Udland

Erna Solberg erkender nederlag, mens den anden fløj jubler

Den røde blok sejrer stort ved valget i Norge.

Efter otte år som statsminister i Norge står det nu klart, at konservative Erna Solberg fra partiet Høyre må afstå posten.

Med stort set alle stemmer talt op er der et klart flertal til rød blok.

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, står til at blive Norges nye statsminister med sine to foretrukne samarbejdspartnere.

Såfremt optællingen holder vand, kan 61-årige Gahr Støre nemlig danne regering uden at være afhængig af støtte fra venstrefløjspartiet Rødt eller miljøpartiet De Grønne.

Mandag aften siger en tydeligt rørt Gahr Støre ifølge det norske medie VG, at et stort mål er nået.

- Kære alle sammen. Vi har ventet, vi har håbet, og vi har arbejdet så hårdt. Og nu kan vi endelig sige: "Vi klarede det", siger Jonas Gahr Støre.

Kontroversiel fødselsdag

Den afgående statsminister Erna Solberg har mandag aften erkendt sit nederlag. Hun siger ifølge VG, at hun har ringet til Jonas Gahr Støre for at lykønske ham med sejren.

Solberg holdt sent mandag aften en tale, hvori hun opremsede mange af de gode ting, som hun mente, at hun og hendes regering har gjort for Norge.

- Men som resultatet ser ud nu, er det vælgernes ønske, at nogle andre skal styre Norge i de næste fire år. Høyres vagt i regeringen er ovre for denne gang, sagde 60-årige Solberg.

Ifølge TV 2s nordiske korrespondent Jesper Zølck er der flere årsager til Solbergs nederlag.

En af dem er, at Erna Solberg i februar brød coronarestriktionerne i Norge, da hun inviterede en række familiemedlemmer på restaurant i forbindelse med sin 60-års fødselsdag og derved brød det daværende forsamlingsforbud, hvilket har kostet hos vælgerne.

På trods af at prognosen peger i retning af et nederlag for partiet Høyre, har den nuværende norske udenrigsminister Ine Eriksen Søreide ikke tabt modet. Det siger hun til TV 2s korrespondent Ole Vestergaard.

En anden årsag til regeringsskiftet er, at Solberg har "slidt" støttepartierne op efter en regeringsperiode på otte år, lyder det.

Hvem er Gahr Støre?

Jonas Gahr Støre er ikke, som socialdemokrater er flest.

Han er født ind i en rig familie, har studeret på en af Paris’ fineste læreanstalter og været adjunkt på det prestigefyldte Harvard University i USA. Han har ikke taget vejen gennem partiets ungdomsorganisation.

Når det endelige resultat foreligger, går regeringsforhandlingerne i gang. I Norge kan de typisk vare op til en måneds tid.