Udland

Den brasilianske præsident blæste på FN's krav om coronavaccine

Præsident Jair Bolsonaro talte til FN's generalforsamling uden at være vaccineret. Men New Yorks restauranter kunne han ikke komme ind på.

Tirsdag åbnede FN’s generalforsamling, hvor statsledere fra hele verden blandt andet ventes at tale om den globale coronasmitte.

Skæbnens ironi var, at første taler var den brasilianske præsident Jair Bolsonaro, der på forhånd havde vakt opsigt ved at erklære, at han ville overtræde FN’s coronaregler.

FN havde på forhånd meldt ud, at alle deltagere i generalforsamlingen skulle være vaccineret mod covid-19 – noget som den brasilianske præsident pure havde afvist.

- Hvorfor skulle man tage en vaccine? For at få antistoffer, ikke sandt? Mit niveau af antistoffer er allerede meget højt, sagde han for nyligt i en tale, som han lagde ud på sociale medier.

Den brasilianske præsident har flere gange vakt opsigt med udtalelser, der ikke tager covid-19 alvorligt og har afvist omfattende nedlukninger af Brasilien. Blandt andet derfor har Brasilien været hårdt ramt af covid-19 med over en halv million døde.

På FN’s talerstol sagde Jair Bolsonaro, at han ikke havde noget imod vacciner, men at hans regering ”aldrig har støttet vaccinepas eller sundhedspas eller nogen anden form for vaccine-forpligtelse”.

I stedet har den brasilianske regering satset på ”tidlig behandling” med forskellige medikamenter, hvis effektivitet ikke nødvendigvis er videnskabeligt bevist, skriver The Guardian. Han havde selv modtaget sådan en "tidlig behandling", understregede han.

"Fingeren" til demonstranter

Den brasilianske præsident er blevet mødt med demonstrationer i New York, men uden det har gjort det store indtryk på præsidenten og hans medarbejdere.

Bolsonaro har kaldt demonstranterne ”en hjerneløs minoritet” med ”lort i hovedet”, mens hans sundhedsminister ifølge The Guardian har vakt opsigt ved at give demonstranterne ”fingeren” i al offentlighed.

"Æresord"

FN havde på forhånd gjort det klart, at alle deltagere i generalforsamlingen skulle være vaccineret.

Men FN havde samtidigt fastslået, at man vil tro de internationale statsledere på deres ”æresord” og hverken ville kontrollere dem eller forhindre nogen i at komme ind.

Fredag forklarede talsmanden for FN’s generalsekretær, Stèphane Dujarric, hvordan systemet med ”æresord” fungerer:

- Ved at køre deres adgangskort gennem sikkerhedskontrollen, der giver dem adgang til FN-bygningen, garanterer deltagerne samtidigt, at de er fuldt vaccinerede, at de ikke er testet positive for covid-19 de seneste ti dage, og at de ikke har nogen symptomer, sagde hun.

Mere ønsker FN-systemet ikke at foretage sig overfor de vigtige gæster. De vil hverken blive kontrolleret eller forhindret i at komme ind i bygningen.

Pizza på gaden

Udenfor FN-bygningen, der ligger på Manhattan i New York, er det imidlertid en anden sag.

Mens FN-hovedkvarteret juridisk set er ”internationalt territorium” og ikke underlagt amerikansk lov, så gælder den lokale lovgivning også for de udenlandske statsledere, når de bevæger sig rundt i storbyen.

- Hvis du ikke vil lade dig vaccinere, så skal du ikke ulejlige dig hertil, for vi vil gerne forblive sikre. Og det betyder, at alle må lade sig vaccinere, sagde New Yorks borgmester Bill de Blasio mandag på en pressekonference, direkte henvendt til den brasilianske præsident.

De lokale regler har præsident Bolsonaro mødt på byens restauranter, hvor der ikke er nogen undtagelser fra vaccinekravet.

Så præsident Bolsonaro og hans følge måtte klare sig på anden måde.

Søndag aften lagde et par af medarbejderne et billede ud på sociale medier, hvor præsidenten og hans rådgivere stod i en New York-sidegade og spiste pizza-stykker, skriver Reuters.