Udland

Overvågningsvideo kaster skygge over sejr til Putin

Oppositionsparti frigiver video, der skulle vise snyd med valgstemmer – og Apple og Google fjerner Navalnyj-støtters app.

De seneste tal viser, at regeringspartiet Forenet Rusland har vundet det russiske parlamentsvalg med mindst 48 procent af stemmerne.

Forenet Rusland ville vinde uanset hvad. Det er der ingen tvivl om

Flemming Splidsboel, Rusland-ekspert

Det var forventet, at Forenet Rusland, der støtter præsident Putin, ville vinde og beholde magten i parlamentet, Statsdumaen.

Valget i Rusland har traditionen tro været omgærdet af beskyldninger om valgsnyd. Det skriver New York Times.

Flere vigtige oppositionspolitikere er blevet afskåret fra at stille op, og samtidig erklærede Forenet Rusland sejren allerede få timer efter valgstederne lukkede.

Video skulle vise valgsnyd

Ifølge Rusland-ekspert Flemming Splidsboel matcher beskyldningerne om valgsnyd det billede, man kender fra tidligere parlamentsvalg i Rusland.

Han fortæller, at der de seneste dage har været forlydender om både snyd ude på valgstederne og i forbindelse med den elektroniske valgdeltagelse, hvor folk har kunnet stemme hjemme.

- Forenet Rusland ville vinde uanset hvad. Det er der ingen tvivl om. Blandt andet fordi de har en massiv, positiv dækning i medierne. Men altså også fordi der bliver snydt med tallene ude på stemmestederne, siger Flemming Splidsboel til TV 2.

Det russiske oppositionsparti Jabloko har frigivet en overvågningsvideo, der ifølge partiet viser, at der bliver begået snyd på et valgsted i Kemerovo-regionen i det sydvestlige Rusland.

På billederne kan man se en kvinde, som stiller sig op foran en stemmeboks. Bag ved hende dukker der pludselig en hånd op, der gentagne gange smider stemmesedler i boksen.

App slettet efter pres

Tilhængere af den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj havde håbet, at en app kunne samle og styrke modstanderne af Putins regeringsparti.

Men den app blev fredag fjernet fra både Apple og Googles app-stores efter pres fra Putins regering. Det skriver New York Times.

Ifølge avisen skulle regeringen have truet med at straffe og fængsle Googles medarbejdere, hvis ikke firmaet fjernede appen fra sin online-store.

Nyhedsbureauet DPA skriver, at det netop overståede valg formentlig er det mest udemokratiske siden Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Politisk apati

Og ifølge Rusland-ekspert Flemming Splidsboel har valget afsløret en følelse af stagnation i det russiske samfund.

- Selvom regeringspartiet Forenet Rusland vinder igen, er der en politisk apati i Rusland, der er problematisk for Putin og for partiet.

Derfor kan Putin blive tvunget til at genopfinde Forenet Rusland, lyder det fra Flemming Splidsboel.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har ikke kunnet blive enig med regeringen i Moskva om at sende valgobservatører til det russiske valg.