Udland

USA's militære chef gik bag Trumps ryg - frygtede et atomangreb

I ny bog af Watergate-journalisten Bob Woodward fremgår det, at topgeneral var så bekymret for Trumps mentale tilstand, at han valgte selv at handle.

Den øverste militære ledelse i USA var så bekymret over den tidligere præsident Donald Trumps mentale tilstand, at man bag om ryggen på præsidenten forsikrede Kina om, at USA ikke ville lave et atomangreb på landet.

Formanden for den øverste militære kommando Joint Chiefs of Staff, general Mark A. Milley, lovede endda den øverste chef for det kinesiske militær, at han personligt ville advare kineserne i god tid, hvis præsident Trump skulle beslutte sig for et angreb på Kina.

Det fremgår af en ny bog, som er skrevet af den legendariske Washington Post-journalist Bob Woodward i samarbejde med en kollega fra samme avis.

Bogen med titlen 'Peril' (på dansk 'Fare', red.) fortæller om Donald Trumps sidste tid som præsident. Den udkommer i næste uge, men bogens hovedkonklusioner blev tirsdag bragt i Washington Post.

Donald Trump og hans tilhængere har reageret vredt på afsløringerne i bogen.

Tirsdag beskyldte Donald Trump general Mark A. Milley for højforræderi.

- Jeg har aldrig overvejet at angribe Kina, sagde han til den højreorienterede tv-station Newsmax.

Senator Marco Rubio, der er den højst placerede republikaner i Senatets efterretningskomite, opfordrer direkte præsident Joe Biden til at fyre generalen efter afsløringen:

- Han har overvejet at begå forræderi ved at lække hemmeligstemplede oplysninger til Kinas Kommunistiske Parti forud for en mulig militær konflikt, skriver Marco Rubio i et brev til præsident Joe Biden.

Kendt for Watergate-afsløringerne

Afsløringerne i Bob Woodwards og kollegaen Robert Costas bog bygger, ligesom Woodwards tidligere bøger, på en lang række anonymiserede interviews med centralt placerede kilder. 'Peril' er den tredje bog af Woodward, der i dag er assisterende chefredaktør på Washington Post, om Donald Trumps regeringstid. Tidligere er udkommet 'Fear' ('Frygt', red.) og 'Rage' ('Raseri', red.).

Bob Woodwards ry blev grundlagt helt tilbage til 70’erne, hvor han sammen med kollegaen Carl Bernstein afslørede Watergate-skandalen, der førte til, at daværende præsident Richard Nixon måtte trække sig fra præsidentposten.

Historien om general Mark A. Milley handler om to telefonsamtaler, som generalen havde med sin kinesiske kollega, den øverstkommanderende i Folkets Befrielseshær, general Li Zuocheng.

Den første fandt sted 30. oktober 2020, fire dage før præsidentvalget. På det tidspunkt var præsident Trumps retorik over Kina så fjendtlig, at det ifølge amerikanske efterretningsrapporter havde overbevist Kina om, at USA forberedte en form for angreb.

Ifølge Washington Post fandt general Mark A. Milley det derfor nødvendigt at dæmpe situationen ned:

- General Li, jeg forsikrer dig om, at den amerikanske regering er stabil, og at alt er ok. Vi har ingen planer om at angribe eller lave nogen form for aktion mod jer, fortalte han sin kinesiske modpart over telefonen.

Og så gik han et skridt videre:

- General Li, vi har kendt hinanden i fem år nu. Hvis vi skulle finde på at angribe, så lover jeg at ringe til dig på forhånd. Det skal ikke komme som en overraskelse, lovede han.

"Trump råber og skriger"

Anden telefonsamtale var 8. januar, to dage efter stormen på Kongressen i USA.

Ifølge forfatterne Woodward og Costa frygtede generalen i de dage, ligesom en række andre militære og civile ledere, at præsident Donald Trump kunne finde på hvad som helst:

- Han er næsten manisk, råber og skriger ad medarbejderne og opbygger sin egen alternative virkelighed med uendelige konspirationsteorier om valgsvindel, citerer forfatterne Mark A. Milley for.

Så generalen valgte at ringe til sin kinesiske modpart endnu engang:

- Vi er 100 procent stabile. Alt er i orden. Men demokrati kan være rodet nogle gange, sagde han ifølge et referat af telefonsamtalen, der gengives i bogen.

"Aflæggelsen af en ed"

For yderligere at berolige kineserne valgte den amerikanske militærledelse at udsætte en flådeøvelse i Det Sydkinesiske Hav.

Og som en ekstra sikkerhedsforanstaltning samlede general Mark A. Milley de officerer, der stod med det endelige praktiske ansvar, hvis USA skulle indlede en atomkrig, og understregede procedurerne for dem en ekstra gang.

Ifølge bogen understregede han, at den endelige beslutning lå hos præsidenten – men at han som chef for Joint Chief of Staff skulle involveres personligt i beslutningen.

Hver enkelt officer blev bedt om at bekræfte, at de forstod den ordre, og bogen citerer general Mark A. Milley for, at han betragtede officerernes bekræftelse som "aflæggelsen af en ed".

"Milley må træde tilbage"

Det er ikke kun Donald Trumps støtter, der kritiserer, at general Milley på den måde har taget sagen i egen hånd.

En militærperson som den pensionerede oberstløjtnant Alexander Vindman, der er meget kritisk over for præsident Trump og i sin tid blev kendt for at vidne mod Trump i hans rigsretssag, er lige så kritisk over for general Mark A. Milley.

Han skriver på Twitter, at hvis beskyldningerne mod Milley er sande, må han træde tilbage som formand for Joint Chiefs of Staff.

- Han har tilranet sig civil magt. Han har brudt kommandovejen og overtrådt det hellige princip, om at der er civil kontrol over militæret. Det er en ekstremt farlig præcedens. Det kan man ikke bare ignorere, skriver Alexander Vindman.