Udland

Afbrudte videosignaler fra Bidens pressemøder rejser spørgsmål om, hvem der slukker for ham

Der er flere gange blevet slukket for videofeedet, mens USA's præsident har været ved at tale. Nu bruger hans modstandere det til at angribe ham.

I mandags skete det igen.

USA's præsident, Joe Biden, sad og diskuterede de seneste års voldsomme skovbrande med en gruppe politikere, forstmænd og brandfolk i et lokale fyldt med brandslukningsudstyr, da han pludselig forsvandt.

Altså ikke sådan rigtig, men videosignalet fra mødet blev afbrudt, mens præsidenten var midt i en sætning, og tegnsprogstolken nede i hjørnet var slet ikke færdig med sine bevægelser.

Præsidenten befandt sig på USA's nationale brandcenter i byen Boise i Idaho, og han havde netop været ved at stille et spørgsmål til et medlem af USA's sammenslutning af skovdyrkere George Geissler.

- Må jeg stille dig et spørgsmål? spurgte Joe Biden.

- Selvfølgelig, lød svaret fra George Geissler.

Så begyndte Joe Biden at stille sit spørgsmål:

- En af de ting, jeg har arbejdet på sammen med nogle andre, er...

Og så ikke mere.

Afbrydelsen

Videosignalet forsvandt fra pressemødet, så seerne hørte aldrig, hvad præsidenten havde at sige.

Det så ikke ud som om, signalet forsvandt på grund af et teknisk uheld, for billedet af præsidenten blev erstattet med et skilt med et logo, hvor der stod: "Tak, fordi du så med".

En enkelt afbrydelse af livesignalet fra et møde på et brandcenter virker måske ikke som noget, der kan udvikle sig til en stor politisk sag i USA, men det gjorde den.

Lyden forsvandt

Episoden i mandags var nemlig ikke den første.

Under et pressemøde 25. august, hvor Joe Biden blev stillet spørgsmål om situationen i Afghanistan, forsvandt lyden pludselig fra videosignalet, så man ikke kunne høre Joe Bidens svar.

Pressemødet var netop slut, og præsidenten havde lige sagt, at næste periode var privat, men da han alligevel gav sig til at tale med journalisterne, forsvandt lyden pludselig fra videofeedet.

Journalisten, der stillede spørgsmålet, fortalte efterfølgende på Twitter, at præsidenten ikke ville svare på spørgsmål den dag og bare havde fejet ham af, så offentligheden var ikke gået glip af noget.

Et lignende tilfælde fandt sted i marts, da Joe Biden diskuterede coronasituationen med sine partifæller ved et onlinearrangement.

Dengang blev signalet med Joe Biden afbrudt, netop som han skulle til at svare på spørgsmål.

- Jeg tager gerne imod spørgsmål, hvis det er, hvad jeg skal nu, Nance, sagde Joe Biden henvendt til sin partifælle Nancy Pelosi, der også deltog i mødet.

- Hvad du end ønsker, gør jeg, tilføjede han, hvorefter videosignalet blev afbrudt og erstattet af en grafik med et billede af Det Hvide Hus.

En talsmand for Det Hvide Hus fortalte efterfølgende til Washington Post, at feedet var blevet afbrudt, fordi spørgeseancen kun var for særligt inviterede.

Spekulationerne

Uanset om der måske findes en god forklaring på hver enkelt afbrydelse af Joe Biden, har de nu fået hans politiske modstandere til at spekulere over, hvem der mon bestemmer, hvad verdens mægtigste mand må sige, når han er færdig med sit manuskript under offentlige transmissioner.

- Bliver Biden gjort tavs? skriver den konservative tv-station Newsmax på Twitter.

Sagen er også blevet taget op i USA's senat.

Under en høring i senatet tirsdag 14. september forsøgte den republikanske senator Jim Risch at få svar fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken.

- Vi så det så sent som i går. En eller anden i Det Hvide Hus har bemyndigelse til at trykke på knappen og slukke for præsidentens lyd. Hvem er den person? spurgte Jim Risch.

- Sådan en person findes ikke. Præsidenten taler for sig selv og tager alle strategiske beslutninger ud fra de bedste råd, han kan få fra folk omkring sig, svarede Antony Blinken.

En frustreret Jim Risch spurgte så, om episoderne da slet ikke var sket, hvorefter Anthony Blinken trak på skuldrene og sagde:

- Jeg ved ikke, hvad du hentyder til.

Du kan se ordvekslingen i tweetet herunder.

Men det er ikke kun Joe Bidens politiske modstandere, der har undret sig over præsidentens håndtering af spørgsmål.

De anonyme embedsmænd

I begyndelsen af september kiggede mediet Politico på sagen og interviewede flere anonyme kilder i Det Hvide Hus om den.

Konklusionen i Politico lød:

- Når Biden kommer med offentlige kommentarer, vil noget af staben i Det Hvide Hus enten slå lyden fra eller slukke helt for kommentarerne, siger embedsmænd i Det Hvide Hus.

Ifølge Politico er embedsmændene bange for, at Joe Biden kommer til at sige noget andet end det budskab, som præsidentens stab har skræddersyet til ham.

Joe Bidens pressechef, Jen Psaki, sagde noget lignende til podcasten The Axe Files i foråret 2021.

- Der er mange gange, hvor vi siger: "Lad være med at svare på spørgsmål", fortalte pressechefen og tilføjede:

- Men han kan gøre, som han vil, for han er USA's præsident.

