Valg i Tyskland

Presset kanslerkandidat irriteret over tv-interview: - Sådan taler børn ikke

Mens Angela Merkels partifælle forsøger at vende stemningen omkring sig, trækker han nu igen negative overskrifter efter en uheldig tv-optræden.

Den tyske valgkamp er indtil videre ikke gået Armin Laschets vej.

Den kristendemokratiske kanslerkandidat er flere gange kommet galt afsted, og det gik heller ikke helt efter planen, da han onsdag aften medvirkede i et tysk tv-program.

Her blev han interviewet af to børnereportere i et legetelt omgivet af en stor tøjbamse, legetøj og kulørte flag.

Men der var ingen leg over de spørgsmål, som de to 11-årige reportere havde forberedt til kanslerkandidaten.

Hvorfor grinede du under oversvømmelseskatastrofen i Tyskland i sommer? Hvem i dit parti tjente penge på den såkaldte maskeskandale? Hvorfor har du været imod homoægteskaber? Er din partifælle nazist?

Armin Laschet virkede tydligt irriteret over situationen.

Han svarede udenom, tyede til modspørgsmål og såede tvivl om, hvorvidt de som 11-årige overhovedet kendte til de ting, de spurgte ind til.

Da Laschet senere onsdag deltog i et arrangement hos en handelsorganisation, var han stadig optaget af sin medvirken i programmet på tv-stationen ProSieben.

Ifølge Die Welt forklarede en frustreret Laschet, at børnene måtte være blevet instrueret af tv-programmets ansatte gennem en øresnegl.

- Sådan taler børn ikke, sagde han.

"Storsnudet" og "gnaven onkel"

Armin Laschets modkandidat til kanslerposten, socialdemokraten Olaf Scholz, medvirkede onsdag i selvsamme tv-program, og også han havde svært ved at svare på børnenes kritiske spørgsmål.

Men det er Laschets præstation, der efterfølgende er kommet i fokus.

I tyske medier er det ord som "storsnudet", "en tyndhudet gnaven onkel" og "han tabte fatningen", der beskriver CDU-politikeren.

Der Spiegels debatredaktør, Stefan Kuzmany, giver i sin kommentar Armin Laschet ret i, at børnene selvfølgelig ikke selv havde udtænkt spørgsmålene.

Men programmet er tænkt som satire, og Laschet måtte aldrig begynde at virke kølig og utålmodig i sin attitude over for børnene, argumenterer Stefan Kuzmany.

- Partiets topkandidat marcherer ind i et tv-studie uforberedt på, hvad han har i vente, og så bliver han sløset. Det er ikke godt for én, som gerne vil være kansler, skriver han.

Erkender dårlige præstationer

Med ti dage til det tyske valg er det nok næppe det udbytte, Armin Laschet havde håbet at få ud af sin deltagelse i tv-programmet.

Han har de seneste dage forsøgt at dreje fokus over på sine politiske ambitioner for Tyskland, blandt andet med fremlæggelsen af sin plan for de første 100 dage som kansler.

Men Armin Laschet virker til at være kommet ind i en negativ spiral, hvor han har svært ved at få vendt de negative meningsmålinger og den dårlige stemning omkring ham.

De kristenkonservative fra CDU/CSU er de seneste uger styrtdykket i meningsmålingerne og er blevet overhalet af SPD. Noget, der for få måneder siden virkede utænkeligt.

Ved arrangementet onsdag aften erkendte den frustrerede Armin Laschet da også, at han selv har bidraget til sit partis skuffende valgkamp.

- Mine præstationer har ikke været ren glæde, sagde han ifølge Die Welt.

Tyskerne stemmer til Forbundsdagen søndag 26. september.