Udland

Anklager vil have premierminister afhørt om drab på præsident - nu er han fyret

Haitis præsident blev dræbt med 12 skud i juli.

Den øverste offentlige anklager i Haiti kræver nu landets premierminister, Ariel Henry, afhørt i sagen om mordet på landets præsident, Jovenel Moise.

Premierministeren har svaret igen ved at fyre den offentlige anklager på grund af en "alvorlig administrativ tjenesteforseelse", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Jovenel Moise blev myrdet i juli, da en gruppe bevæbnede mænd stormede hans hjem midt om natten og dræbte ham med 12 skud i hovedet og brystet.

Landets førstedame blev alvorligt såret ved angrebet, men overlevede.

Premierminister Ariel Henrys navn dukkede op i efterforskningen, da teleoplysninger viste, at han to gange på mordnatten havde talt i telefon med en mand, som politiet mistænker for at være en af hovedmændene bag drabet.

Denne mand hedder Joseph Felix Badio og er nu på flugt fra politiet. Han har tidligere været ansat i en anti-korruptionsenhed under landets justitsministerium, men blev fyret i maj af disciplinære grunde.

Han blev hurtigt en central person i politiets efterforskning, og allerede få dage efter mordet blev der udstedt en arrestordre på ham.

Colombianske lejesoldater

Lige fra dag et meldte myndighederne i Haiti ud, at mordet blev begået af en gruppe på mindst 26 colombianske lejesoldater, der blev hentet til Haiti gennem et sikkerhedsfirma i USA.

Flere af dem blev dræbt i skudkampe med politiet i dagene efter mordet på præsidenten, men hovedparten blev anholdt og vist frem for offentligheden på nationalt tv.

Anholdelserne vakte naturligvis opsigt i Columbia, hvor flere af de anholdte blev genkendt af deres familier som tidligere soldater i den colombianske hær.

En uge efter mordet holdt Colombias politichef, general Jorge Vargas, en videotale, hvor navnet Joseph Felix Badio dukkede op som manden, der havde givet mindst to af de anholdte colombianere ordre til at myrde præsidenten, skriver CNN.

Haitis valgminister, Mathias Pierre, bekræftede efterfølgende overfor CNN, at Joseph Felix Badio var et centralt navn i efterforskningen.

- Han befinder sig i hjertet af mordet, men vi tror, at han arbejdede for en større fisk. Hjernen bag er større end som så. De store spørgsmål er stadig, hvem der har finansieret hele operationen, vurderede han.

Vil sigte premierministeren

Og så fandt politiet frem til telefonoplysningerne, der ikke alene afslørede, at Joseph Felix Badio havde befundet sig tæt på gerningsstedet på mordnatten. De afslørede også, at han efter mordet, der blev begået klokken et om natten, to gange havde talt i telefon med premierminister Ariel Henry.

Denne interessante oplysning ville den øverste offentlige anklager, Bed-Ford Claude, gerne tale med premierministeren om.

Men det afviste premierministeren.

Afvisningen fik tirsdag den offentlige anklager til at skrue bissen på. Han bad den dommer, der er ansvarlig for efterforskningen af mordet på præsidenten, om at sigte premierminister Ariel Henry.

Samtidig bad han landets migrationsmyndigheder sikre, at premierministeren ikke forlod Haiti "på grund af en alvorlig mistanke med forbindelse til attentatet på præsidenten".

Men premierministeren har altså svaret prompte igen ved at fyre den offentlige anklager og udnævne en efterfølger på posten.