Vaccineslagsmål mellem spanske forældre ender i retten

Coronapandemien har medført diskussioner om vacciner og den enkeltes frihed versus hvad der er i samfundets interesse.

I Barcelona er uenigheden mellem en far og en mor, der er skilt, endt i retten.

Moderen til de to børn på 15 og 16 år ville gerne have dem vaccineret mod covid-19, men det ville deres far ikke.

- Det er ikke sådan at vi siger ja eller nej til vaccinering, men vi beslutter hvilken af forældrene, der har magt til at bestemme

dommer Eva Atarés

Ifølge avisen Ara, der har fået adgang til sagen, er faderen modstander af vaccinerne mod coronavirus. Blandt andet, som han skriver i en mail:

- På grund af usikkerhed om effektiviteten af vaccinerne og den negative effekt de kan have.

Faderen har igennem længere tid via mails til moderen krævet, at børnene hverken bliver vaccineret eller testet for covid-19. Moderen var direkte uenig og sagen endte ved en domstol.

Dommer: Moderen har ret til at lade børnene vaccinere

Ved retten i Barcelona har dommer Eva Atarés nu udtalt sig i sagen, og hun giver moderen retten til at bestemme:

- Administrationen af vacciner indebærer ikke et angreb på mindreåriges fysiske integritet og deres fordele, ikke kun for beskyttelse af mindreårige, men også for samfundet ved at undgå fremtidige infektioner, er meget større end ulemperne, lyder det i retsafgørelsen, ifølge netavisen 20.minutos.

Mener ikke faderens argumenter holder

Mere specifikt giver dommeren tilsyneladende ikke meget for faderens argumenter mod at lade børnene vaccinere eller teste.

Dommerens synspunkt er, at faderens modstand bygger på oplysninger fundet via sociale netværk eller andre steder på internettet og står svagt i forhold til, at brugen af vaccinen er godkendt af alle nationale og internationale organisationer, skriver dagbladet ARA.

Børnene selv har forklaret i retten, at de ikke ønsker at lade sig vaccinere, fordi deres far har forklaret dem, at der er dokumenteret negative effekter af vaccinen.

Protester mod tvungen vaccinationer

I Spanien har det længe været diskuteret, hvorvidt man skulle gøre det til et krav at visse dele af befolkningen bliver vaccineret mod covid-19.

Især sundhedssektoren har i flere regioner været på tale, men lovgivningen har forhindret, at de regionale regeringer blandet andet i Galicien gjorde vaccinen tvungen for sundhedspersonalet.

Udfordringen i Spanien, er blandt andet, at man for længst er nået målet om at få 70 procent af befolkningen færdigvaccinerede (73,9 procent er tallet pt i Spanien), men med nye varianter som Delta-varianten vurderes det ikke at være nok, man skal op over 90 procent af befolkningen, og vaccineudrulningen er om ikke gået i stå, så i hvert fald begyndt at gå langsommere.

Lige nu hælder den spanske regering dog til frivillighedens vej, hvilket bliver bakket op i en leder i dag i det store venstreorienterede dagblad El Pais.

Tvang i Frankrig og Grækenland

Men det er ikke tilfældet i både Frankrig og fra 1. september i Grækenland, hvor sundhedspersonalet risikerer fyring, hvis de siger nej til vaccinen. Og det fik flere hundrede sundhedsmedarbejdere til at protestere på gaden i Athen imod loven:

- Jeg er her for at støtte alle grækeres grundlov-sikrede ret til at sige nej eller ja til vaccination. Personligt er jeg vaccineret, men jeg mener, at mine kollegaer har ret til ikke at blive det, hvis det er, hvad de vil, siger sygeplejersken Evangelia Karatzouli ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters.

Ifølge formanden for den græske fagforening for offentligt hospitalsansatte, er det kun få der ikke ønsker at lade sig vaccinere. Og fagforeningen bakker dem op.

- Det er et lille antal, og de har de seneste 18-19 måneder været i frontlinjen, taget sig af covid-patienter og er ikke engang blevet inficeret, og nu bliver de smidt på gade, lyder det fra Michalis Yiannakos, formand for fagforeningen for de offentlige hospitalsansatte i Grækenland.

Døm ikke for eller imod vaccine

I Barcelona understreger dommer Eva Atarés i en erklæring til avisen ARA, at dommerne ikke kan autorisere en vaccinering eller det modsatte.

- Det er ikke sådan at vi siger ja eller nej til vaccinering, men vi beslutter hvilken af forældrene, der har magt til at bestemme under hensyntagen til fordelene for de mindreårige, lyder det i en erklæring fra dommer Eva Atarés.

Ifølge kendelsen kan de to mindreårige nu blive vaccineret mod coronavirus samt blive testet. Men med hensyn til den ældste af børnene, må den 16-årige selv bestemme om han vil vaccineres. Den spanske lovgivning bemyndiger nemlig unge mellem 16 og 18 år til selv at tage stilling i den slags spørgsmål.