Udland

EU klar til at samarbejde med Taliban

EU's udenrigschef understreger dog, at et samarbejde ikke er ensbetydende med, at unionen anerkender Talibans regering.

Den Europæiske Unions har intet andet valg end at samarbejde med Taliban, hvis de ønsker at have indflydelse i Afghanistan.

Det siger EU’s udenrigschef, Josep Borrell, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vi ønsker et positivt forhold til verdenssamfundet. Vi ønsker et bilateralt forhold

Talibans udenrigsminister, Molavi Amir Khan Muttaqi

Borrell understreger dog, at et samarbejde ikke er ensbetydende med, at EU anerkender Talibans regering.

EU’s udenrigschef åbner samtidig for en permanent EU-tilstedeværelse i Afghanistan.

Det skal ske under forudsætning af, at den islamistiske bevægelse overholder en række krav fremsat af EU - for eksempel skal kvinders rettigheder respekteres.

- Vi overvejer en EU-repræsentation i Kabul organiseret af udenrigstjenesten. Faktisk er vores delegation i Kabul aldrig lukket ned, sagde Borrell tirsdag i en tale til EU-Parlamentet i Strasbourg.

Ambassader vil forblive lukket

Udenrigschefen slog fast, at medlemslandenes ambassader i Afghanistan er lukket - og de vil ikke blive åbnet igen.

- Men vi har stadig en delegation, der vil kunne bruges, hvis sikkerhedsforholdene er i orden. På den måde kan vi føre drøftelser med regeringen i Kabul på en tættere måde end gennem videokonferencer eller beskeder.

Tidligere i dag udtalte Talibans nye udenrigsminister, Molavi Amir Khan Muttaqi, sig for første gang, siden den islamistiske bevægelse i sidste uge udpegede deres nye regering.

Ministeren gentog på et pressemøde Talibans løfte om, at Afghanistan ikke vil være et nyt arnested for terrorister, og bad samtidig omverdenen om at blande sig udenom Afghanistans indre anliggender.

- Vi ønsker et positivt forhold til verdenssamfundet. Vi ønsker et bilateralt forhold, et godt forhold. Vi beder jer om ikke at presse Afghanistan. En politik baseret på pres har slået fejl de seneste 20 år, og vil ikke virke i fremtiden, lød det fra Molavi Amir Khan Muttaqi.

Danmark og Frankrig anerkender ikke Taliban

Den udstrakte hånd fra EU’s udenrigschef kommer kun to dage efter, at den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, gjorde det klart, at Frankrig på ingen måde vil have nogen forbindelse til Taliban-regeringen i Kabul.

- Frankrig nægter at anerkende eller have nogen form for forbindelser til denne regering, sagde Frankrigs udenrigsminister ifølge Reuters.

Le Drian beskylder den islamistiske bevægelse for at lyve:

- De talte om en inkluderende og repræsentativ regering, men de lyver.

Den islamistiske bevægelse præsenterede i sidste ugen en regering bestående af 33 ministre - alle er mænd - og de fleste tilhører den gamle garde i Taliban.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tidligere slået fast, at Danmark ikke kommer til at anerkende de nye magthavere i Kabul.

- Vi anerkender ikke nogen Taliban-regering. Det vi er optaget af, er at sikre, at de fremskridt, vi har opnået gennem to årtiers indsats i Afghanistan, kan fastholdes, sagde Kofod i begyndelsen af september til dr.dk.