Udland

Seksårig var eneste overlevende i ulykke i Italien – nu frygtes han bortført

De italienske anklagemyndigheder har mandag sigtet drengens morfar for bortførelse.

En ulykke kommer sjældent alene. Det kan seksårige Eitan Biran vidne om.

Under en ferie tidligere på året mistede han sin familie under en voldsom ulykke, da en kabelvogn styrtede ned i det nordlige Italien.

Eitan er hjemme igen

Shmulik Peleg, morfar til Eitan Biran

Efter hændelsen blev Eitan Birans tante, Aya Biran-Nirko, værge for ham, men nu menes drengen at være blevet bortført af sin morfar.

Det skriver den italienske avis La Repubblica.

- Det drejer sig om et lille barn, som er den eneste overlevende fra en af de største ulykker i Italien i nyere tid, fortæller Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien.

Bekymringer over sårbare Eitan

Eitan Biran kæmper både med fysiske og psykiske mén efter ulykken. Han har både kørestol og rollator, og så er han også i psykologbehandling.

- Tanten har været der for ham siden ulykken. Når hun skulle på toilettet, efterlod hun sine briller ved hans side, så han vidste, hun ville komme tilbage, fortæller Eva Ravnbøl til TV 2.

Drengens morfar, Shmulik Peleg, flyttede til Italien fra Israel kort tid efter den tragiske begivenhed. Han ønskede at være tættere på sit barnebarn, og retten i Italien gav ham besøgsret.

Lørdag formiddag blev Eitan Biran, som har israelske rødder, hentet fra sin tantes hjem for at tilbringe dagen med sin morfar.

- Jeg tager dig med ud og køber en masse legetøj, hørte tanten morfaren sige ifølge det italienske medie Corriere della Sera.

Den seksårig skulle være tilbage om aftenen, men han dukkede aldrig op.

Efterfølgende tog tanten adskillige gange kontakt til Shmulik Peleg uden held.

Hun besluttede sig for at søge hjælp hos politiet, og på vej til politistationen fik hun en rystende notifikation på sin telefon:

- Eitan er hjemme igen, stod der i en besked fra Shmulik Peleg.

Skulle være startet i skole

Ifølge BBC har israelske diplomater bekræftet, at Eitan Biran befinder sig i Israel. Shmulik Peleg havde ifølge mediet fløjet sit barnebarn ud af Italien i et privatfly.

- Hans seng er tom. Hans legetøj og tøj er efterladt her. Hans nye skrivebord, skoletaske, notesbøger, penalhus og bøger var klar til ham, fortæller tanten Aya Biran-Nirko ifølge AP.

Nevøen skulle have haft sin første skoledag i mandags sammen med sin kusine.

Eva Ravnbøl fortæller, at tanten er meget bekymret over, hvordan den seksårige vil blive påvirket af den formodede bortførelse.

- Eitan Biran er kommet i kløerne på en mand, som før er blevet dømt for hustruvold. Derudover er han er blevet revet væk fra et samfund, som han føler sig tryg i. Hun frygter, at det vil give ham traumer, siger hun.

TV 2s korrespondent tilføjer, at de italienske myndigheder havde indført et forbud mod, at drengen måtte tage til udlandet, grundet hans sårbare tilstand.

Eitan Biran har dobbelt statsborgerskab i henholdsvis Israel og Italien, og morfaren Shmulik Peleg var i besiddelse af drengens pas.

En dommer havde tidligere beordret ham til at overlevere det til tanten, men det var ikke sket. Derfor var han i stand til at flyve drengen ud af landet.

Bedstefar er sigtet for bortførelse

De italienske anklagemyndigheder har mandag sigtet morfaren for bortførelse, skriver Corriere della Sera.

Det skyldes, at børnebortførelsesloven i Haag-konventionen er blevet overtrådt.

Ifølge konventionen er der tale om en bortførelse, når et barn tages fra sin værge uden tilladelse i et konventionsland og tilbageholdes i et andet konventionsland. Både Italien og Israel har tilsluttet sig Haag-konventionen.

Og det er ikke kun familien, som følger sagen med den seksårige tæt.

- Ulykken satte sig dybe spor hos italienerne. Det, at han overlevede, ser folk som et mirakel. Derfor er hans fremtid noget, som folk går op i her, siger Eva Ravnbøl.

Familiestriden fortsætter

På et pressemøde i august vakte Eitan Birans moster, Gali Peleg, opsigt, da hun anmodede om at adoptere ham og fremførte chokerende beskyldninger:

- Eitan bliver holdt som gidsel i Italien.

Søndag sagde Gali Peleg i et interview til den israelske radiostation Radio 103FM, at Eitans forældre havde et ønske om at vende tilbage til Israel.

- Både moren og faren arbejdede i Italien før deres død. Der er ikke fremført beviser for, at de havde planer om at forlade landet, fortæller Eva Ravnbøl.

Ulykken satte sig dybe spor hos italienerne

Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien

Under interviewet med Radio 103FM afviste Gali Peleg anklagerne om, at hun og resten af Peleg-familien havde "kidnappet" Eitan Biran:

- Vi kidnappede ham ikke, og vi vil ikke bruge det ord. Vi bragte ham hjem, sagde hun.

Ulykken, der rystede hele Italien

Ulykken, som startede det hele, skete 23. maj i år. Her blev Eitan Birans verden vendt på hovedet, mens han var på ferie med sin familie i Italiens Piemonte-region.

Familien var steget ombord på en kabelvogn, der skulle transportere dem fra feriebyen Stresa til bjergtoppen Mottarone. Der var i alt 15 mennesker ombord.

I et skovområde styrtede bjergkabelbanen til jorden i 1491 meters højde. 14 mennesker mistede livet, heriblandt Eitans forældre, lillebror og oldeforældre.

Eitan Biran overlevede mirakuløst takket være sin far, Amit Biran, som beskyttede ham med sin krop under nedstyrtningen.

Efter ulykken var den seksårige dreng i kritisk tilstand. Han havde boet med sin tante Aya Biran-Nirko, siden han blev udskrevet i juni.

I øjeblikket er flere personer fra virksomheden bag bjergkabelbanen under efterforskning. Heriblandt er den tekniske direktør, Enrico Perocchio, virksomhedschefen, Luigi Nerini, og den operative chef, Gabriele Tadini.

Tadini har tidligere indrømmet, at han pillede ved nødbremsen før ulykken:

- Gud må dømme mig. Jeg har pillet ved nødbremsen, sagde han.