Valg i Tyskland

Merkels afløser presset under debat: - Det var dybest set to mod en

Ifølge TV 2s tysklandsanalytiker, Mirco Reimer-Elster, er de tre kanslerkandidater historisk svage.

Om under en uge skal tyskerne stemme om, hvem der skal overtage kanslerposten efter Angela Merkel.

Søndag aften mødtes de tre førende kandidater til den sidste kanslerdebat forud for valget.

Her skulle Merkels partifælle Armin Laschet forsøge at rette op på den seneste tids dårlige meningsmålinger.

Forud for aftenens debat havde SPD's Olaf Scholz lagt sig klart i spidsen, mens De Grønnes Annalena Baerbock er sakket bagud.

Mindsteløn og skattestigning

Så det var en presset Armin Laschet, der blandt andet langede ud efter De Grønne for at ville indføre skattestigninger.

- Der er mange, hvis indtægt samtidig er deres virksomhed. Og det er dem, som bliver ramt. Derfor er det forkert, lød det blandt andet fra Armin Laschet.

De tre kandidater diskuterede desuden fattigdommen i Tyskland og behovet for at øge mindstelønnen. Scholz og Baerbock var enige om, at mindstelønnen i Tyskland skal hæves til 12 euro (cirka 89 kroner) i timen.

- Ti millioner borgere vil profitere af en mindsteløn på 12 euro, fordi de kan tjene noget mere, påpegede Scholz under den halvanden time lange debat.

Turde ikke angribe

Kristendemokraternes Armin Laschet havde det svært under aftenens debat – især fordi Scholz og Baerbock knyttede politiske bånd, mener direktør i Tænketanken Europa Lykke Friis:

- Det var dybest set to mod en. Da man planlagde de her debatter, troede man, det ville være tre kandidater, som kunne konkurrere mod hinanden. Det kan de ikke mere, når man ser på målingerne.

Alligevel var det bemærkelsesværdigt, at Armin Laschet ikke turde gå for hårdt til sine konkurrenter, siger Lykke Friis:

- Det gjorde han i den forrige duel, men da fik han godt og grundigt tæsk i målingerne, fordi han virkede for aggressiv.

Merkel skal hjælpe Laschet

Ifølge Lykke Friis må Armin Laschet her i slutspurten sætte sin lid til, at han kan få den afgående kansler, Angela Merkel, til at bakke op om ham.

- I morgen og senere på ugen vil han optræde sammen med Merkel. Han satser på til sidst at appellere til kernevælgerne i CDU og søsterpartiet CSU, så han lige præcis kan overhale Olaf Scholz, lyder det fra Lykke Friis.

Det store problem er Armin Laschets personlige målinger, der er så dårlige, at han ikke når at indhale SPD's Olaf Scholz.

- Som tysk presse skriver i dag, fremstår Scholz som en kopi af Merkel. Han kan det samme som Merkel i de her dueller. Stå som en stenstøtte, lade angrebene prelle af og smile lidt overbærende, siger Lykke Friis.

Tre svage kandidater

Ifølge TV 2s tysklandsanalytiker, Mirco Reimer-Elster, er de tre kanslerkandidater historisk svage.

Og selvom Olaf Scholz fører, er der en større andel af tyskere, som ikke vil have nogen af dem.

- Det er for mig et klart symbol på, at uanset hvem som kommer til at sidde for bordenden efter 16 år med Angela Merkel, kommer du til at have en på papiret meget svag kansler, siger Mirco Reimer-Elster.

For fire år siden fik Angela Merkels Kristendemokraterne lige over 30 procent af stemmerne. Det var et historisk dårligt resultat for kanslerpartiet, og i år er der ingen af de tre kandidaters partier, der er i nærheden af 30 procent i målingerne.

- Så uanset hvad vil det være en kandidat, som skal opbygge noget pondus som kansler, siger Mirco Reimer-Elster.