Udland

Tre forskelle mellem søsterpartierne Socialdemokratiet og Arbeiderpartiet

Efter otte år får Norge en rød regering, efter at Socialdemokratiets søsterparti, Arbeiderpartiet, vandt folketingsvalget.

I Norge er folketingsvalget nu slut. Den konservative statsminister, Erna Solberg, er officielt væltet af statsministertronen.

Med 26,4 procent af stemmerne har det venstreorienterede parti Arbeiderpartiet taget sejren. Partilederen, Jonas Gahr Støre, er Norges nye statsminister.

- Jonas Gahr Støre er lidt mere afslappet end Mette Frederiksen. I hans parti må man mene, hvad man vil.

Noa Redington, politik kommentator

Arbeiderpartiet minder på mange måder om dets danske søsterparti, Socialdemokratiet. Alligevel er de to ikke helt ens.

Her er tre forskelle mellem Arbeiderpartiet og Socialdemokratiet.

Lederskab

Den danske statsminister fra Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er vokset op i en traditionel kernefamilie i Nordjylland. Som 15-årig blev hun medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, også kaldt DSU.

På den anden side af Skagerrak har Jonas Gahr Støres opvækst været præget af rigdom og prestige. Han har gået på en af Paris' fineste skoler og har været adjunkt på Harvard University i USA.

Modsat Mette Frederiksen har Jonas Gahr Støre ikke været medlem af en politisk ungdomsorganisation.

Ifølge politisk kommentator Noa Redington har det haft betydning for, hvordan de to agerer som partiledere:

- Jonas Gahr Støre er lidt mere afslappet end Mette Frederiksen. I hans parti må man mene, hvad man vil.

Partilederne har også forskellige ønsker om, hvordan de vil fremstille deres partier.

- I Arbeiderpartiet har man stærke intentioner om at se Norge som en international aktør. Det er ikke noget, som Socialdemokratiet går lige så meget op i, fortæller Noa Redington til TV 2.

Udlændingepolitik

Især Udlændingepolitik skiller vandene mellem Arbeiderpartiet og Socialdemokratiet.

De seneste år har Socialdemokratiet strammet deres udlændingepolitik, og det har de fået kritik for af flere vælgere. De mener, at Socialdemokratiet er blevet mere højreorienterede.

Mens Socialdemokratiet er åbne om deres stramme udlændingepolitik, er det noget helt andet, man ser hos Arbeiderpartiet, siger Noa Redington.

- I Danmark gik man til valg på, at man ville stramme udlændingepolitikken. Arbeiderpartiet er et helt andet sted.

- Man skal ikke undervurdere, hvad olien har betydet for det norske samfund. Det er helt vanvittigt.

Jesper Zølck, korrespondent TV 2

I Arbeiderpartiet har man også strammet udlændingepolitikken i løbet af årene dog ikke så meget, som man har gjort i Danmark.

Mette Frederiksen præsenterede i 2018 et udlændingeudspil, hvori der stod, at det skulle gøres umuligt at søge spontant asyl ved den danske grænse.

I stedet skulle asylansøgere flyves til modtagecentre i eksempelvis Afrika, hvorfra deres asylsag skulle behandles.

Dette fik Mette Frederiksen kritik for af Jonas Gahr Støre:

- Jeg har vanskeligt ved at se, at en dansk model med modtagecentre i Afrika er vejen frem. Der kan opstå konflikter, og der er heller ikke den standard, der skal være, fortalte han til Avisen.dk.

Olieindustrien

Olieindustrien var en af fokuspunkterne under det norske folketingsvalg 23. maj. Ifølge Ritzau udgør olieindustrien 42 procent af den norske eksport og beskæftiger omkring 160.000 ansatte.

TV 2s korrespondent i Norden, Jesper Zølck fortæller, at olie har en helt særlig betydning for nordmændene:

- Man skal ikke undervurdere, hvad olien har betydet for det norske samfund. Det er helt vanvittigt. Sundhedsvæsenet, uddannelsesinstitutionerne alt er bygget på et grundlag af oliepenge.

Han tilføjer, at Arbeiderpartiet "ønsker at udvikle i stedet for at afvikle olieindustrien i Norge".

Arbejderpartiet skriver på sin hjemmeside, at Norge ikke har råd til at miste olieindustrien. Derudover er den nødvendig for at skabe fremtidige arbejdspladser og nye værdier.

I Danmark har Socialdemokratiet et helt andet syn på olieindustrien.

Modsat Norge fylder olieindustrien ikke så meget i Danmark, idet vi ikke har lige så meget olie inden for vores grænser.

Efter at Socialdemokratiet vandt Folketingsvalget i 2019, satte de en slutdato for indvindingen af olie i Nordsøen. Dette gjorde de for den grønne omstillings skyld, skriver de på deres hjemmeside.

- Vi har sat en slutdato for indvinding af olie og gas i Nordsøen, hvor vi samtidig hjælper beskæftigede i olieindustrien godt videre til nye jobmuligheder, skriver Socialdemokratiet.