Mens danske restriktioner er droppet, forbereder vores nabolande sig på en hård vinter
Norge, Tyskland og Storbritannien kan se frem til en coronapræget vinter. Det kan Danmark også, fortæller professor i eksperimentel virologi.
Mens regeringen for fem dage siden udfasede de sidste restriktioner og genåbnede Danmark, har flere nabolande trykket på bremsepedalen.
Heriblandt Norge, Tyskland og Storbritannien.
I takt med at vinteren nærmer sig, vokser bekymringen om stigende smittetilfælde hos flere eksperter.
- Vi ser altid, at luftvejsvirus – heriblandt coronavirus – spreder sig mere i vintermånederne fortæller Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet
Norge har udskudt genåbning flere gange
De sidste syv dage har Norge i gennemsnit registreret 1186 smittetilfælde om dagen. Det tilsvarende gennemsnit for syv dage siden var på 1428 tilfælde om dagen.
Selvom smitten er faldende, er Norge fortsat bekymret for, at en ny smittebølge er på vej. På et pressemøde 13. august oplyste den norske regering, at de vil udskyde genåbningen, indtil alle voksne nordmænd er færdigvaccinerede.
Allan Randrup Thomsen mener, at Norge sætter et urealistisk mål for sig selv:
- Der vil altid være nogle mennesker, som slæber efter. Der findes eksempelvis grupper, som ikke følger med i medierne og er ubevidste om, hvor vigtig vaccinen er.
I Norge har man inddelt genåbningen i fire faser. I øjeblikket er det kun fjerde fase, som nordmændene mangler at tage hul på.
Den fjerde og sidste fase handler blandt andet om, at universiteter og højskoler kan gå tilbage til en stor grad af fysisk undervisning, idrætten kan fungere stort set som normalt, og kravet om reservering af bord på restauranter ophæves.
Fase fire blev for første gang udskudt 5. juli. Den blev efterfølgende udskudt 28. juli og altså igen 13. august.
Tyskerne forbereder sig
Også i Tyskland frygter man en ny smittebølge i vintermånederne. Allerede i august gik den tyske regering i gang med forberedelserne for at undgå en ny bølge.
23. august indførte Tyskland "3G-reglen". Den gør, at restauranter, biografer, fitnesscentre og lignende kun må åbne deres døre for tyskere, som er en af disse tre ting - enten vaccinerede, immune eller testede.
Allan Randrup Thomsen kan godt se fordelene ved 3G-reglen. Som eksempel nævner han coronapasset, som blev udfaset de fleste steder i Danmark 10. september.
- Herhjemme er det gået rimelig godt. Jeg tror dog mere, det bliver en kombination af de forskellige virus, som vil presse det tyske sundhedsvæsen hen over vinteren, fortæller han.
3G-reglen har resulteret i flere protester. Bagmændene bag disse protester er oftest medlemmer af den tyske bevægelse Querdenker, som blandt andet også demonstrerer imod vacciner og restriktioner.
I løbet af den sidste uge har Tyskland i gennemsnit haft 10.140 daglige smittetilfælde. Ugen før lå gennemsnit på 10.613.
Eksperter advarer Boris Johnson
Ligesom i Norge er antallet af smittetilfælde faldet i Storbritannien. Alligevel er flere britiske eksperter bekymrede for, at den kolde vejr også vil byde på barske tider med masser af smitte.
Blandt disse er den britiske premierminister Boris Johnsons videnskabelige rådgivere.
Ifølge The Guardian har de advaret om, at mellem 2000 til 7000 briter kan blive indlagt allerede i allerede næste måned, hvis ikke Boris Johnson indfører nogle restriktioner.
Den britiske premierminister udfasede restriktionerne 19. juli, og i dag er 81 procent af Storbritanniens voksne befolkning færdigvaccinerede.
Allan Randrup Thomsen siger, at antallet af smittetilfælde i vintermånederne ikke bare afhænger af vaccinernes effektivitet. Befolkningens hygiejne spiller også en rolle.
- Det afhænger også af befolkningens opførsel. Det er eksempelvis ikke så smart at dele sugerør, når man er på bar, for så udfordrer man skæbnen. Man skal huske hygiejnereglerne, fortæller professoren til TV 2.
I Storbritannien var der i gennemsnit 26.559 smittetilfælde den seneste uge. For to uger siden var der 39.021 daglige smittetilfælde.
Slut med restriktioner i Danmark
I Danmark ophævede regeringen de sidste restriktioner 10. september.
Også herhjemme kan vi forvente at se smittetilfældene stige hen over vinteren, fortæller Allan Randrup Thomsen:
- Smitten vil med stor sandsynlighed stige, da vi i dag har en smitsom variant af coronavirussen. Den vil især ramme dem, som ikke er vaccinerede.
I gennemsnit har Danmark haft 467 daglige smittetilfælde den sidste uges tid. I forrige uge lå den daglige antal tilfælde i gennemsnit på 673.