- Taliban har ikke sagt, vi skal bære burka - endnu…
Da Taliban sad på magten i 90’erne, måtte kvinder ikke forlade hjemmet uden burka og et mandligt familiemedlem. Det må de godt nu, indtil videre.
Boderne i bazaren bugner med alt fra frugt, grøntsager, toiletsager, tøj og sko.
Sonia Zamani manglede sidstnævnte, så nu ligger der et par af mærket Nike i hendes plastikpose.
Hun er taget alene på markedet denne fredag, ligesom hun gjorde det, før Taliban indtog præsidentpalæet i Kabul.
Men noget har ændret sig. Nu bærer hun et tørklæde, der dækker hendes hår og skuldre.
- Før havde vi meget frihed. Kvinder måtte studere og arbejde. Efter Taliban fik magten, bærer vi nu hijab, siger Zamani, der plejede at arbejde i mediebranchen, men nu er blevet arbejdsløs efter regeringsskiftet, til TV 2.
Det har hun dog ikke noget imod. Hun bor jo i et muslimsk land, fortæller hun.
Faktisk mener hun, at alt for mange taler usandt, når de siger, at Taliban tvinger kvinder til at bære burka og dermed være komplet tildækket i offentligheden.
Sharialov. Det var virkeligheden, sidst de var ved magten i slutningen af 1990’erne.
Dengang måtte kvinder ikke forlade deres hjem uden at være ledsaget af et mandligt familiemedlem og uden at bære burka. De skulle faktisk helst blive hjemme afskærmet af hjemmets vægge. De måtte ikke arbejde eller gå i skole.
Brød de den del af Sharialoven, som Taliban håndhævede, risikerede de at blive stenet ihjel eller henrettet i fuld offentlighed.
En anden kvinde på markedet, Ziba, husker den tid tydeligt. Hun bar burka og var hjemmegående husmor - sådan var tiderne.
Nu er det anderledes. Nu bærer hun hijab og er ledsaget af sin datter, der har samme hovedbeklædning.
Tør ikke tale
Taliban har ikke fortalt, hun skal gøre andet. Faktisk har hun endnu ikke set en talibaner, siden de tog magten. Hun er stadig mest derhjemme.
Zibas største bekymring for dagens Afghanistan er ikke hovedbeklædning. Det er mangel på arbejdspladser og økonomisk armod, fortæller hun og peger på sin datter.
- Kvinder har ingen rettigheder i øjeblikket. De kan ikke arbejde eller studere, siger hun.
Om det bliver endnu værre, vil hun dog ikke svare på. Hun er bange for, at det får konsekvenser for hende. Det er derfor hun ikke oplyser sit efternavn.
- Jeg har mange ting, jeg gerne vil sige, men jeg tør ikke.
Der er mange kvinder på markedet, der ikke ønsker at sige noget.
Den første kvinde, TV 2s udsendte spørger, siger, at hun ikke må, mens hun peger på sin mand.
De næste 20 giver et hurtigt nej og glider videre gennem det summende marked. Flere trækker samtidig deres hijab over ansigtet, så det næsten bliver en burka.
Vil kæmpe for sine rettigheder
Zibas datter, Sweeta, vil gerne sige noget højt:
- Vi er i en situation, hvor ingen kan få et arbejde. Hele den unge generation er hjælpeløse.
Hun blev student sidste år og har været arbejdsløs siden. Nu ønsker hun at videreuddanne sig, men frygter, at Taliban vil sørge for, at det forbliver sådan.
- Hvis det kommer til at ske, vil jeg kæmpe imod. De skal ikke tvinge mig til at blive hjemme. Jeg vil have lov til at studere. Så må det briste eller bære.
Sonia Zamani frygter, at hendes og andre afghanske kvinders rettigheder vil forsvinde, når den midlertidige regering, der blev præsenteret tirsdag, bliver erstattet med den endelige Taliban-regering.
- De vil måske tvinge kinder til at blive hjemme, forbyde dem at arbejde og studere og tildække sig med en burka. Indtil nu har vi ikke hørt noget om det fra Taliban, siger hun.
- Så længe vi kan arbejde og studere iført hijab, har jeg ikke noget problem med det.