Taliban i Afghanistan

Dansk-afghansk kvinde hjalp kvindelandshold med at flygte: - Min stemme er min magt

Før Khalida Popal flygtede til Danmark, var hun anfører på kvindernes landshold i Afghanistan. Nu kæmper hun for afghanske kvinders rettigheder.

Forleden flygtede omkring 100 kvindelige fodboldspillere og deres familiemedlemmer til fods over grænsen fra Afghanistan til Pakistan.

Taliban er alle kvinders fjende, og det er min pligt at hjælpe dem, jeg kan

Khalida Popal

De er nu i sikkerhed for Taliban, og det kan de takke dansk-afghanske Khalida Popal for.

I 2011 flygtede den tidligere anfører for det afghanske kvindelandshold selv til Danmark efter gentagne dødstrusler fra Taliban.

Khalida Popal har været en torn i øjet på Taliban, siden hun som helt ung stiftede det kvindelige landshold i Afghanistan - som en protest mod den islamistiske bevægelses mørke regime.

- For mig var fodbolden et aktivistisk værktøj mod kvinders undertrykkelse. På den måde kunne jeg give mine afghanske medsøstre en stemme - og friheden til at drømme, siger Khalida Popal til TV 2.

- Min stemme er min magt

I dag arbejder hun som kommerciel konsulent i fodboldklubben FC Nordsjælland, men på sidelinjen fortsætter kampen for at få kvindelige sportsfolk ud af Afghanistan.

Med hjælp fra frivillige organisationer, advokater og forskellige fodboldforbund er det i løbet af den seneste måned lykkes for Khalida Popal at få både det kvindelige A-landshold og ungdomslandshold ud af Afghanistan.

- Min stemme er min magt. Taliban er alle kvinders fjende, og det er min pligt at hjælpe dem, jeg kan, siger Khalida Popal.

En af de organisationer, der har støttet Khadira Popals kamp for afghanske kvinder, er den engelske menneskerettighedsgruppe RokiT Foundation, der forleden var med til at få de omkring 100 fodboldspillere og deres familiemedlemmer ud af Afghanistan.

- Jeg er virkelig ydmyg over disse unge piger og deres familiers styrke og mod til at kæmpe for livet. Det giver os alle styrke, siger RokiT Foundations direktør, Siu-Anne Marie Gill, til The Guardian.

Kvinder skal ud nu

Taliban har efter magtovertagelsen 15. august proklameret, at de vil respektere kvinders rettigheder - ud fra et sharia-perspektiv.

Men meget tyder på, at virkeligheden i Afghanistan er en helt anden.

For en uge siden vakte det opsigt, da lederen Talibans kulturkommission, Ahmadullah Wasiq, slog fast, at kvinder ikke "har brug for" at dyrke sport:

- Det Islamiske Emirat tillader ikke kvinder at spille cricket eller andre former for sport, hvor de vil blive eksponeret. Piger har ikke brug for sport. Det vil bryde med reglerne for deres påklædning, sagde han.

Mange af de kvindelige fodboldspillere, som Khalida Popal nu har hjulpet i sikkerhed, har tidligere levet i skjul efter dødstrusler fra den islamistiske bevægelse.

Nogle spillere har oplevet, at deres familiemedlemmer er blevet anholdt og deres huse brændt ned, fortæller Khadira Popal til TV 2:

- Vi er nødt til at få de her kvinder og deres familier ud nu. Jeg ved selv, hvor farligt det er med Taliban ved magten. De siger, de har forandret sig, men det er løgn. Det eneste, der har ændret sig, er at Taliban har lært at tale med pressen.

Advarer imod at vende det blinde øje til

Khadira Popal er født og opvokset i Afghanistans hovedstad Kabul, men familien flygtede til Pakistan, da Taliban første gang kom til magten i landet i 1996.

Efter nogle år i pakistanske flygtningelejre vendte familien i 2003 tilbage til hjemlandet, efter USA og Nato havde invaderet Afghanistan og smidt Taliban på porten.

I 2007 var hun med til at stifte det Afghanistans kvindelige fodboldforbund - og blev udnævnt til anfører for landsholdet. Men unge Khadiras ihærdige kamp for kvinders ligestilling og ret til at spille fodbold blev for meget for Taliban, der stadig spøgte i kulissen.

Efter en række dødstrusler mod Khadira Popal og hendes familie tog de den svære beslutning at flygte fra deres hjemland - for anden gang.

I 2011 satte familien kurs mod Danmark, hvor Khadira Popal siden har studeret og arbejdet.

Nu advarer hun imod, at verdenssamfundet vender det blinde øje til de nye magthavere og situationens alvor i Afghanistan.

- Vi har netop set resultatet af, hvad der sker, når man løsner grebet om Taliban. Min kamp for afghanske kvinders ligestilling og frihed er mindst lige så vigtig nu, som den var for 20 år siden, siger Khadira Popal til TV 2.