne, red.) gå sin gang".

- Men de billeder, jeg så, bekymrede mig dybt. Det strider imod alle de værdier, som vi forsøger at indgyde i vores folk, lyder det fra ministeren.

Han fortæller desuden ifølge CNN, at den amerikanske regering arbejder sammen med humanitære nødhjælpsorganisationer for at få styr på situationen.

Mayorkas forventer at se "en dramatisk ændring" indenfor de næste 48 til 96 timer.

Migranter bliver fløjet tilbage

Det Hvide Hus har mandag meldt ud, at de forsøger at få flere informationer om det, der foregår på videoerne.

- Jeg har set nogle af optagelserne. Jeg har ikke den fulde kontekst. Jeg kan ikke forestille mig, hvilken kontekst der ville gøre det (opførslen, red.) passende, lyder det fra Jen Psaki.

Natten til tirsdag dansk tid skrev det amerikanske ministerium for indenrigssikkerhed i en længere tråd på Twitter, at "de ikke tolererer misbrug af migranter i deres varetægt, og at de tager disse påstande meget alvorligt".

Den amerikanske regering har ifølge Al Jazeera flyttet tusindvis af migranter fra broen, og en del af dem har de fløjet tilbage til Haiti.

Det er muligt, fordi Trump indførte en særlovgivning, da han var præsident, som gør det muligt at deportere folk, hvis de kommer fra et land med en smitsom sygdom.

Mandag afgik de første tre fly med haitianere fra USA direkte til Haiti, og tirsdag følger yderligere seks fly.

Årsagen til de mange haitianske migranter er dels, at Haiti har været ramt af et voldsomt jordskælv, samt at det fattige land står i en politisk krise efter drabet på landets præsident i juli.