Udland

Han arbejdede for en NGO og havde søgt om visum i USA - men han blev dræbt af en amerikansk bombe

Pentagon erkender nu, at et droneangreb i Afghanistan i august var en fejl. 10 civile mistede livet.

29. august klokken 16.53 kørte 43-årige Zemari Ahmadi en hvid Toyota Corolla ind i en gårdhave ved sit hjem i Kabul efter en dag med ærinder rundt om i byen.

Amerikansk militær havde ved hjælp af en drone fulgt nøje med, og efter otte timers overvågning var de nu overbevist om, at Ahmadi var ved at forberede et terrorangreb på Hamid Karzai-lufthavnen i Kabul.

Få sekunder senere var Ahmadi død sammen med ni familiemedlemmer, herunder syv børn, skriver CNN.

- Bilen var fuldstændig smadret. Der var stykker af kød overalt, fortæller en nabo til det amerikanske medie.

De blev dræbt af et hellfire-missil i et droneangreb, der nu viser sig at være en fejl.

For Zemari Ahmadi var ikke medlem af terrorbevægelsen Islamisk Stat Khorasan, en afghansk afdeling af Islamisk Stat, og han var ikke i gang med at forberede noget angreb.

Det erkender det amerikanske forsvarsministerium nu, efter The New York Times og CNN har undersøgt sagen nærmere.

- Vores undersøgelse viser nu, at angrebet var en tragisk fejl, lød det fredag fra general Frank McKenzie fra Pentagon.

Skæbnesvangre vanddunke

I virkeligheden var Zemari Ahmadi alt andet end en IS-sympatisør. Han havde i 15 år arbejdet for NGO'en Nutrition and Education International, der har base i Californien.

Han var ikke fjendtligt indstillet over for USA. Tværtimod havde han lige ansøgt om visum til USA til ham og hans familie, fortæller hans bror til New York Times.

På dagen for angrebet havde han kørt kolleger til og fra arbejde og hentet en laptop hos en kollega blandt andre ærinder.

Ud på eftermiddagen bad han, ifølge CNN, en kollega hjælpe med at fylde vand i dunke, da han ikke havde rindende vand i sit hus. Det skulle vise sig at blive skæbnesvangert for Ahmadi.

På dronebillederne kunne amerikanerne nemlig kun se, at noget tungt blev læsset om bag i bilen. Det tolkede de, som om det var sprængstoffer, fortæller en anonym embedsmand til CNN.

Og det fik i sidste ende amerikanerne til at trykke på knappen.

- Vi ved nu, at der ikke var nogen forbindelse mellem hr. Ahmadi og IS-Khorasan, at hans aktiviteter på dagen var komplet harmløse og på ingen måde relateret til den akutte trussel, vi mente, vi stod overfor, udtaler USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, i en pressemeddelelse.

Optakten til angrebet

Det var hektisk i Kabul i tiden omkring droneangrebet på Zemari Ahmadi.

Tusindvis af afghanere var forsamlet foran Kabuls internationale lufthavn i håbet om at komme ud af landet, inden tidsfristen for evakuering udløb 31. august.

Samtidig frygtede man et nyt IS-angreb på lufthavnen, som man havde set det tre dage forinden. Her blev 170 personer dræbt, iblandt dem 13 amerikanske soldater.

- Vi vil ikke tilgive, vi vil ikke glemme. Vi vil jage jer, og I skal få betalt, var beskeden fra præsident Biden til IS-K efter angrebet.

Ifølge CNN pegede efterretningskilder på, at angrebet var blevet planlagt i en ejendom fem kilometer nordvest for lufthavnen.

Samtidig var der efterretninger om, at et nyt angreb var under opsejling.

Derfor begyndte amerikanerne at overvåge bygningen med ordre om at tage alle midler i brug for at sikre, at der ikke fandt et nyt angreb sted ved lufthavnen.

Men IS-K havde ingen forbindelse til bygningen. Det havde til gengæld den NGO, som Zemari Ahmadis arbejdede for.

Det endte med at koste ham livet.

Lyn-analyse

USA befinder sig i et dilemma, når det kommer til tilbagetrækning og brugen af droneangreb. På den ene side minimerer man risikoen for, at amerikanske liv går tabt. På den anden side mangler man tit gode efterretninger, når man ikke har boots on the ground. Dermed stiger risikoen for fejlangreb som det her med civile tab som følge. Og det er noget, der fylder i det internationale samarbejde. Men den kyniske analyse er også, at diskussionen ikke kommer til at fylde meget internt i USA. Der er Afghanistan for langt væk, og læg dertil, at det ikke var amerikanere, der blev dræbt.

Fastholdte løgnagtig udlægning

I flere uger efter angrebet holdt Pentagon ellers fast i, at der havde været sprængstoffer i Zemari Ahmadis bil, og at han udgjorde en trussel og dermed et legitimt mål.

- Mindst en af de dræbte havde forbindelse til IS, sagde general Mark Milley fra Pentagon på en pressekonference tre dage efter droneangrebet.

Det primære argument var, at der havde været en eksplosion i gårdhaven efter angrebet. Det, mente man, var et bevis på, at der havde været sprængstoffer i bilen.

Men eksperter afviser den påstand over for både CNN og New York Times. Undersøgelser viser, at der sandsynligvis var tale om gasflaske, der stod i gårdhaven.

Flere familiemedlemmer kalder angrebet for en krigsforbrydelse.

- Der var børn i og omkring bilen, og alligevel blev der angrebet. Er det ikke en forbrydelse? siger Emal Ahmadi til CNN.