Taliban i Afghanistan

Underernæring truer Afghanistans børn - Danmark bidrager med 240 millioner til FN

Det vigtigste behov i Afghanistan lige nu er den akutte nødhjælp, siger generalsekretær i UNICEF Danmark.

Indbyggerne i det uroplagede Afghanistan står over for en enorm humanitær katastrofe.

Sådan lyder advarslen fra FN, der mandag afholdt en konference om akut nødhjælp til landet.

Lige nu er situationen kritisk

Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark

Danmark møder op til konferencen i den schweiziske by Geneve med et bidrag på 240 millioner kroner til de nødlidende afghanere.

Og det er vigtigt, at det er FN, der står i spidsen for at udføre den humanitære indsats i Afghanistan. Det siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) til TV 2:

- Jeg håber, at FN kommer til at stå i spidsen for at få forhandlet den ramme, som verdenssamfundet kan arbejde under i Afghanistan. Så det er det, jeg vil sige til FN’s generalsekretær og de andre ministre i dag.

Det danske bidrag skal blandt andet gå til rent vand, sundhedsydelser til børn og beskyttelse af kvinder.

Børn truet af underernæring

Mandag aften oplyste FN's generalsekretær, António Guterres, at donorlandene havde rejst over 6,3 milliarder kroner ved konferencen i Schweiz.

Og pengene falder på et tørt sted, lyder det fra FN.

- Halvdelen af afghanske børn under fem år risikerer underernæring. To tredjedele af landet har brug for nødhjælp, og det var allerede inden den seneste tids hændelser, siger FN’s nødhjælpschef, Martin Griffiths, til Reuters.

Nødhjælpschefen henviser til den islamistiske bevægelse Talibans magtovertagelse i landet midt i august, der har fået FN til at revurdere behovet for nødhjælp.

- Og derfor har vi nu øget indsatsen på grund af de nuværende omstændigheder. Vi håber at se løfter og forpligtelser, der tillader os at fortsætte, siger han.

Mangel på mad og vand

Ifølge Karen Hækkerup, som er generalsekretær i UNICEF Danmark, er det vigtigste behov i Afghanistan lige nu den akutte nødhjælp.

- Der er ikke mad, vand og adgang til helt basale ydelser, som børn har behov for, hvis de skal overleve. Så vi har behov for at få tingene ind, og vi har behov for at få rejst pengene til det, siger hun.

Og det er op til FN at sikre, at nødhjælpen kommer ind og bliver fordelt til dem, som har brug for det. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som befinder sig i Kabul.

- Fordi FN stadig er til stede i landet, har de en mulighed for at få nødhjælpen ind. Og de er som udgangspunkt neutrale i modsætning til nogle af de her donorlande. Så på den måde er Taliban også nødt til at acceptere, at der kommer nødhjælp ind, siger han.

Og samtidig er det også i Talibans interesse, at nødhjælpen når frem, fortæller Rasmus Tantholdt.

- Hvis folk i Afghanistan bliver utilfredse, fordi de ikke får noget at spise, så er der risiko for et ulmende oprør mod Taliban. Hvis folk oplever, at de ikke får noget at spise, fordi Taliban er kommet til magten, så får Taliban problemer.

Kritik af kvinders rettigheder

Samtidig med at FN kæmper for at rejse nødhjælp til det afghanske folk, kommer organisationens menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, nu med hård kritik af Talibanstyret i Afghanistan.

Kritikken handler særligt om kvinders rettigheder i landet.

Den islamistiske bevægelse Taliban har tidligere sagt, at kvinder godt kan studere, arbejde og spille en rolle i det politiske liv. Men ifølge Bachelet står det i skærende kontrast til virkeligheden efter Talibans magtovertagelse.

- I modsætning til løfterne om, at Taliban ville værne om kvinders rettigheder, er kvinder i de seneste tre uger i stedet i stigende grad blevet udelukket fra offentligheden, siger Michelle Bachelet.

Hun henviser til, at det i mange områder af Afghanistan er forbudt for kvinder at færdes på offentlige steder uden mandlig ledsager. Desuden står kvinder i adskillige erhverv over for stigende begrænsninger, siger FN’s menneskerettighedschef:

- Talibans repræsentanter har begrænset pigers adgang til uddannelse, da piger over 12 år flere steder forhindres i at gå i skole.