Udland

Nu skal Australien have atomdrevne ubåde – Kina kalder det "koldkrigsmentalitet"

Et nyt militært samarbejde mellem Australien, USA og Storbritannien skal sikre Australien større muskler i de store havområder i regionen.

Kineserne er vrede.

Franskmændene er skuffede.

I New Zealand sætter de hælene i.

Men i Australien, Storbritannien og USA er toppolitikerne stolte af oprettelsen af et nyt militært partnerskab mellem de tre lande.

Alliancen har fået navnet AUKUS – forbogstaverne i Australien, UK og USA.

Den blev onsdag præsenteret af den australske premierminister, Scott Morrison, den britiske premierminister, Boris Johnson, og den amerikanske præsident, Joe Biden, på et fælles virtuelt møde.

Samarbejdets første store opgave bliver at skabe en australsk flåde af atomdrevne ubåde, der skal sættes ind i det enorme havområde, der kaldes Indo-Pacific og omfatter Det Indiske Ocean og Stillehavet.

- Vi skal være i stand til at håndtere den nuværende strategiske situation i regionen, og hvordan den kan udvikle sig på. For vores landes fremtid, ja hele verdens fremtid, afhænger af et frit og åbent Indo-Pacific, siger Scott Morrison ifølge den australske tv-station ABC.

Strid med Kina

Ingen af de tre politiske ledere nævnte ordet "Kina".

Men ingen – heller ikke Kina – er i tvivl om, at det nye partnerskab først og fremmest er vendt mod Kina og med særligt fokus på uenigheden om Det Sydkinesiske Hav.

Store dele af Det Sydkinesiske Hav, især strædet mellem Taiwan og det kinesiske fastland, er omstridt, fordi Kina betragter det som et indre kinesisk farvand, mens USA betragter det som åbent internationalt farvand.

Den pointe understreger USA ved rutinemæssigt at lade flådefartøjer gennemsejle farvandet. Mens Kina har oprustet i området ved at udbygge ubeboede koralrev, der tidligere knap nok stak op af havet, til militærbaser og flyvepladser af beton og cement, der nu betragtes som kinesisk landterritorium.

I en kommentar til det nye AUKUS-samarbejde siger en kinesisk talsmand, at lande "ikke bør opbygge ekskluderende blokke, der rammer eller skader andre lande".

- I særdeleshed burde de ryste deres koldkrigsmentalitet og deres ideologiske fordomme af sig, siger Liu Pengyu, der er talsmand på den kinesiske ambassade i Washington til nyhedsbureauet Reuters.

Atomdrevne ubåde

Det nye militærsamarbejde mellem Australien, Storbritannien og USA skal sikre et tættere militært samarbejde mellem de tre lande på en række områder.

Ved præsentationen nævnte de tre stats- og regeringschefer blandt andet et nært samarbejde mellem landenes forsvarsindustrier, samarbejde om cyberkrigsførelse og et styrket efterretningssamarbejde.

Men det mest konkrete og mest iøjefaldende samarbejdspunkt er skabelsen af en australsk flåde af atomdrevne ubåde. De skal bygges i Adelaide i Australien, og USA og Storbritannien skal levere ekspertise og det radioaktive materiale, der skal drive ubådene.

Med aftalen bliver Australien det syvende land i verden, der får atomdrevne ubåde efter USA, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Indien.

Men Australien bliver det første land, der får atomdrevne ubåde uden at have atomvåben eller sin egen atomkraftindustri til at forsyne ubådene med brændstof.

Den australske premierminister, Scott Morrison, understreger da også, at aftalen ikke betyder, at Australien bliver en atomvåbenmagt. Ubådene skal nemlig ikke have atomvåben ombord, men blot være atomdrevne.

- Australien forsøger ikke at få atomvåben eller en civil atomkraftindustri. Vi vil stadig overholde alle vores forpligtelser i forhold til ikkespredningsaftalerne om atomvåben, siger han.

Kontrakt bliver revet i stykker

Den store økonomiske og politiske taber ved det nye samarbejde bliver Frankrig.

Frankrig og Australien indgik i 2016 en kontrakt om levering af 12 dieseldrevne ubåde til den australske flåde, men leveringen har været plaget af forsinkelser og budgetoverskridelser, og Australien har nu valgt at rive kontrakten i stykker.

I Frankrig bliver den beslutning modtaget med stor skuffelse.

- Australiens beslutning om at droppe kontrakten strider imod samarbejdsånden mellem de to lande, siger den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, og den franske forsvarsminister, Florence Parly, i en fælles udtalelse.

Over for USA er den franske tone endnu hårdere:

- Beslutningen om den australske ubådskontrakt minder mig om Donald Trump. Det var en brutal beslutning, tilføjer den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, torsdag til nyhedsbureauet Reuters.

Forsvarssamarbejde i Europa

Franskmændenes konklusion er, at det nye samarbejde udenom Frankrig og andre allierede i NATO og EU gør et større forsvarssamarbejde i Europa mere påtrængende end nogensinde.

- Der er ingen anden troværdig måde at forsvare vores interesser og værdier på rundt omkring i verden, herunder i Indo-Pacific området, siger udenrigsministeren og forsvarsministeren.

Også i forhold til en anden af Australiens allierede har de nye planer skabt problemer. Nabolandet New Zealand, der har et tæt militært samarbejde med Australien, har meddelt, at de nye atomdrevne ubåde ikke vil få lov til at sejle i New Zealands farvande.

- New Zealands holdning om forbud mod atomdrevne ubåde i vores farvande er uændret, siger premierminister Jacinda Ardern.