Udland

USA indrømmer, at dødeligt droneangreb i Afghanistan var en fejl

Amerikansk general undskylder nu et droneangreb, som dræbte ti civile.

Ti personer mistede 29. august livet i et amerikansk droneangreb i Kabul. Nu indrømmer USA, at det var "en tragisk fejl".

Ifølge general Kenneth McKenzie var det udelukkende civile, der blev dræbt ved angrebet. Syv af dem var børn.

Det siger han på et pressemøde i det amerikanske forsvarsministerium fredag aften dansk tid.

Siger undskyld

Droneangrebet fandt sted i sidste dage af den kaotiske evakuering fra Afghanistan og var rettet mod et køretøj, som ifølge amerikanernes overbevisning skulle bruges til et selvmordsangreb på lufthavnen i Kabul. Samme lufthavn var få dage forinden blevet ramt af et terrorangreb, som dræbte 13 amerikanske soldater og over 100 civile afghanere.

Men det er - i modsætning til tidligere udmeldinger - usandsynligt, at køretøjet eller de dræbte personer havde nogen forbindelse til terrorbevægelsen Islamisk Stat Khorasan eller udgjorde en trussel mod amerikanske styrker, lyder det nu.

- Angrebet blev gennemført i den oprigtige tro, at det ville afværge en nært forestående trussel mod vores styrker og de evakuerede i lufthavnen. Men det var en fejl, og jeg undskylder dybt, siger Kenneth McKenzie.

Generalen er leder af den amerikanske centralkommando under forsvarsministeriet og siger, at han bærer "det fulde ansvar for dette angreb og det tragiske udfald".

Et "berettiget angreb"

Indtil nu havde det amerikanske forsvarsministerium ellers fastholdt, at det var et "berettiget angreb", og at mindst én af de dræbte havde forbindelse til Islamisk Stat Khorasan, som er den afghansk-pakistanske gren af Islamisk Stat.

Det har flere medier dog sat spørgsmålstegn ved og har i stedet rapporteret, at den dræbte fører af bilen var en mangeårig medarbejder ved en amerikanske humanitær organisation.

TV 2 har også mødt flere pårørende til de dræbte, som også berettede, at alle ti dræbte var civile.

Den sidste amerikanske soldat i Afghanistan forlod landet 29. august klokken 23.59 efter 20 års krig.