Taliban i Afghanistan

Taliban fjerner kvindeministerium og undlader at sende piger i skole

Den militante gruppe har ellers forsikret om, at piger og kvinder vil få lov at gå i skole og på arbejde "under islamisk lov".

Fredag blev et skilt til det, der tidligere var et ministerium for kvindeanliggender, udskiftet i den afghanske hovedstad, Kabul.

Nu står der i stedet "Ministerium for dyd og bekæmpelse af amoralitet", skriver BBC.

Det eksisterede også i Afghanistan, da Taliban havde magten i 90'erne.

Dengang tvang ministeriet strenge regler ned over afghanerne, og især kvinderne blev styret med hård hånd.

Eksempelvis dikterede loven, at kvinder ikke måtte gå ud i offentligheden uden at have følgeskab af en mand, ligesom de heller ikke måtte vise sig offentligt uden at bære burka.

Menneskerettighedsforkæmpere har tidligere kritiseret ministeriet for dyd og bekæmpelse af amoralitet for at håndhæve voldelige love mod afghanerne og i særdeleshed piger og kvinder.

Men et medlem af Taliban, Mohammad Yousuf, forsvarer ministeriet over for the New York Post.

- Hovedformålet er at tjene islam. Derfor er det obligatorisk at have et ministerium for dyd og bekæmpelse af amoralitet, har han sagt ifølge BBC.

Undervisning af piger var risikabelt

Ministeriet genåbnede samme dag, som Taliban undlod at sende pigerne tilbage i high school, der kan sammenlignes med gymnasiet herhjemme. Det skriver The Guardian.

Det skete ved, at drenge i en officiel udtalelse blev bedt om at vende tilbage i skole lørdag, som er den første dag på ugen i Afghanistan. Pigerne blev ikke nævnt.

Da Taliban regerede i Afghanistan i 90'erne, var det forbudt for kvinder at uddanne sig.

Kate Clark, som er partner i den politiske forsknings- og analyseorganisation Afghanistan Analyst Network, arbejdede dengang i landet.

Hun fortæller til The Guardian, at piger nogle steder blev undervist hjemme i små klasser.

- Der var altid en frygt for, at det blev lukket ned på et øjeblik. Eller at lærerne blev slået eller tilbageholdt. Det skete. At undervise piger var en risikabel, modig handling, men ikke umulig.

Vil respektere kvinders rettigheder

I august var udmeldingen fra Taliban ellers, at piger og kvinder ville få lov at gå i skole og på arbejde "under islamisk lov".

Den militante bevægelse har også flere gange forsikret verden om, at de vil respektere kvinders rettigheder – en udtalelse, der fra starten er blevet sået tvivl om, og som da også igen og igen har vist sig ikke at holde vand.

Allerede dagen efter Taliban havde taget magten i landet, var gaderne i Kabul rømmet for kvinder.

Billeder fra Kabul viste desuden, at plakater af kvinder på skønhedssaloner blev overmalet.

- Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid. Nu skal man som kvinde gå tildækket, fortalte TV 2s journalist Simi Jan, der befandt sig i den afghanske hovedstad.

Rapporter om begrænsning af kvinders rettigheder

BBC's korrespondent Yalda Hakim kunne i august berette om, at kvinder blev afvist, når de forsøgte at møde op til undervisning på universiteter eller på arbejde i storbyen Herat.

FN har også tidligere oplyst på et pressemøde, at de har modtaget rapporter om blandt andet begrænsning af kvinders rettigheder og henrettelser uden rettergang.

- Vi har modtaget troværdige rapporter om alvorlige overtrædelser af den humanitære folkeret og af menneskerettighederne i mange områder, der er under Talibans kontrol, sagde FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, i slutningen af august.