Udland

Røgen tårner sig op, siger dansker på vulkanø

Vulkanudbruddet er naturligvis det, som alle snakker om hernede, fortæller dansker fra La Palma.

Da vulkanen Cumbre Vieja søndag gik i udbrud på den kanariske ø La Palma i Spanien, var Emil Knudstrup en af de få danskere på øen.

- Herfra, hvor jeg befinder mig, kan man tydeligt se røgen, der tårner sig op. Det er ret spektakulært at vågne op til den søjle af røg, der stiger op, siger han mandag til TV 2.

Emil Knudstrup, der er Ph.d studerende på Aarhus Universitet, er ikke direkte berørt af vulkanudbruddet og er ikke omfattet af myndighedernes evakueringer, der har beordret omkring 5000 indbyggere til at flytte.

Der er nemlig en bjergkam mellem vulkanen midt på øen og det sted, hvor Emil Knudstrup befinder sig på østkysten. Det betyder, at han ikke har direkte udsyn til vulkanen og heller ikke på noget tidspunkt har følt sig truet.

- Jeg følger bare folk omkring mig og prøver at gøre, ligesom de gør. De er rolige, og livet går videre uden den helt store panik. Men det fylder naturligvis, og det er det, som alle folk snakker om, siger han.

Foreløbig har lavastrømme fra vulkanudbruddet ødelagt adskillige huse i nærheden, men ingen mennesker er kommet noget til.

Udbrud har været ventet

Vulkanen Cumbre Vieja har været i udbrud enkelte gange før i historisk tid - senest i 1971, hvor en person mistede livet.

Omkring 5000 personer er blevet evakueret, efter at vulkanen Cumbre Vieja søndag eftermiddag gik i udbrud på øen La Palma, som er en del af Spaniens kanariske øer.

Det nye udbrud kommer ikke uventet. Alarmberedskabet har været højt på øen, da over 22.000 rystelser blev registreret omkring vulkanen på en uge.

Udover rystelserne har man nogle steder kunnet se, at jorden var skubbet en smule opad. Det tyder på, at magma er ved at samle sig under jordskorpen. Hvis magma kommer op til overfladen, bliver det til lava.

Det fik myndighederne til at indføre et forhøjet fareniveau allerede torsdag i forrige uge.

Da vulkanudbruddet kom søndag, skabte det da også faretruende situationer for indbyggerne lige i nærheden, fortæller TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager.

Status på vulkanudbruddet er, at der er ni revner i bjerget, hvor lavaen strømmer ud, og den har samlet sig til to tunger, der løber ned ad bjerget med en hastighed på 700 meter i timen.

- Der er op mod 100 huse og en skole, der er blevet slugt af lavaen. Så det er godt, at de mennesker, der bor på lavaens vej, er blevet evakueret. For ellers havde der ikke kun været tale om materielle skader, siger Jeppe Krogager.

Kun få danske turister

Knap 500 udenlandske turister er blevet evakueret fra øen, de fleste er sejlet til øgruppens store ferieø Gran Canaria.

Der er ikke meldinger om, at der er danskere blandt dem. De fleste danske turister på De Kanariske Øer bor de større ferieøer som Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura eller Lanzerote.

Emil Knudstrup er på La Palma, fordi han arbejder som Ph.d studerende på teleskopet Nordic Optical Telescope, der ligger i bjergene på øens nordlige del.

Arbejdet på teleskopet vil kun blive berørt, hvis røgen fra vulkanen bliver kraftigere, eller hvis vinden vender, så røgen bliver ført ind over teleskopet.

- Efter vulkanudbruddet har vores arbejde ligget stille en enkelt dag. Mest for at se hvordan det udvikler sig, fortæller Emil Knudstrup.

Udbrud kan vare længe

Eksperter advarer dog om, at der kan gå lang tid, før vulkanudbruddet er ovre, fortæller Jeppe Krogager.

- Det er en enorm mængde energi, der bliver udledt ved sådant et udbrud. Man taler om to uger, måske om to måneder, fortæller han.

Det værst tænkelige scenarie er, at der skulle opstå nye revner i bjerget, der sender lavaen i nye retninger, fortæller han.

- Så kan lavaen blive ledt mod mere tætbebyggede områder, forklarer Jeppe Krogager.