Satellitbilleder viser udvidelse af atomanlæg i Nordkorea

Udvidelsen tyder på, at man vil øge produktionen af uran til atomsprænghoveder, lyder det fra eksperter.

Nye satellitbilleder afslører, at Nordkorea er i gang med at udvide landets største atomanlæg, Yongbyon, der ligger godt 100 kilometer nord for hovedstaden Pyongyang.

Og ifølge eksperter kan det betyde, at Nordkorea vil øge produktionen af materiale til atomsprænghoveder.

- Udvidelsen af berigelsesanlægget indikerer sandsynligvis, at Nordkorea har planer om at øge produktionen af uran med våbenkvalitet på Yongbyon-anlægget med helt op til 25 procent, siger Jeffrey Lewis og to andre eksperter på Middlebury Institute of International Studies i Californien i en rapport ifølge CNN.

Et satellitbillede fra 1. september viser, at træer blev fældet og jorden gjort klar til byggeri.

Et nyere billede fra 14. september viser, hvordan byggeriet skrider frem. Her ligner det umiddelbart, at vægge er ved at blive opført.

Ifølge rapporten fra eksperterne på Middlebury Institute of International Studies er tilbygningen på omkring 1000 kvadratmeter, hvilket kan huse omkring 1000 centrifuger.

Det vil svare til kapacitetsforøgelse på omkring 25 procent, hedder det i rapporten.

Nye missiltest har udløst spændinger

Den mulige udvidelse af atomanlægget kommer efter stigende spændinger på den koreanske halvø den senere tid.

I sidste weekend testede Nordkorea langtrækkende missiler.

Testaffyringerne fandt sted både lørdag og søndag. Missilerne fløj 1500 kilometer, før de ramte deres mål i landets territoriale farvand, lød det fra det statslige nyhedsbureau KCNA.

Samtidig beskylder det nordkoreanske styre USA og Sydkorea for at føre "en fjendtlig politik" over for Pyongyang.

Atomforhandlingerne med USA er gået i stå siden sammenbruddet ved et topmøde i Hanoi i 2019 mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og daværende præsident i USA, Donald Trump.

Den nuværende præsident Joe Bidens udsending, Sung Kim, har gentagne gange udtrykt en velvilje til at mødes med modparterne fra Pyongyang.

Men Nordkorea har ikke givet nogen indikation på, at landet vil droppe sine våben, og har afvist sydkoreanske bestræbelser på at genoplive dialogen.

Vil udvide atomprogram

Hvis man rent faktisk er i gang med at udvide atomanlægget Yongbyon, vil det ikke komme som den store overraskelse.

PĂĄ en partikonference i begyndelsen af ĂĄret varslede Kim Jong-un, at han har i sinde at udvide landets atomarsenal i de kommende ĂĄr.

Det skal styrke landets forhandlingsposition over for USA, lød det fra Kim Jong-un ved den lejlighed ifølge The New York Times.

Her ønsker man især at komme af med de hårde økonomiske sanktioner, som USA har pålagt landet.

Ifølge en opgørelse fra Arms Control Association har Nordkorea lige nu 30-40 atomsprænghoveder og kapaciteten til at producere yderligere seks om året.