Udland

Narkobaron flygtede gennem underjordisk tunnel - nu kan mexicanere vinde huset

Den mexicanske narkobaron flygtede i 2014 fra soldater gennem en flugttunnel under sit badekar. Nu udlodder staten hans hus væk i et lotteri.

Det lyder som noget fra en Hollywood-film, når man hører om narkobaronen Joaquín Guzmáns – bedre kendt som ’El Chapo’ – flugter fra de mexicanske myndigheder.

Han er lykkedes med at bryde ud af topsikrede fængsler og gennem hemmelige tunneller under sine skjulesteder.

Nu kan en heldig mexicaner blive ejer af et af de huse, som 'El Chapo' brugte som skjulested og flygtede fra i en underjordisk tunnel, da soldater bankede på døren.

Den mexicanske stat udlodder nemlig et af ’El Chapos’ skjulesteder i et statsligt lotteri. Det skriver britiske Sky News.

Beskeden ejendom

Det er det mexicanske Institut for Returnering af Stjålne Goder til Folket (INDEP), der står for lotteriet, som finder sted onsdag.

Instituttet sørger i Robin Hood-facon for, at goder, der har været i hænderne på bander eller korrupte politikere, ender tilbage i folkets hænder.

Man kunne lokkes til at tro, at en narkobarons skjulested ville være overdådigt udstyret med swimmingpools og marmorgulve.

Men ’El Chapo’, den tidligere leder af det berygtede Sinaloa-kartel, valgte bevidst at skjule sig i ydmyge omgivelser for ikke at tiltrække opmærksomhed.

Derfor er det ikke nødvendigvis drømmeboligen, man står til at vinde. Den samlede ejendom er cirka 260 kvadratmeter, og huset har "blot" to soveværelser.

Man kan ikke engang stikke af fra et skænderi med ægtefællen gennem den underjordiske tunnel, for den er blevet dækket til.

Ejendommen ligger – måske meget passende – i et område kaldet Libertad (frihed, red.) i byen Culiacan og er vurderet til 183.000 dollar, svarende til cirka 1,1 millioner kroner.

INDEP nævner dog ikke noget om husets dramatiske historie, men kalder det blot Casa en Culiacan (hus i Culiacan, red.).

Myndigheder missede ’El Chapo’ med få minutter

’El Chapo’ har en lang historie med spektakulære forsvindingsnumre.

I 2001 flygtede han fra et topsikret fængsel ved at bestikke vagterne og blive ført til frihed i en vogn med beskidt vasketøj.

Vi skulle helt hen til 2014, før myndighederne fik færten af mafiabossens skjulested – det hus, der nu er med i lotteriet.

Her brød soldater ind i huset, men de måtte sande, at ’El Chapo’ endnu engang var gledet ud af deres greb. De opdagede nemlig indgangen til en underjordisk tunnel, der lå gemt under badekarret.

Tunnelen går tre kilometer til det nærmeste skjulested, hvor indgangen også er skjult under et badekar med en hejsemekanisme.

Og der er ikke tale om en snusket tunnel, hvor man må kravle frem i mørket. Tunnelen er dækket af træ fra gulv til loft og er udstyret med elektricitet.

Det var dog ikke længe, at ’El Chapo’ kunne bryste sig af at have snydt myndighederne endnu engang. Få dage efter blev han fanget og igen sat i et topsikret fængsel.

Flygtede fra fængsel på motorcykel

Man skulle tro, at det ikke kan lykkes den samme person at bryde ud af fængslet to gange – men det kan det for ’El Chapo’.

I 2015 slap han ud gennem en tunnel, som medsammensvorne havde gravet op til narkobaronens celle. I tunnelen stod en motorcykel, som han kunne køre ud i friheden på.

Men nu ser det ud til, at ’El Chapos’ dage som mafiaboss og forsvindingskunstner er borte. Han blev igen fanget i 2016 og udleveret til USA i 2017.

I 2019 blev han idømt fængsel på livstid plus 30 års fængsel. Han var anklaget for 10 punkter, heriblandt at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain - og masser af anden narkotika - ind i USA. Og for at stå bag kidnapninger, tortur og mord.

Nu kan han kun drømme om underjordiske tunneller fra sin fængselscelle, mens en tilfældig mexicaner altså får ejerskabet af hans tidligere skjulested.