Udland

Nordiske bander er rykket til spansk ferieparadis

Flere hundrede bandemedlemmer med base i Sverige er de seneste år blevet anholdt på Costa del Sol.

Drab ved en barnedåb. Bomber og skyderi ved højlys dag. Kidnapninger og tonsvis af narkotika. Underverdenen har travlt på et af danskernes foretrukne feriesteder.

Det lyder måske som scener fra Hollywood-film, men spansk politi fortæller, at det er virkeligheden i Malaga og omegn. Og en tendens, der er blevet værre de senere år.

Det er det store spanske dagblad El Pais, der skriver om den aktuelle situation i Sydspanien, som langt de fleste nok kender bedst for sol, sommer og endeløse strande.

Men væk fra palmerne og sangriaen har de kriminelle travlt, konstaterer avisen. Den skriver, at politiet har særligt meget arbejde med kriminelle svenskere, der har flyttet deres forretninger fra Malmø til Marbella.

Kriminelle har fordel i Spanien

Avisen har talt med den svenske professor Manne Gerell, der er professor i kriminologi ved Universitetet i Malmö, der forklarer de kriminelles interesse for Malaga-provinsen:

- De vil være tættere på distributørerne af narkotika, fordi det giver flere fordele, siger Manne Gerell til El Pais.

Kriminologen hentyder til, at Spanien er blevet porten til Europa for ulovlige stoffer. Transporteret via kysterne i Sydspanien fra blandt andet Marokko, der ligger lige ovre på den anden side af Gibraltarstrædet.

En svensk journalist specialiseret i organiseret kriminalitet forklarer til El Pais, at det især er bandelederne, som installerer sig i Sydspanien:

- I Spanien er det nemmere at leve med en plettet straffeattest og bruge penge tjent på kriminalitet, uden at nogen stiller spørgsmål, siger den svenske journalist til El Pais.

Ekstrem vold følger med

Ifølge El Pais er der med de svenske grupperinger fulgt mere vold, som blandt andet giver sig udslag i tortur og kidnapninger, samt brug af bomber og automatvåben tiltænkt krig. Og det har efterladt et blodigt spor.

En gennemgang af spansk politis operationer på Costa del Sol viser, at der har været flere end hundrede anholdelser af medlemmer af bander med base i Sverige siden 2018. Senest anholdt spansk politi onsdag tre svenskere i en sag om handel med narkotika og pengeafpresning, skriver avisen Diario Sur.

To af gruppens medlemmer blev anholdt efter at have affyret en række skud mod et lokale ejet af en mand, som de afpressede for en million svenske kroner. Op til skudepisoden havde de desuden truet med at brænde ejerens forretning ned og dræbe både ham og hans familie, hvis ikke han betalte.

Og der er masser af andre eksempler. Svenske grupperinger er også anholdt i drabssager. Blandt andet blev en lokal narkobaron i Marbella – David Ávila, i kriminelle kredse også kendt som Maradona - skudt på klos hold. Han var lige kommet ud af kirken, hvor Ávilas yngste barn var blevet døbt.

Drabet tilskriver spansk politi en svensk bandeleder.

God infrastruktur og tæt på narkotikaen

Den geografiske placering spiller en stor rolle for, at Sydspanien er blevet et populært tilholdssted for nordiske narkogangstere og andre kriminelle. Nærheden til Afrika – specifikt Marokko – og Gibraltar, samt god infrastruktur: Der er både gode havne og lufthavn.

- Costa del Sol har en række komponenter, der er grundlæggende for udviklingen af kriminelle aktiviteter, forklarer Antonio Rodríguez Puertas, chefpolitiinspektør i den særlige enhed for narkotikabekæmpelse i Malaga Politi, til det spanske svar på DR, RTVE.

Og politiinspektøren peger også på to andre vigtige elementer: På grund af den store koloni af udlændinge, der lever i området, er det relativt nemt at leve anonymt, og desuden er der en række luksuriøse boligområder – blandt andet ved Marbella og Estepona – hvor det er muligt at leve isoleret og herfra styre sine kriminelle aktiviteter.

Strømmen af kriminelle fortsætter

Til de spanske myndigheders store fortrydelse ser det – trods en øget indsats fra politiets side – ud til, at strømmen at kriminelle fortsætter. Og de udvikler hele tiden deres forretning.

For nylig blev 71 mennesker anholdt under en politi-operation mod en svensk bande.

Politiet anklager svenskerne for hvidvaskning af penge og handel med narkotika.

Og sagen viser med al tydelighed, hvorfor de kriminelle valgfarter til Costa del Sol: Svenskerne valgte i første omgang Sydspanien for at købe narkotika. Siden udviklede de deres forretning og begyndte selv at fragte marihuana til Spanien fra Marokko. Fortjenesten er enorm: Et kilo marihuana koster 11.200 kroner i Sydspanien og den kan sælges i Skandinavien for 67.000 kroner.

Men de kriminelle bander får kamp til stregen. Alene de første fem måneder af i år har politiet opsporet og opløst 32 kriminelle organisationer på Costa del Sol.

Og politiet vil fortsætte med at jagte de kriminelle:

- Vi vil gøre alt for, at de ikke bosætter sig her. Enten forsvinder de, eller også ryger de i fængsel, siger Antonio Rodríguez Puertas, chefpolitiinspektør i den særlige enhed for narkotikabekæmpelse i Malaga Politi.