Taliban i Afghanistan

Taliban til TV 2: - Vi er her for at passe på jer

TV 2s udsendte har krydset Afghanistans grænse til fods. En dagsrejse gennem en bjergregion, der længe har huset terrorister.

De golde Hindu Kush-bjerge troner i horisonten, mens larmen fra Pakistans største provinshovedstad i nordvest, Peshawar, forstummer.

Blikket føres naturligt mod det punkt, hvor den bjergene deles i to; Khyberpasset.

Nu får de penge for at opføre sig ordentligt

Bilal Ahmed

En snoet passage ind i en bjergkæde, der længe har været et skjul for flere terrororganisationer med bånd til Taliban.

På en af bjergtinderne står der skrevet ’TTP’. Forkortelsen for ’Tehrik-i-Taliban Pakistan’ – hvilket betyder den pakistanske talibanbevægelse.

- For bare få måneder siden ville jeg ikke turde rejse igennem dér. Risikoen for kidnapninger eller det, der er værre, var simpelthen for stor. Men nu har Taliban pludselig ikke nogen grund til at kidnappe mig, for nu har de fået magten, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der har rejst i Afghanistan de seneste 15 år.

Og siden der ikke er fløjet civile internationale rutefly ind i Afghanistan, siden Taliban overtog magten, er han nu for første gang på vej ind i landet gennem bjergpasset.

Det er nu blevet en af de sikreste ruter.

Afhængige af udlandet

- Før fik Taliban penge ved at lave ballade, nu får de penge for at opføre sig ordentligt, fortæller TV 2s pakistanske medhjælper, Bilal Ahmed.

Afghanistan er blandt verdens fattigste lande, så landets nye talibanske lederskab er afhængige gode diplomatiske forhold.

Den syv kilometer lange kø af tungt læssede lastbiler, som TV 2s udsendte passerer gennem bjergene til grænsebyen Torkham, vidner om, hvor vigtig en medspiller Pakistan er.

- For at kunne overleve som styre er Taliban afhængig af handel og økonomisk samarbejde med andre lande. Men lande som Qatar, Kina, Rusland og Tyrkiet kommer også til at stille krav til Taliban. Så Taliban kan ikke gøre, hvad de vil, siger Rasmus Tantholdt.

”Det er ikke et fængsel”

Selvom ruten gennem Hindu Kush-bjergkæden er blandt de sikreste lige nu, er den også blandt de mest besværlige.

For overhovedet at komme til grænseområdet skal man som udenlandsk journalist godkendes af den pakistanske regering. Men selvom man er det, tager det en times tid, før man er færdig med at tale med pakistanske soldater gennem den korte indhegnede sti mellem de to lande.

Og for at kunne træde helt ud på afghansk jord, skal Afghanistans nye informations- og kulturminister også godkende besøget.

Et afghansk visum i passet er ikke nok. Det er ministergodkendelsen heller ikke for TV 2s udsendte i første omgang.

Unge afghanske mænd med vildtvoksende skæg, maskingeværer og hvide pandebånd med samme tekst som på Talibans flag tager i første omgang i mod med smil og en hånd på hjertet.

I et aflangt rum med store lædersofaer får journalister så lov til at vente.

- Det er ikke et fængsel, lyder det fra talibanerne, der alligevel sætter en soldat til at blokere døren udefra med en Kalasjnikov.

Delte meninger om Taliban

Efter halvanden time viser det sig dog, at tilladelsen er god nok, og den fem timer lange køretur gennem det østlige Afghanistan mod Kabul kan begynde.

Første del mellem grænsen og storbyen var indtil for et par år siden hjemsted for den afghanske del af terrororganisationen Islamisk Stat, fortæller TV 2s afghanske medhjælper og chauffør.

Nu er det – som størstedelen af landet – kontrolleret af Taliban. Og det er indbyggerne i regionen glade for, fortæller medhjælperen, hvis navn af sikkerhedsmæssige grunde ikke er med i denne artikel.

Det er de ikke de eneste, der er, fortæller Tantholdt:

- Der er mange afghanere, som ikke bryder sig om USA og de udenlandske styrker, og for mange er Taliban symbolet på kampen mod dem. Og så er der mange, der før har oplevet Taliban som nogen, der har skabt ro og orden i kaos og krig. Måske deler de ikke deres ideologi, men mange ser dem som det bedste alternativ.

Dagligdag

Derfor holder de lokale sig ikke tilbage for at mødes på gader og markeder i landsbyerne langs hovedvejen, der er fyldt med mennesker.

Størstedelen er mænd, der trasker rundt i lange kjortler – en såkaldt kurta.

Men der er også børn og kvinder. De fleste kvinder i burka, der dækker hele kroppen og øjnene, men i de mindst befolkede landområder ses også flere med hijab, der kun dækker hår og skuldre.

Adskillige vejspærringer med talibanske soldater, der gransker forbipasserende, ser ikke ud til at stresse indbyggerne.

TV-hold passet op

I Kabul stiger tilstedeværelsen af talibanske geværer og patruljekøretøjer.

Hovedstadens flagstænger prydes af bevægelsens hvide flag. Men det betyder ikke at landets røde, grønne og sorte flag er forældet, forsikrer en sikkerhedsvagt på TV 2s udsendte hotel, hvor sikkerheden varetages af Taliban.

Alt virker på overfladen til at ånde ro og fred for den tilbageværende befolkning i det vestlige Afghanistan.

- Vi er her for at passe på jer, siger en talibansk sikkerhedsvagt til TV 2s udsendte.

Men på hotellet er det ikke alle, der har haft en lige så gnidningsfri rute gennem Hindu Kush-bjergene.

Et udenlandsk tv-hold fortæller, at de blev passet op med våben kort efter den pakistansk-afghanske grænse og ført ned af en grusvej.

Om det var talibanere eller medlemmer af IS kunne de kun gisne om.

Det lykkedes dem at få lov at fortsætte med en forskrækkelse.