USA genåbner for udenlandske rejsende

USA har været lukket for rejsende fra EU og Storbritannien i halvandet år.

USA genåbner for vaccinerede rejsende fra EU, Storbritannien, Kina og Indien.

Det oplyser Jeff Zients, der er coronakoordinator i Det Hvide Hus mandag. Det skriver en række medier, blandt andet Reuters.

Genåbningen træder i kraft i november, lyder det.

- Internationale rejser er vigtige for at forbinde familier og venner, for at give kraft til store og små virksomheder, for at udveksle viden og kultur, siger Jeff Zients ifølge New York Times.

Før man går ombord et fly, der har kurs mod USA, skal man fremvise bevis på vaccination, oplyser Zients.

Udover at være vaccineret skal man også fremvise en negativ test, der er maksimalt tre dage gammel ved ankomst til landet, siger coronakoordinatoren.

Det er uklart, om det kun er vacciner, der er godkendt i USA, der er tilladte. Det er vacciner fra Kina og Rusland for eksempel ikke.

AstraZeneca, som bruges i stort omfang i flere EU-lande og i Storbritannien, er heller ikke godkendt.

Lukket i halvandet år

USA har været lukket for rejsende fra EU og Storbritannien i halvandet år siden marts 2020.

Danmark har USA på listen over orange lande i den gældende rejsevejledning. Det betyder, at rejsende fra USA, som ikke er vaccinerede eller tidligere smittet, skal kunne fremvise et coronapas og tage en test ved ankomst.

EU åbnede for rejser fra USA i juni.

Som en af sine sidste gerninger i Det Hvide Hus fjernede ekspræsident Donald Trump ellers indrejseforbuddet. Det nåede dog aldrig at træde i kraft, fordi Joe Biden, da han overtog posten i januar, forlængede forbuddet i stedet.

Forklaringen var, at man frygtede, at nye og smitsomme varianter kom ind i landet med rejsende.

Uvaccinerede amerikanere står overfor strengere krav ved hjemrejse

Jeff Zients fortæller også, at uvaccinerede amerikanere, der opholder sig uden for USA, nu står overfor strengere krav, når de vil rejse til deres hjemland.

De skal have en negativ test en dag før afrejse til USA og en igen efter ankomst.

De amerikanske sundhedsmyndigheder vil også kræve, at luftfartsselskaberne indsamler telefonnumre og e-mailadresser på de rejsende til et nyt system for kontaktopsporing, lyder det fra Jeff Zients.