Udland

Vulkan i udbrud på spansk ferieø - op mod 35.000 mennesker kan blive berørt

Omtrent 5000 personer er evakueret fra området omkring vulkanen Cumbre Vieja. Spanske luftfartsmyndigheder anbefaler, at ingen flyver til øen.

En vulkan på den kanariske ø La Palma gik klokken 15.12 lokal tid i udbrud. Det sker efter en uge med stigende seismisk aktivitet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I øjeblikket kan man se billeder af lava, der flyder ned ad bjerget Cumbre Vieja i store floder.

Omtrent 5000 mennesker er ved at blive evakueret fra området.

Men ifølge den spanske avis El País kan op mod 10.000 mennesker ende med at blive evakueret, mens 35.000 mennesker kan blive berørt af vulkanudbruddet. I alt bor der cirka 85.000 mennesker på La Palma.

Plan for evakuering af hele øen

Ifølge TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager, har vulkanudbruddet lynhurtigt opnået status aF topprioritet hos myndigheder og medier.

- Det er voldsomme billeder. Det er noget, som den spanske statsminister (Pedro Sanchez, red.) tager særdeles alvorligt. Han er netop ankommet til øen, og man har indkaldt militære enheder til at hjælpe med at evakuere folk, siger Jeppe Krogager.

Han tilføjer imidlertid, at området, hvor vulkanen ligger, heldigvis er meget tyndt befolket.

- De landsbyer, der først blev evakueret, ligger ligeledes langt fra vulkanen og lavaen. Det er en alvorlig naturkatastrofe, men situationen er sådan set under kontrol lige nu, siger Jeppe Krogager.

Derfor holder man i øjeblikket særdeles godt øje med udviklingen. I løbet af søndagen har vulkanen nemlig spyet fortsat mere lava ud af flere forskellige sprækker.

- Myndighederne siger, at man kan ende med at evakuere op mod 10.000 mennesker, og man har også en plan for at evakuere hele øen, hvis det viser sig at blive meget voldsommere, end det er lige nu, siger Jeppe Krogager.

Anbefaling mod flytrafik til øen

Der er i øjeblikket ingen forlydender om omkomne eller sårede mennesker, men ifølge en borgmester i byen El Paso, der ligger relativt tæt på vulkanen, er nogle huse blevet beskadiget i forbindelse med udbruddet, skriver El País.

Indtil videre vil det dog ikke være problematisk, siger borgmesteren Sergio Rodríguez til avisen.

Foreløbigt har luftfartøjschefen i Spanien, Enaire, anbefalet, at flyselskaber af præventive årsager ikke flyver til La Palma. Men der er endnu ikke udstedt et decideret forbud mod flyvning til øen, hvorfor det fortsat er flyselskaberne selv, der bestemmer, om de vil flyve til øen, skriver avisen El Mundo.

Ifølge samme avis overvåges det nu tæt, hvorvidt mængden og placeringen af aske i atmosfæren kan blive problematisk for flytrafik i regionen.

Sidste udbrud var i 1971

La Palma er en af de otte øer, der indgår i de Kanariske Øer.

Ifølge de Kanariske Øers Vulkan-institut gik Cumbre Vieja-vulkanen sidst i udbrud i 1971.

Myndighederne var inden udbruddet søndag allerede begyndt at evakuere beboere på øen med dårlig mobilitet. Det skyldtes den øgede seismiske aktivitet, som den seneste uges tid har vidnet om, at et snart forestående vulkanudbrud var en mulighed.

Et jordskælv, der blev målt til 3,8 på richterskalaen, blev registreret i området umiddelbart før udbruddet.

Beboere i de fem landsbyer i nærheden af vulkanen har tidligere fået besked om at holde sig i beredskab og forlade deres hjem i tilfælde af vulkanudbrud.

Det danske Udenrigsministerium opfordrer på Twitter danskere i området til at udvise agtpågivenhed og til at følge myndighedernes anvisninger.

Det danske rejsebureau TUI oplyser, at man ikke har danske gæster på La Palma. Rejsebureauet oplyser, at selskabets vagtcentral holder øje med, hvordan situationen udvikler sig, og om den kan få betydning for danske turister på de øvrige Kanariske Øer.