Ubehagelige Afghanistan

At den 78-årige Joe Biden kæmper med at følge pressechefens råd, vidner en episode 29. august i år om.

På det tidspunkt deltog Joe Biden i en pressebriefing i forbindelse med orkanen Ida, og da han var færdig med sine planlagte bemærkninger, ville journalisterne i salen stille spørgsmål.

- Det er ikke meningen, at jeg skal tage imod spørgsmål, men kom bare, lød det fra Joe Biden.

En journalist fra Bloomberg News ville vide noget om situationen i Afghanistan.

- Jeg svarer ikke på Afghanistan nu, sagde Joe Biden.

Dernæst forlod han podiet i tavshed.

Ifølge Politico har Joe Bidens udtalelser om Afghanistan på det seneste givet hans rådgivere grå hår i hovedet.

For eksempel under et pressemøde 8. juli, hvor præsidenten tog imod spørgsmål om situationen i landet.

- Sandsynligheden for, at Taliban løber det hele over ende og kommer til at eje hele landet, er højst usandsynlig, sagde han dengang.

Under et pressemøde 20. august svarede han igen på spørgsmål om Afghanistan, og denne gang fik han sagt, at terrororganisationen al-Qaeda var "væk" fra landet.

Problem eller konspirationsteori?

At Joe Biden kludrer i det, når han taler, er ikke nogen nyhed.

Som barn stammede han, og under valgkampen i 2020 fortalte han gentagne gange, at han af og til kommer til at sige mere, end han burde.

- Ingen tvivler på, at jeg mener, hvad jeg siger. Problemet er bare, at jeg siger alt, hvad jeg mener, fortalte han ved flere lejligheder.

Citatet blev så populært, at man kunne købe t-shirts med det.

Hvis man kigger i den del af det amerikanske mediebillede, der er positivt stemt over for Joe Biden, bliver historierne om stabspersonalet i Det Hvide Hus, der slukker for præsidenten, stemplet som falske nyheder.

CNN's politiske analytiker Chris Cillizza skriver, at mandagens episode, hvor feedet med Joe Biden pludselig blev slukket, var et fuldstændig hverdagsagtigt eksempel på, hvad journalister, der følger amerikanske præsidenter, oplever hele tiden.

Ifølge Chris Cillizza blev pressen kortvarigt lukket ind i mødelokalet i Idaho for at tage billeder, hvorefter de skulle forlade det igen, og at det var derfor, at man slukkede for Joe Biden midt i en sætning.

- Der er absolut intet forbryderisk ved det, skriver Chris Cillizza og retter en skarp kritik mod senator Jim Risch for overhovedet at spørge udenrigsministeren, om der sidder en person, som kan slukke for Joe Biden.

- Hvad er det egentlig, han spørger om? En konspirationsteori, der næres af højreorienterede medier om, at der er én, der trykker på knapper, som har evnen til at slukke for USA's præsident. Det fortæller, hvor fortabte mange i Det Republikanske Parti er i øjeblikket, skriver Chris Cillizza.

Hos Washington Post beskriver avisens faktatjekkere historien om mandagens besøg i Idaho som "en parade af misinformation", og de hæfter sig ligeledes ved, at det hele tiden var planen, at pressen skulle forlade salen på et tidspunkt.

Joe Biden under angreb

De forhindrer dog ikke de amerikanske medier, der er kritiske over for Joe Biden, i at angribe ham for at være en alderssvækket mand, der kontrolleres af andre.

- Det sværeste job i verden må være den person, der har ansvaret for at slukke for Joe Bidens mikrofon på præcis det rigtige tidspunkt, når han taler offentligt, skriver den konservative analytiker Gregg Jarett for eksempel på sin hjemmeside.

På den konservative tv-kanal Fox News sagde værten Sandra Smith:

- Jeg ved ikke, om der er nogen, som fortæller ham, at han ikke kan fortsætte. Er det nu kommet til det punkt, hvor de kontrollerer, hvornår han stopper med at tale?

Præcis hvor meget jobbet som USA's præsident tærer på den 78-årige Joe Biden, er ikke offentligt kendt.

Lyn-analyse

Lige siden valgkampen har Joe Bidens embedsmænd været dygtige til at skærme ham.

De ved, at han har en historik med at dumme sig og kan snerre ad journalister, der stiller kritiske spørgsmål. Derfor sker der en klar selektering i, hvornår han stiller op. Man kan sagtens forestille sig, at embedsmændene tager den et skridt videre og slukker mikrofonen, fordi de tænker, at det næsten kun kan gå galt, når Biden freestyler.

Republikanerne bruger det til at understøtte en fortælling om, at Joe Biden ikke er ved sine fulde fem, hvilket efter min bedste overbevisning ikke har hold i virkeligheden.

Da mediet Politico henvendte sig til Det Hvide Hus for at høre, hvem der kontrollerer Joe Bidens kommunikation, lød svaret fra pressetalsmand Mike Gwin:

- Som præsidenten har vist igen og igen, siden han offentliggjorde sit kandidatur for mere end to år siden, er det ham selv, der kommunikerer mest effektivt om sin vision og agenda. Præsidenten værdsætter pressens rolle, og det er derfor, han med jævne mellemrum tager sig tid til at besvare deres spørgsmål i interviews, ved pressekonferencer og de dusinvis af andre mediearrangementer, han har deltaget i, siden han blev indsat.