Taliban i Afghanistan

Ingen har set to af Talibans nøglepersoner i en måned - nu spekuleres der i deres skæbne

Taliban afviser rygter om, at gruppens øverste leder og den nyudnævnte vicepremierminister er døde, men det kniber med at fremlægge beviser.

To af Talibans mest fremtrædende nøglefigurer er ikke set i live i en måned, og nu spekuleres der i, om de stadig er i live.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den islamistiske bevægelses øverste leder Haibatullah Akhundzada er ikke set offentligt siden Taliban tog magten i Afghanistan for en måned siden. En talsmand fra Taliban har tidligere afvist rygterne om Akhundzadas død.

Mullah Abdul Ghani Baradar, som for en uge siden blev udnævnt til vicepremierminister i Talibans nye regering, er ikke set siden 18. august, da han blev modtaget af en jublende folkemængde i lufthavnen i Kandahar.

Nu går der rygter om, at Baradar er blevet dræbt i et internt opgør med en anden Taliban-leder, som var utilfreds med sammensætningen af den nye regering. Det skriver CNN.

Talibans forsøg på at mane rygterne i jorden har kun bidraget til forvirringen om Baradars skæbne.

Talibans svar rejser flere spørgsmål

Mandag offentliggjorde den islamistiske gruppe et foto af en håndskrevet note fra en af Mullah Abdul Ghani Baradars nære medarbejdere, som påstod, at vicepremierministeren befandt sig i Kandahar. Sammen med fotoet delte Taliban en lydoptagelse, der ifølge gruppen skulle forestille Baradar.

Men det faktum, at Taliban ikke offentliggjorde en video med nye optagelser af Baradar, har rejst flere spørgsmål, end det har besvaret.

Mandag satte Talibans ledende talsmand, Suhail Shaheen, sig til tasterne og forsikrede på Twitter om, at det er vicepremierminister Baradar, som er afsender på den kryptiske lydoptagelse.

Og at rygterne om, at han skulle været såret eller dræbt er en løgn og fuldstændig grundløse.

Taliban har desuden offentliggjort en række fotografier og videoer, der tilsyneladende skulle forestille Mullah Baradar i levende live i Kandahar. Det er dog ikke muligt at datere materialet fra Taliban.

Holdt grundlæggers død hemmelig

Trods Talibans anstrengelser florerer rygterne om de to mænds skæbne stadig.

Det kan meget vel skyldes, at den islamistiske bevægelse allerede tilbage i 2013 skjulte for omverdenen, at Talibans grundlægger, Mullah Mohammad Omar, havde været død i to år.

Det afholdt dengang ikke Taliban fra at offentliggøre udtalelser i afdøde Mullah Omars navn.

Larmende stilhed

Organisationen Afghanistan Analysts Network har også bemærket, at der på det seneste har været larmende stille omkring de to Taliban-ledere.

Her mener man, at den øverste leder Haibatullah Akhundzadas totale fravær fra offentligheden i den måned, der er gået, siden Taliban erobrede Afghanistan, kunne tyde på, at han er død.

Organisationen peger på, at Akhundzada tidligere har givet flere interviews og mødt udenlandske embedsmænd. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at han ikke er set offentligt, siden de nye magthavere rykkede ind i Kabul.