Udland

Nordkorea offentliggør video af missil affyret fra tog

FNs sikkerhedsråd har været samlet til hastemøde, og affyringen kaldes "en stor trussel mod fred".

Nordkorea har onsdag for første gang affyret et såkaldt ballistisk missil fra et tog.

Det oplyser det statslige nyhedsmedie KCNA torsdag ifølge Reuters.

Ifølge KCNA fløj missilet 800 kilometer, før det ramte sit mål i vandet ud for Nordkoreas østkyst.

FN ser det som stor trussel

Affyringen er en test af et nyt jernbanebåret missilsystem, og det skaber bekymring i FN, hvor medlemmer af Sikkerhedsrådet torsdag har været samlet til et hastemøde, skriver Al Jezeera.

Ifølge Frankrigs FN-ambassadør, Nicolas de Riviere, anser medlemsstaterne affyringen for særdeles foruroligende.

- Alle er meget bekymrede over denne situation. Dette er en stor trussel mod fred og sikkerhed, og det er en klar overtrædelse af Rådets beslutninger, sagde han efter det 45 minutter lange møde.

Affyringen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og den kommunistiske stat er forværret på grund af tiltagende usikkerhed omkring Nordkoreas atomprogram.

Nordkorea er underlagt en række internationale sanktioner på grund af dets atomvåben og missilprogrammer.

USA's tidligere præsident Donald Trump formåede at få Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i tale om landets atomprogram, men forhandlinger mellem de to lande gik i stå efter et møde i Hanoi i Vietnam i 2019.

Den nuværende præsident Joe Bidens udsending, Sung Kim, har gentagne gange udtrykt ønske om at mødes med Nordkorea "hvor som helst og når som helst".

Men Nordkorea har ikke givet nogen indikation på, at det vil droppe sine våben.

Sydkorea er også på spil

Også lørdag og søndag affyrede Nordkorea missiler. Her var det såkaldt krydsermissiler, som ofte skaber mindre opmærksomhed, fordi de ikke eksplicit er forbudt i henhold til FN's Sikkerhedsråds resolutioner. Det skriver Reuters.

Men det er ikke kun Nordkorea, der spiller med musklerne og afprøver nye missiler. Onsdag gennemførte naboen mod syd en affyring af landets første ubådsmissil.

Missilet er en del af en opgradering af Sydkoreas militær og skal blandt andet sikre beskyttelse mod eventuelle trusler fra Nordkorea.

Et langvarende våbenkapløb

Ifølge det sydkoreanske præsidentkontor er besiddelsen af missilet "meget vigtig i forhold til beskyttelse mod trusler udefra".

- Det ventes at spille en stor rolle i at etablere et uafhængigt nationalt forsvar og skabe fred på den koreanske halvø fremadrettet, lyder det ifølge Ritzau fra kontoret.

De to nabolande har længe været i et våbenkapløb, hvor de igen og igen afslører nye og faretruende missiler og våben.